Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uchebnik_po_administrativnomu_pravu.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Глава 36 Управління у сфері соціального захисту населення

§ 1. Організаційно-правові засади управління у сфері праці і соціальної політики

Соціальне забезпечення та захист громадян України є одним з важливих напрямків діяльності держави. Держава несе обов’язки з матеріального підтримання своїх громадян, створює умови для повно­го здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливос­ті у виборі професії та трудової діяльності, реалізує програми професійно-технічного навчання, підготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Використання примусової праці забороняється. Громадянам гарантуються захист від незаконного звільнення, право на своєчасне одержання винагороди.

Засади організації та управління у сфері праці та соціальної полі­тики закріплено в Конституції України, законах Верховної Ради Укра­їни, указах Президента України, постановах Кабінету Міністрів Укра­їни, постановах, наказах Міністерства праці і соціальної політики України та Пенсійного фонду України, Кодексі законів про працю України та інших нормативно-правових актах.

Одним із основних напрямків політики України як соціальної дер­жави є створення умов для реалізації права на гідне існування осіб, які втратили працездатність. У ст. 46 Конституції України закріплено: гро­мадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забез­печення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездат­ності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціально­го забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, при­ватних закладів для догляду за непрацездатними. Закон України від 5 листопада 1991 р. «Про пенсійне забезпечення»1 гарантує всім не­працездатним громадянам України право на матеріальне забезпечення шляхом надання трудових і соціальних пенсій, соціальну захищеність пенсіонерів шляхом встановлення пенсій. Пенсії та інші види соціаль­них виплат і допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Вітчизняне законодавство встановлює багато видів соціального забезпечення на засадах соціального страхування, державного забез­печення та державної підтримки окремих верств населення України.

Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування2 від 14 січня 1998 р. визначають принципи та загальні правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування громадян в Україні. В них закрі­плено такі види: пенсійне страхування; страхування у зв’язку з тим­часовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народжен­ням та похованням; медичне страхування; страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричини­ли втрату працездатності; страхування на випадок безробіття. Указом Президента України від 13 квітня 1998 р. схвалено Основні напрями реформування пенсійного забезпечення в Україні3. Основними завдан­нями реформування пенсійного забезпечення в Україні є: реалізація конституційних прав громадян на соціальний захист; запровадження правової системи пенсійного страхування, що дасть можливість за­страхованим громадянам після виходу на пенсію мати гарантований рівень доходів, що забезпечував би сталий рівень життя; впроваджен­ня принципу заінтересованості кожної працездатної особи у власному матеріальному забезпеченні при виході на пенсію; врахування резуль­татів трудової діяльності кожного працівника при визначенні розміру пенсії шляхом встановлення залежності розміру пенсії від трудового вкладу та страхового стажу; зменшення демографічного навантаження на фінансову основу пенсійного забезпечення; запровадження недер­жавного пенсійного забезпечення; переведення державного пільгового забезпечення на професійно-галузевий рівень.

Виконанню завдань по соціальному захисту населення України сприяють закони України від 26 червня 1997 р. «Про збір на обов’язко­ве державне пенсійне страхування»4, від 2 березня 2000 р. «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»5, від 18 січня 2001 р. «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»6, від 22 люто­го 2001 р. «Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та про­фесійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»7, від 21 березня 1991 р. «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»8, від 16 грудня 1993 р. «Про основні засади соціального за­хисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку»9. Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які постраждали вна­слідок Чорнобильської катастрофи, а також які перебувають на службі у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а членів їх сімей відповідно до законів України від 28 лютого 1991 р. (у редак­ції Закону від 19 грудня 1991 р.), «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»1, від 20 грудня 1991 р. «Про соціальний правовий захист військово­службовців і членів їх сімей»2, від 9 квітня 1992 р. «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»3 та ін.

Закон України від 1 червня 2000 р. «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»4 передбачає встановлення громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної громадської або господарської ді­яльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо, пенсій за особливі заслуги перед Україною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]