Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eknomichna_problematika_ZMI.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
423.22 Кб
Скачать

54. Гроші та грошові знаки.

ГРОШІ в умовах товарного ви-робництва є засобом обміну, мірилом вар-тості, засобом збереження вартостей і пла-тіжним засобом. Останню властивість Г. надає держава, яка через своє законодав-ство керує грошовим обігом країни. Г. мо-жуть мати свою власну цінність (предметні Г. - металеві) і цінність, похідну від функцій, які вони виконують (паперові Г,).

ГРОШОВІ ЗНАКИ - різновиди грошових одиниць, що беруть участь у грошовому обігу і торговельно-гро-шових операціях. Випускаються з паперу, металу різного номіналу, включаючи роз-мінну монету для зручності ведення розра-хункових та торговельних операцій.

Первісні люди не знали, що таке гроші. Вони просто обмінювалисяодин з одним різними предметами. Гончарі міняли горщики і глеки.  Ковалі - наконечники для стріл, ножі, сокири. Хлібороби - зерно,рослинна олія, вино. Скотарі - биків, овець, вовна і шкіри. Воїни -переможці - своїх бранців.

Але обмінюватися дуже складно. Адже цінність речей і продуктів різна.  Вона залежить від того, скільки праці витрачено, щоб виготовити ту чи іншуріч або продукт, або ж які труднощі, а часом і небезпеки потрібноподолати, щоб їх добути.

Щоб спростити обмін, люди почали думати, який предмет найбільш підходить для цього. Перепробували багато чого: і худоба, і продукти, і хутра, ішматки тканини.

Поступово люди зрозуміли, що гроші повинні бути не тимчасовими, апостійними. Вони не повинні псуватися при зберіганні і при переході з рук уруки. Треба, щоб гроші легко було носити з собою і навіть мала їх кількість дорівнювала по цінності і бику, і вдома, і кораблю, та ділянці іземлі. Необхідно, щоб вони легко ділилися на дрібні частини - адже не всікупують бика або корабель. Зазвичай людина купує шматок м'яса, коровай хліба, черевики, сорочку ...

Але тут нова вимога - щоб при самому дрібному розподілі загальна цінність грошей не зменшувалася. Адже якщо, наприклад, розділити на дрібні шматочки шкірку соболя або чорно-бурої лисиці, чому буде дорівнювати вартість всіх шматочків?

Найбільш зручними грошима виявилися металеві.  Монета-це шматок металу певної ваги. На кожній монеті стоїть позначкапро те, де вона випущена.

Перші монети були випущені в VII столітті до н.е. лідійцями ці першімонети виготовлялися з електрона - сплаву, що містить 75 відсотківзолота і 25 відсотків срібла. Розміром і формою вони нагадували квасоля і були відомі під назвою статери чи стандартів.

Пізніше комусь прийшла в голову думка про те, що обіцянка заплати тигроші, якщо можна довіряти тому, хто обіцяє, здатне грати ту ж роль, що і гроші. Тому ювеліри, купці та лихварі почали виготовлятиписьмові зобов'язання, які обіцяли заплатити гроші за першийвимогу.

Оскільки ця''паперова валюта''представляла собою папір, з нею було простіше і безпечніше, ніж із золотом. Незабаром спочатку банки, а потім уряду стали займатися випуском цих паперових обіцянок. Так з'явилися паперові гроші.

Паперові грошові знаки бувають двох видів: державні,випускаються казначейством (білети державної скарбниці) і банками (банківськіквитки або банкноти - bank notes). Казначейські квитки прийнято називатипросто паперовими грошима на відміну від банкнот, які за своєю природоює кредитними грошима. Історично паперові гроші виникли ранішекредитних. Банкноти з'являються з розвитком кредитних відносин.

У 50-х роках американці придумали кредитні картки, або  ''пластикові гроші''. Це невеликий пластиковий прямокутник зрізними символами і захисними засобами. Він видається банками надійним ізаможним клієнтам. На картці є спеціальна магнітна смуга,де зашифрований номер і зразок підпису клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]