Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

51. Українське національне відродження: культурно-освітній та політ.Етапи(1845-1917)

Підтримуючи нац. відродження, активно почала діяти інтелігенція. Виникають громади у різних містах України. На Західноукр. землях виразниками суспільно-політичного руху в краї стали течії москвофілів (русофілів) і народовців (українофілів), які сформувалися ще наприкінці XVIII ст. Учнівські громади. Діячі: Франко, Пучнай, Терлицький.Вони- за єдність укр. земель, розв. єдиної мови. Дія-ть:- гуртки худож. самодіяль-ті, концерти і творчі виставки,- друкарня у Львові Москофіли – єд-ть укр. нар. з Рос. (Зубрицький, Купченко, Добрянський). Газети «Слово», «Галичина», «Лада» Організ-я «Просвіта» – народовці 1868-в Галичині – Сушкевич, Коссак, Свєнціцький Мета: поширити освіту, нац. Свідомість Діяль-ть: - твори укр. Письменників, - видав-во спіль. підруч., - друк-ня наук. Альманахів, - щоріч. «Наук. календар» Літ. тов.-во ім. Т. Шевченка Виник у 1873 , Мета: те ж саме+розв. укр. мови та літ-ри. Грушевський, Франко ,Гнатюк ,Раковський Діяль-ть: - загальноукр. наук. Центр, - видав-во праць укр. Вчених, - розвиток укр. Мови Народна Рада Виник у 1885.Романчук – засн. Мета: – розвиток народності, лібералізм, демократія, федералізм За Автономію в межах Австро-Угорщини Раликальний рух Галичини Сер. 70х р.р. 19 ст. Герлецький ,Франко Засади соціал-му, захист соц. Інтересів Потім  із наростанням сусп-політ проблематики в укр.. сусп. під владою цих держав зароджуються політичні партії. Захід. У.: РУРП (рус-укр радикал), УСДП(соц.-дем), УНДП(нац.-дем). Наддніпр У:РУП (револ), УНП(народ.), Укр. соц.-дем. «Спілка»

52.  Українське питання напередодні та під час 1 світової війни

Напередодні Першої світової війни українські землі продовжували залишатися у складі двох імперій — Російської та Австро-Угорської. Вони різнились за рівнем економічного і соціального розвитку, освіти та культури, адміністративним устроєм. Обидві імперії проводили імперську політику, спрямовану на знищення національної самобутності населення і колоніальну експлуатацію цих земель. Найбільших утисків у національному відношенні зазнавало українське населення під владою Російської імперії. Національна політика австрійського уряду, хоча і була м’якішою, вела до розпалення українсько-польського конфлікту в Галичині. Територія Західної України входили до Австро-Угорщини. Економічно більш розвинутими були українські землі в складі Російської імперії, Донбас був вугледобувною і металургійною базою Російської імперії. На той час добування вугілля і виплавка металу були основними показниками могутності країни.., Сільське господарство давало багато зерна. У той же час на українських землях в складі Австро-Угорської імперії промисловість була майже відсутньою. Єдині галузі, що розвивалися, були лісообробна, нафтодобувна, харчова. Селянство потерпало від малоземелля, і значна частка населення змушена була емігрувати або відправлятися на заробітки за океан. Перша світова війна, на порозі якої стояв світ, носила загарбницький характер з боку обох ворогуючих блоків. Українські землі були об’єктом їх експансії. На них претендували Росія, Австро-Угорщина, Німеччина і Румунія.

53. Україна в роки 1 світової війни 1серпня 1914 року розпочал. Перша св.війн. укр. народу всупереч втягнутий у війну, а його землі стали об’єктом експансії воюючих сторін. Значна територія опинилася в прифронтовій смузі, а в Галичині, Буковині, Прикарпатті розгорнулися бойові дії.  У. – центр територіаль. зазіхань з Рос., Австро-Угор. імп,Німеччини. Громадськість цих регіонів: одна частина українства підтримала Росію, інша — Австро-Угорщину. В серпні 1914 року у Львові було утворено міжпарт. блок — Головну Українську Раду – виступила ініціатором формування укр.військ.частин на боці Австрії. З українців Галичини було сформовано легіон Українських січових стрільців, який взяв участь у військ.діях Одночасно група емігрантів із Східної України (Д. Донцов, В. Дорошенко, М. Меленевський) створ. у Відні «Союз визволення України»-мета боротьба за створення самостійної України (співробітництво з Німеччиною та Австро-Угорщиною) В Наддніпрянській Укр. члени Тов-ва укр. поступовців виступили з закликом виступити на захист Росії По-різному поставились до війни політ партії: місцеві організації загальноросійськ. партій підтримали війну (крім більшовиків). Війна негат. вплинула на госп-во Укр; скоротилось пром. виробн-во, Результатом цього було наростання економічної кризи та соціального невдоволення. Війна загострила існуючі протиріччя в рос сусп-ві і підштовхнула сусп-во до нової револ.ї; зумовила: розкол нац-ного руху.

54. Політика Центральної Ради: від автономії до незалежності

Центральна Рада —революційний парламент України, який керував українським національним рухом. Період дії: 4 (17) березня 191728 квітня 1918. голова — М. Грушевський, заступники  — С. Єфремов і В. Винниченко Програма ЦР: 1) Прагнення досягнення автономії У. 2) Створ. воєн. формувань з укр.-ів 3)Українізація шкіл 4)Видання укр. підруч-ів Здобутки та прорахунки ЦР Здобутки: 1) Початок консолідації нац.. сил та визначення прагень ЦР 2)Боротьба за нац. – територ автономію У. 3) 1 Універсал і досягнення автономії 4) 3 Універсал і проголошення УНР 5) Київ перетвор. на важл. політ. Центр Прорахунки: 1) У соц. аспекті: приділивши особу увагу процесам нац. відродження, ЦР усунулась від розв*язання гострих соц.-економ. Проблем 2) Адміністратив. аспект: справою створення армії займалося декілька організацій, але регулярна армія так і не була створена 3) ЦР не змогла створити нац. єдності серед українців=>невдача створеної державності I Універсал -23 червня 1917 1)Юридично закріп. аравоо У. на незал-ть 2)Проголош-ня автономії У в складі Рос. 3)Джерело влади-укр. Народ 4) Всенар укр. збори- приймають закони II Універсал – 16 лип. 1917 1. ЦР повинна поповн-ся представниками інших народів, що проживають на Україні; 2.Поповнена ЦР утворює Генеральний Секретаріат, склад якого затверджує Тимчасовий Уряд; 3. Центральна Рада починає розробку закону про автономне обладнання України, До твердження даного закону, УЦР зобов’язується не здійснювати автономію України; 4. Формування українського війська здійснюється під контролем Тимчасового Уряду. ІІІ універсал 20.09.1917 • Проголошення утворення на теренах України Української народної республіки (УНР) у складі Російської федеративної республіки • Скасування поміщицького землеволодіння і передача земель селянам без викупу • Установлення 8-годинного робочого дня та державного контролю над виробництвом • Забезпечення народу прав і свобод: слова зборів, страйків, рівноправності мов • Скликання 9 січня 1918 р. Українських Установчих зборів • Амністія засуджених за політичні виступи • Скасування смертної кари ІV-й Універсал 22 січня 1918 1) проголошувалася незалежність, суверенність УНР; 2) стверджувалося, що Україна хоче жити в мирі з усіма сусідами, але жоден з них не має права втручатися в її внутрішні справи; 3) демобілізувати армію, яка по укладенню миру буде замінена міліцією; 4) всю землю роздати селянам без викупу на початку весняних робіт; 5) націоналізувати ліси, води і підземні багатства краю; 6) проголошувалося, що держава бере під свій контроль усі банки; 7) ставилося завдання найближчим часом скликати Українські Установчі Збори, що схвалять Конституцію УНР.

Після прийняття IV Універсалу Ген. Секретаріат було перейменовано на Раду Народних Міністрів, головою якої обрано В. Винниченка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]