Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на мінералогію.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.06 Кб
Скачать

1) Відкриті форми:

*Призми:

тригональна, тетрагональна, гексагональна, дитригональна, дитетрагональна, дигексагональна.

*Піраміди:

тригональна, тетрагональна, гекса­гональна, дитригональна, дитетрагональна, дигексагональна.

2)Закриті форми:

*дипіраміди: три-, тетра-, гекса-, дитри-, дитетра-, дигекса-.

* тетрагональний тетраедр.

* ромбоедр.

* скаленоедр: три-,тетра-.

*трапецоедр: три-,тетра-,гекса-.

У кристалах вищої сингонії зустрічаються 15 простих форм. Усі вони є закритими.

* Кубічний тетраедр - складається з чотирьох однакових граней у фор­мі рівностороннього три­кутника.

* Гексаедр (куб) - скла­дається з шести однако­вих граней у вигляді квад­рата.

*Октаедр - складається з восьми однакових граней у вигляді рівносторонніх трикутників. У перерізі дає квадрат.

* Ромбододекаедр - складається з дванадцяти однакових граней, кожна з яких має форму ромба.

* Пентагондодекаедр - складається з дванадцяти однакових граней, кожна з яких має форму п'ятикутника.

Переважна більшість природних кристалів є складними ком­бінованими формами. На відміну від простих форм, вони мають грані різної форми та розмірів, тобто кристалографічно не рівні

6.Основні закони геометричної кристалографії.

Один і той самий мінерал може утворювати кристали різних форм і розмірів, з різним співвідношенням граней та ребер, які, до того ж, часто бувають деформованими. Але для усіх криста­лів однієї і тієї ж речовини, при однакових умовах росту, ку­ти міме відповідними гранями залишаються завжди однако­вими. Це твердження називають основним законом кристало­графії, або законом рівності гранних кутів.

Ця особливість мінералів була виявлена незалежно трьома дослідниками. Вперше цей закон був встановлений данським вченим Ніколаусом Стено у 1669 р. на кристалах гематиту і гір­ського кришталю. Згодом, у 1763 р., він був підтверджений ро­сійським вченим Михайлом Ломоносовим і у 1772 р. - францу­зьким мінералогом Жан-Батістом Роме де Лілем. Тому закон рівності гранних кутів іноді ще називають законом Стено - Ломоносова - Роме де Ліля.

Основний закон кристалографії дозволяє відрізняти міне­рали один від одного навіть в найдрібніших уламках криста­лів. Основним приладом для визначення кутів між гранями кристалів є гоніометр.

7.Фіз. Властивості кристалів

Кожен мінерал характеризується якимись особливими ознаками, по яких його можна завжди відрізнити від інших. Потрібно відмітити, що для багатьох мінералів існують специфічні, лише кожному з них окремо властиві, тонкі особливості, які при першому знайомстві нелегко схопити і передати словами. Серед найголовніших властивостей мінералів, які мають найбільше діагностичне значення відносяться наступні: морфологічні особливості — форма кристалів, двійники, штриховка граней; оптичні — прозорість, колір мінералів, колір риски, блиск; механічні — спайність, злам, твердість, крихкість, ковкість, пружність; а також такі властивості, як питома вага, магнітність, радіоактивність і ін.

8.Ізоморфізм та поліморфізм.

Поліморфізм - здатність кристалічної речовини при зміні зовн. факторів видозмінювати кристалічну структуру, а відпов. до цього змін. фізичні властивості. Стійкі в певних фіз-хім умовах різновиди крист. речов. назив - поліморфними мофифікаціями. Серед мінер. розріз. сполуки постійного і змінного складу. Постійного - завжд. зберігають одне і те ж кількісне співвідношення хім елементів. Змінного - можуть містити домішки у вигляді окремих хім. елементів. Ізоморфізм - явище заміщення в кристал. грядці іонів або атомів одних хім.елементів іншими без порушення іх структури. Такі заміщення можливі якщо іони або атоми мають подібний іонний і атомний радіус. (найбільш поширені в польових шпатах. Розрізняють досконалий ізоморфізм (датність до заміщення одного елемента іншим в необмеж. к-ті), та обмежений (заміна іонів здійснюеться в обмеж к-ті)