Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uchebnik_po_administrativnomu_pravu.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

§ 5. Внутрішні війська

Внутрішні війська МВС України входять до системи МВС України і призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України, охорони установ виконання покарань і лікувально-трудових установ, а також для участі в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю. Правовою основою діяльності внутрішніх військ є Конституція Укра­їни, Закон України від 26 березня 1992 р. «Про внутрішні війська Мі­ністерства внутрішніх справ України», інші закони та нормативно- правові акти, у тому числі військові статути Збройних Сил України1. Внутрішні війська будуються на засадах централізованого керівництва і єдиноначальності, при їх комплектуванні поєднуються принципи добровільності та загального військового обов’язку. Внутрішні війська складаються зі з’єднань, військових частин і підрозділів з охорони важливих державних об’єктів, зокрема атомних електростанцій, і уста­нов виконання покарань, а також супроводження спеціальних вантажів і конвоювання заарештованих та засуджених. Крім цього, до складу внутрішніх військ входять військові частини спеціального призначен­ня та спеціальні моторизовані військові частини міліції; підрозділи зв’язку; військових установ; навчальних закладів та учбових частин. Безпосереднє оперативне управління внутрішніми військами здійснює командуючий цих військ. Особовий склад внутрішніх військ склада­ється із військовослужбовців та осіб, які не атестовані і працюють за трудовим договором. Внутрішні війська надалі до повного переходу до комплектування на контрактній основі комплектуються як за конт­рактом, так і в порядку призову. Контракт укладається строком на три роки і може бути подовжений на такий самий строк.

Військовослужбовці внутрішніх військ складають військову при­сягу, мають єдині для Збройних Сил України військові звання і знаки розрізнення. Формений одяг військовослужбовців внутрішніх військ затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням МВС Укра­їни. Строк служби у внутрішніх військах за призовом не може переви­щувати строків служби у Збройних Силах України. Проходження служби у зазначених військах здійснюється відповідно до Положення про проходження військової служби, що затверджується Кабінетом Міністрів України, і військових статутів. Діяльність будь-яких полі­тичних партій і рухів у внутрішніх військах, як і перебування в них військовослужбовців офіцерського складу та надстрокової служби і працівників цих військ, забороняється. Основними завданнями, які покладено на внутрішні війська є: охорона і оборона важливих держав­них об’єктів, установ виконання покарань, об’єктів матеріально- технічного та військового забезпечення МВС України; супроводження спеціальних вантажів; здійснення пропускного режиму на об’єктах, що охороняються; конвоювання заарештованих і засуджених; охорона під­судних під час судового процесу; переслідування і затримання зааре­штованих і засуджених осіб, які втекли з-під варти; виконання доручень адміністрації установ виконання покарань щодо забезпечення внутріш­нього порядку; участь в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю; участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах, що охороняються; охорона дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав на території України.

Військовослужбовцям внутрішніх військ для виконання покладе­них на них обов’язків надається право: вимагати від громадян і поса­дових осіб додержання порядку, який гарантує безпеку, і виконання обов’язків військовими нарядами; у разі залучення до виконання зав­дань з охорони громадського порядку та боротьби із злочинністю за­тримувати і доставляти в органи внутрішніх справ громадян, підозрю­ваних у вчиненні злочинів, і тих, які вчинили адміністративні право­порушення, та інші права, передбачені Законом України «Про міліцію» для працівників міліції при виконанні цих завдань; затримувати і пе­редавати адміністрації об’єкта, що охороняється, осіб, які порушили встановлений пропускний режим: вести переслідування, проводити затримання, оформляти первинні документи, передавати органам внутрішніх справ або безпеки злочинців і осіб, які вчинили напад на об’єкт, що охороняється, особовий склад варти, військовий наряд або які на­магалися перетнути лінію охорони об’єкта чи доставити на нього за­боронені речі: проводити оточення (блокування) районів місцевості, окремих будівель і об’єктів під час розшуку та затримання осіб, які втекли з-під варти; провадити огляд вантажів, а за наявності відомос­тей про вчинення правопорушення — і огляд осіб на контрольно-про­пускних пунктах об’єктів, що охороняються, особистий огляд і опиту­вання затриманих, перевірку документів у громадян під час оточення (блокування); заходити на земельні ділянки, в жилі та інші приміщен­ня громадян, приміщення підприємств, установ і організацій та про­вадити їх огляд під час безпосереднього переслідування та затримання злочинців, осіб, які втекли з-під варти або вчинили напад на об’єкт, що охороняється, особовий склад варти, військовий наряд, з наступним повідомленням про це прокурора протягом доби; використовувати і застосовувати зброю та спеціальні засоби на підставах і в порядку, передбачених Законом України «Про міліцію», військовими статутами Збройних Сил України та іншими актами законодавства України; ви­користовувати згідно із законом транспортні засоби, що належать під­приємствам, установам і організаціям, громадянам, під час безпосе­реднього переслідування та затримання злочинців, осіб, які втекли з-під варти або вчинили напад на об’єкт, що охороняється, особовий склад варти, військовий наряд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]