Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на мінералогію.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.06 Кб
Скачать

34.Хімічні властивості мінералів

До основних хімічних властивостей мінералів, що мають значення для їх діагностики, відносяться розчинність у воді та реакція з кислотами.

Розчинність у воді. У чистій воді порівняно легко розчиня­ється невелика кількість мінералів. До них належать окремі мі­нерали з класів хлоридів (галіт, сильвін, карналіт), карбонатів (сода), сульфатів (тенардит, мірабіліт). Якщо у воді присутні розчинені агресивні компоненти, то кількість мінералів, що у ній розчинюється, значно зростає. Такі мінерали часто утворю­ють різноманітні натічні форми, які можуть бути діагностичною ознакою їх розчинності.

З розчинними у воді мінералами пов'язані прояви карсту - процесів розчинення гірських порід поверхневими та підземни­ми водами та утворення в них порожнин різних розмірів (печер, проваль тощо).

Реакція з кислотами. Більшість мінералів є розчинними у різних кислотах. Мінерали, що не вступають у реакцію з кисло­тами є хімічно стійкими.

При вивченні мінералів у польових умовах найбільш широко використовується 10%-й розчин соляної кислоти, скипання якої є реакцією на карбонатний склад мінералів. Окремі карбонати (кальцит, малахіт, арагоніт) легко розкладаються в холодній кис­лоті, інші потрібно розтерти в порошок (доломіт) або підігріти кислоту (магнезит) і, навіть, її скип'ятити. Характер реакції міне­ралів з соляною кислотою є їх важливою діагностичною ознакою.

35. Фізіологічні властивості мінералів.Їх значення при вивченні мінералу.

Фізіологічні властивості мінералів- це ті їх властивості, які встановлюються за допомогою органів чуття. До них належать: смак,запах та характер відчуття при дотику.

Смак. За смаком визначають лише деякі розчинні у воді мінерали.Так можна відрізнити солоний галіт від схожого за оптичними та механічними властивостями сильвіну. Крім цього за їдким смаком можна визначити соду.

Специфічний запах. Використовується як постійна діагностична ознака (сірка), а також може виникати при ударі (кремені, фосфорити- запах паленої органічної речовини), терті (арсенопірити-запах часнику) чи розколюванні мінералу.

Характер відчуття при дотику обумовлений шорсткістю поверхні мінералу. За цією ознакою розрізняють масні (тальк,ярозит,молібденіт,графіт), гладкі та шорсткі на дотик поверхні.

36. Кристалохімічна класифікація мінералів. Принципи класифікації, класифікаційні ознаки та класифікаційні одиниці.

Універсальної класифікації мінералів не існує. Залежно від призначення, використовується декілька класифікацій, які вра­ховують ті чи інші особливості мінерального світу. Наприклад, серед мінералів виділяють рудні та нерудні, світло- та темноко­лірні, легкі та важкі тощо.

Для розуміння внутрішньої будови мінералів в поєднанні з особливостями їх хімічного складу, в теперішній час використо­вується кристалохімічна класифікація мінералів – це класифікація мінералів, яка ґрунтується на особливостях хімічного складу та внутрішній будові мінералів. У ній основними таксономічними одиницями є тип, клас, під­клас, група, підгрупа, мінеральний вид, мінеральний різновид.

Найкрупнішу таксономічну одиницю кристалохімічної кла­сифікації становить тип мінералів. Всього виділяють 5 типів:

1) тип простих речовин,

2) тип сульфідів та близьких до них сполук,

3) тип кисневих сполук,

4) тип галоїдних сполук,

5) тип органічних сполук.

В свою чергу, типи мінералів за ознаками хімізму поділяють­ся на класи. Наприклад, кисневі сполуки поділяються на класи за належністю до солей відповідних кислот, прості речовини - за належністю до металів та неметалів тощо. В класах залежно від особливостей внутрішньої структури мінерали поділяються на підкласи. Головними серед них є коородинаційний, каркасний, острівний, кільцевий, ланцюжковий та шаруватий підкласи. У підкласах, в свою чергу, виділяються групи мінералів. Далі йдуть підгрупи мінералів. У групи об'єднуються мінеральні види, що близькі між собою за складом та структурою. Мінеральний вид об'єднує мінерали одного хіміч­ного складу та подібної кристалічної будови. Кожний мінераль­ний вид має свою власну назву. Найменший таксон кристалохіміч­ної класифікації становить мінеральний різновид, який включає сукупність індивідів одного мінерального виду, що відрізняються фізичними властивостям або морфологічними ознаками