Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eknomichna_problematika_ZMI.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
423.22 Кб
Скачать

67. Рентабельність.

1) відносний показник ефективності роботи підприємств, виражений у відсотках. У загальній формі він обчислюється як відношення прибутку до витрат

2) (від лат. rentabel – дохідність, прибутковість) – показник ефективності виробництва на підприємстві, об’єднаннях та інших ланках народного господарства.

68. Чинники, які впливають на ціну.

Чинники, які впливають на ціни

В умовах ринкової економіки на ціну впливає багато чинників. У цілому їх можна поділити на дві великі групи:

• внутрішні, які залежать від самого підприємства (в основному пов'язані з ефективністю використання ресурсів й можуть бути ліквідовані силами самого підприємства). їх велика кількість, й вони залежать від особливостей діяльності підприємства, виробничого процесу, здійснення реалізації продукції та ін.;

• зовнішні, які не залежать від підприємства і які потрібно враховувати при плануванні стратегії своєї діяльності. У своїй діяльності підприємство повинно пристосовуватись до дії цих чинників, аналіз та розгляд яких має велике значення.

До зовнішніх чинників належать: попит споживачів, пропозиція виробників, доходи населення, особливості поведінки споживачів, вплив держави на політику ціноутворення, цінова реклама, фінансова система, грошовий обіг, кредитно-грошова система, учасники каналів збуту товарів, конкуренція, збільшення витрат за незалежними від підприємства причинами, інфляція та ін.

Попит споживачів:

• за низькою ціною товар може придбати більше споживачів, ніж за високою ціною;

• за низької ціни споживач віддає перевагу дешевшому товару;

• якщо ціна на товар буде надто високою, то споживач може взагалі відмовитись від нього й перейти на його замінник;

• в умовах ринкової економіки діє закон граничної корисності товару, що обумовлює вибір споживача товарів згідно з ціною.

69. Функції ціни.

Облікова

Зміст облікової функції ціни полягає у визначенні витрат суспільної праці під час виробництва конкретного товару, тобто показує, за якою вартістю суспільство задовольняє ту чи іншу потребу у виробі. За цією функцією можна визначити вартість сировини, матеріалів, комплектуючих, праці, інших, у тому числі і фінансових ресурсів, які були використані під час виробництва товару. До складу ціни, крім витрат виробництва та реалізації, входить ще й визначений розмір прибутку. В умовах ринкової економіки ціна може відхилятися від її вартості під впливом різних чинників. Тому порівняти витрат суспільної вартості можна тільки на ринку під час реалізації товарів, де збігаються інтереси споживачів та виробників. При цьому треба мати на увазі, що інтерес виробника полягає в підвищенні ціни з метою отримання більшого прибутку, й навпаки, інтерес споживача полягає в зменшенні ціни, тому й кінцева ціна може відрізнятись від розміру витрат, які має виробник.

Розподільча

Пов´язана з тим, що ціни виступають інструментом розподілу й перерозподілу національного доходу між галузями економіки, її секторами, різними формами власності, регіонами, фондами нагромадження і споживання, різними соціальними групами населення.

Ця функція ціни також передбачає врахування у бюджетах різних рівнів податку на додану вартість, акцизу на окремі групи товарів та інших форм централізованого чистого доходу, які закладаються у цінах на продукцію підприємств. Названа функція ціни дає змогу вирішувати соціальні проблеми суспільства.

Як засіб перерозподілу дана функція проявляється у цінах, що регулюються державою.

Стимулююча

Характеризує вплив ціни на пропозицію та споживання різних товарів.

Її значення полягає у стимулюванні або стримуванні виробництва і споживання певних товарів. Ціна стимулює виробництво товарів через рівень закладеного у ній прибутку. Стимулювання споживання відбувається шляхом зниження цін, надання знижок з основної ціни.

Стимулююча функція означає, що за допомогою системи цін реалізуються інтереси всіх учасників розширеного відтворення і суспільства в цілому. Через систему цін стимулюються збільшення обсягу виробництва, поліпшення якісних параметрів товарів, відновлення асортименту, поліпшення структури споживання, скорочення часу обігу, скорочення нераціональних перевезень, ефективне використання транспортних засобів. Велику роль стимулююча функція відіграє у вирішенні соціальних проблем, коли створюються сприятливі умови для споживання товарів першої необхідності через мінімальні ціни на них.

Балансуюча

виявляється в тому, що за допомогою цін здійснюється зв’язок між виробництвом і споживанням, досягається рівновага між попитом і пропозицією. Вище вже зазначалось, що попит і пропозиція вирівнюють ціну. Але на цей процес можна подивитись і з іншого боку — ціна є інструментом забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією. Відомо, що між ринковою ціною та кількістю товарів, яка пропонується для продажу, існує обернена залежність. Так, зі збільшенням ціни кількість придбаних товарів зменшується, а при зниженні ціни обсяг продажу зростає.

Навпаки, пропозиція характеризується прямою залежністю між ціною та кількістю запропонованих до продажу товарів. Зі збільшенням ціни обсяг зростає, а зі зменшенням — падає. Таким чином, ціна, стимулюючи виробництво при дефіциті продукції і стримуючи його при надлишку товарів, забезпечує динамічний баланс між попитом і пропозицією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]