Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на мінералогію.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.06 Кб
Скачать

29. Польові методи дослідження мінералів.

Діагностика мінералів заснована на визначенні їх кристалічної структури іхімічного складу або опосередковано на визначенні пов’язаних з ними морфологічних та фізичних констант. Для визначення мінералів в польових умовах проводиться вивчення їх зовнішніх( макроскопічних) ознак і фізичних характеристик. У польових умовах ми можемо визначити мінерали за характерною морфологією кристаліів і їх зростків, за будовою граней кристалу і поверхнею спайності, за кольором та частково за кольором риски(якщо є в наявності бісквіт), за твердістю (за допомою підручних засобів : простий олівець-1, ніготь-2, залізний цвях-4, скло-5 ,лезо ножа-5,6 сталева голка-6), за характером спайності, прозорістю, магнітністю(за наяністюмагніту), за смаком, запахом(запахом при ударі), частково за реакцією на кислоту (за її наявності).

30. Групи властивостей мінералів. Поняття про діагностичні властивості.

Властивості мінералів визначаються їхнім хімічним складом та внутрішньою структурою. Більшість з них є діагностичними ознаками, які дозволяють визначати мінерал не тільки у великих зразках, а й при наявності їх у породах у вигляді невеликих вкраплень, уламків.розрізняють такі групи властивостей мінералів:

1.Фізичні властивості. До них відносять оптичні(колір, колір риски(колір порошку мінералу, який залишається на неглазурованій поверхні бісквіту),блиск(здатність поверхні мінералу сідбивати світло), прозорість(здатність мінералів пропускати світло)) та механічні(твердість(здатність мінералів чинити опір зовнішнім механічним діям),спайність(здатність мінералів розколюватися у певних кристалографічних напрямках), крихкість(кришитися від дряпання його поверхні ударі чи при навантаженні),ковкість(розплющуватися на тонкі пластинки), пластичність, гнучкість(згинатися при навантаженні без крихкої деформації),пружність(змінювати свою форму під впливом деформуючих сил і відновлювати її при знятті впливу)).

2.Фізико-хімічні. До них належать питома вага(відношення маси мінералу до маси тогож об’єму води при темпю4С),магнітність(здатність мінералів намагнічуватись у зовнішньому магнітному полі), люмінісцентність(здатність світитися під дією випромінювання), радіоактивність(властивість нестійких ізотопів перетворюватися на ізотопи інших елементів з випромінюванням елементарних часток).

3.Хімічні.До них відносять розчинність у воді та реакцію з кислотами.

4.Фізіологічні. До них належать смак, запах, характер відчуття при дотику.

31. Оптичними властивостями мінералів є колір, колір риски, блиск та прозорість.

Колір. Колір мінералу залежить від його структурних особ­ливостей, наявності хімічних елементів-барвників (хромофорів) і механічних домішок.

Для одних мінералів колір є непостійним (кварц, гранат, кальцит тощо), для інших - він завжди незмінний, тому використовується як надійна діагностична ознака (кіновар, пірит, малахіт тощо).

Поліхромність - фізичне явище, при якому різні частини одного й того самого кристалу мають різне забарвлення уздовж і впопереккристалу. Особливо чітко проявляється в турмалінах.

Типи забарвлення (залежно выд походження):