Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на мінералогію.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.06 Кб
Скачать

40.Клас оксидів та гідроксидів. Загальна характеристика

Клас оксидів і гідроксидів об’єднує мінерали, представлені сполуками різних елементів з киснем (оксиди) і з киснем та гідроксильною групою ОН (гідроксиди). Мінерали цього класу діляться на дві групи: оксиди та гідроксиди кремнію (група кварцу) і оксиди та гідроксиди металів.Найпоширенішим серед мінералів даного класу є кварц SiO2. Він складає близько 12 вагових %земної кори і входить до складу майже всіх генетичних типів гірських порід. Гідроксид кремнію представлений мінералом, який називається опал (SiO2·nH2O).Найпоширенішими і основними рудоутворюючими мінералами оксидів і гідроксидів металів є магнетит (магнітний залізняк) FeFe2O4, гематит (залізний полиск, або червоний залізняк) Fe2O3, корунд Al2O3, хроміт (хромітовий залізняк) FeCr2O4, уранініт (чорний діоксид урану) UO2, лімоніт(бурий залізняк) Fe2O3·nH2O, який являє собою мінеральний агрегат близьких за складом мінералів гетиту FeOOH та гідрогетиту FeОOH·nH2O, гібсит Al(OH)3, діаспор AlO(OH) та інші.

41.Тип галоїдних сполук (галоїди). Загальна характеристика.

Галоїди- мінерали – солі галоїдних кислот: HF, HCl, HBr, HJ. Звичайно поділяються на солі флуоридної кислоти - флуориди, хлоридної - хлориди та броміди і йодиди.

Серед флуоридів найбільш характерними є солі кальцію, серед хлоридів – солі натрію і калію. Флуориди утворюються внаслідок гідротермального і гідротермально-метасоматичного процесів, хлориди – при випаровуванні природних водоймищ.

Для галоїдних сполук характерний іонна зв'язок; більшість з них кристалізується в кубічній сингонії. Галоїди не володіють ні високою твердістю, ні високою щільністю. Найбільш популярний у колекціонерів мінерал цієї групи - флюорит. Іншим широко відомим представником розглянутих сполук є галіт (кухонна сіль), назва якого використано для загального найменування всієї групи.

Флюори́т або плавиковий шпат — мінерал, флуорид кальцію CaF2.

Назва походить від лат. fluor — течія, через здатність цього легкоплавкого мінералу при додаванні до руд металів знижувати температуру плавлення і додавати шихті текучість.

Забарвлення буває найрізноманітнішим: найбільш характерна фіолетова і зелена, рідше — блакитна, жовта, рожева, часто перемежаються зелені і фіолетові смуги. Оптичний флюорит безбарвний. Блиск скляний. Просвічує або прозорий, темні різновиди просвічують, рідше непрозорі. Твердість 4, густина 3,2. Крихкий. Спайність досконала по октаедру. Сингонія кубічна. Форма кристалів — куби або октаедри. Характерні двійники проростання. Зазвичай мінерал утворює щільні або зернисті маси, або шестоваті і радіально-променисті агрегати.

Флюорит зустрічається, головним чином, як жильний мінерал в асоціації з кальцитом, баритом, кварцем, а також з сульфідами свинцю, цинку і інших металів, рідше — в пегматитах.

Галіт-мінерал класу хлоридів, хлористий натрій координаційної будови — NaCl.

Сингонія кубічна.

Густина 2,1—2,2. Твердість 2.

Безбарвний, прозорий, з скляним блиском. Поширений мінерал соленосних товщ.

Утворюється при осадженні у замкнених водоймах, а також як продукт згону на стінках кратерів вулканів.

Складає пласти в осадових породах лагунних та морських фацій, штокоподібні тіла в соляних куполах тощо.

Сильвін - мінерал з класи хлоридів, хлористий калій, KCl; містить 52,5% K., серед калійних солей найбільше поширений.