Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM_Ch_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Індивідуальні відмінності мнемічної діяльності

Індивідуальні відмінності мнемічної діяльності людини проявляється:

  • з одного боку, в особливостях процесів пам’яті, тобто у тому, як відбуваються запам’ятання, збереження і відтворення інформації у різних людей;

  • з іншого боку, в особливостях змісту пам’яті, тобто у тому, що виділяється запам’ятовується з потоку інформації різними людьми.

За першим критерієм виділяють такі типи мнемічної діяльності (в залежності від рівнів розвитку процесів запам’ятання і збереження, що відповідно визначаються також характер процесу відтворення):

  1. Швидке запам’ятання і швидке забування. У цьому випадку необхідна своєчасна організація повторення та часте використання матеріалу.

  2. Повільне запам’ятання і повільне забування. У цьому випадку необхідно звертати увагу на систематичне логічне заучування матеріалу невеликими порціями, а також на своєчасне повторення та часте використання матеріалу.

  3. Швидке запам’ятання і повільне забування. Це найбільш вдале сполучення процесів пам’яті.

  4. Повільне запам’ятання і швидке забування. Це найменш вдале сполучення процесів пам’яті. У цьому випадку слід постійно працювати над розвитком пам’яті (оволодіння мнемічними діями логічного запам’ятання).

За другим критерієм виділяють такі типи мнемічної діяльності (в залежності від співвідношення першої та другої сигнальних систем у вищій нервовій діяльності різних людей):

  1. Наочно-образний тип – тип мнемічної діяльності, коли у вищій нервовій діяльності людини переважає перша сигнальна система.

  2. Словесно-абстрактний тип – тип мнемічної діяльності, коли у вищій нервовій діяльності людини переважає друга сигнальна система.

  3. Проміжний тип – тип мнемічної діяльності, коли у вищій нервовій діяльності людини перша і друга сигнальні системи співвідносяться приблизно на однаковому рівні.

У свою чергу, наочно-образний тип мнемічної діяльності залежно від того, на який аналізатор припадає більша активність у мнемічних процесах, поділяється на:

  • Руховий тип мнемічної діяльності.

  • Зоровий тип мнемічної діяльності.

  • Слуховий тип мнемічної діяльності.

  • Дотиковий тип мнемічної діяльності (має здебільшого компенсаторний характер у сліпих).

Індивідуальні властивості мнемічної діяльності

Індивідуальні відмінності мнемічної діяльності людини визначають продуктивність її процесів, яка, у свою чергу, визначається наступними характеристиками:

Швидкість запам’ятання

Визначається кількістю повторень, що необхідні тій чи іншій людині для запам’ятання певного об’єму інформації.

Точність запам’ятання

Виражається у здатності запам’ятати інформацію без викривлення.

Міцність запам’ятання

Виражається у збереженні матеріалу, що був закріплений та у швидкості його забування.

Готовність до відтворення

Виражається у тому, наскільки легко і швидко людина може довільно пригадати у влучний момент той матеріал, який їй зараз необхідний.

Об’єм пам’яті

Виражається у кількості одиниць абсолютно нового матеріалу, який людина може сприйняти та закріпити у пам’яті:

  • якщо це одиниці, позбавлені сенсу, то їхня кількість визначається числом Мюллера – 7±2;я

  • якщо це слова з певним смислом, то їхня кількість збільшується залежно від того, як успішно при запам’ятанні людина використовує логічні способи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]