Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eknomichna_problematika_ZMI.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
423.22 Кб
Скачать

33. Аналітична стаття на економічну тему.

Аналітична стаття на економічну тематику відповідає на такі питання : Що сталося в економіці? Коли сталося? Де сталося? Як саме сталося? Чому сталося? Особливість аналітичної статті полягає у тому, що читачеві не просто розказують про якусь економічну подію чи факт, а журналіст робить аналіз цього явища чи проблеми, визначає можливі наслідки, а на завершення подає висновки і можливі способи вирішення проблеми.

Аналітична стаття на економічну тематику висвітлює актуальні проблеми промисловості, сільського господарства, малого бізнесу, фінансів і т.д. У таких статтях аналізуються конкретні економічні явища та ситуації, які можна вирішити конкретними діями і тій чи іншій сфері економічної діяльності. Автор у такі статті ставить перед собою ціль виявити причини ситуації,оцінити цю ситуацію, передбачити можливі тенденції розвитку подальших подій, проаналізувати наслідки і знайти можливий вихід із даної ситуації

Аналітична стаття будується за основними принципами логіки: теза, аргументи, висновок.

34. Проблемна стаття на економічну тему.

Проблемна стаття – це стаття, у якій автор вивчає проблемну ситуацію, конфлікт, який існує в реальності між бажаним та можливим. Проблема постає перед журналістом через усвідомлення перед ним протиріч між його званнями про конкретне економічне явище, що його цікавить, і незнаними сторонами цього вища.

Журналіст повинен бути обізнаним у темі, яку він виріши висвітлювати у свій статті. Підготовка проблемної статті починається з того, що журналіст встановлює конкретних діючих осіб, факти, наслідки. Проблемна стаття завжди має подавати у висновках конкретні шляхи вирішення явища, яке автор взяв за основу написання свого журналістського твору.

Проблемна стаття будується за такими вимогами:

1) описати та оцінити проблемну ситуацію, явище;

2) з’ясувати причини виникнення проблеми та наслідки, до яких вона призвела;

3) подати конкретні шляхи вирішення проблеми.

Варто зазначити, що під описом розуміється фіксація фактів реальності шляхом спостереження, бесід та інтерв’ю з компетентними у цьому питання людьми, вивчення документів. Оцінка – це відношення автора до даної проблеми. Шляхи вирішення проблеми – конкретні дії, які дають змогу усунути конфлікт або проблему в реальності.

35. Полемічна стаття на економічну тему.

Полемічна стаття – це стаття, яка висвітлює різні точки зору на те чи інше економічне явище. У полемічній статті автор сперечається із думкою іншої людини на певне економічне явище чи проблему. У полемічні статті перед автором стоїть два завдання:

  1. Обґрунтувати власну позицію на проблему,.;

  2. Спростувати позицію опонента.

У такій статті факти, коментарі, думки експертів збираються та групуються таким чином, щоб вони підтримували думку автора, але спростовували думку опонента.

Спочатку автор формує думку (тезу), яку він буде підтверджувати, далі підбирає аргументи та факти на підтримку власної думки, спростовує думку опонента. Важливе місце у полемічній статті займає посилання на джерела фактів та суджень, яким користується автор. Якщо автор наводить власну аргументи,він повинен обов’язково вказати на основі чого зроблені його висновки. Якщо автор користується думками експертів, то повинні бути точні посилання на автора думки.

Найбільше сили під час доведення думки мають документи, оскільки читач вірить саме тим фактам, які прописані у державних актах, статистичних документах, лабораторних дослідженнях, висновках комісій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]