Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самодіяльний туризм шпори.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать
  1. Вказівні знаки

Вказівні знаки застосовуються для інформації туристів про розташування різних об'єктів і призначення тієї чи іншої маркованої траси. Відмітна ознака вказівних знаків - прямокутна (у т ч і квадратна) форма. Залежно від свого призначення вказівні знаки умовно можуть бути розділені на три групи - знаки, що інформують про визначні пам'ятки, об'єкти спортивно-оздоровчого туризму та об'єктах туристського обслуговування .

Знаки для позначення визначних об'єктів природи, історії, культури краю.

«Оглядова точка» , «Визначні місця ландшафту», «Охороняємий природний об'єкт», «Пам'ятник», «Музей» - музей, виставка, музей-заповідник, будинок-музей, народний музей. «Численні пам'ятки» - Місце, що поєднує цікаві об'єкти природи, історії, культури та економіки.

Знаки для позначення трас та об'єктів спортивно-оздоровчого туризму

«Пішохідний маршрут» -маркована траса, рекомендована для пішохідного туризму.

«Водний маршрут» ,«Гірський маршрут»,«Лижний маршрут», «Гірськолижний маршрут» ; «Місце привалу»; «Притулок» , «Зимовий притулок» , «Питна вода»,.«Брід» , «Міст», «Перевал», .«Місце купання»;«Місце гірськолижного катання».«Місце риболовлі». Враховуючи розбіжності у природні особливості районів i практикуються видах подорожей, рекомендується при необхідності використовувати також, наступні додаткові знаки: «Велосипедний маршрут», «Кінний маршрут», «Маршрут авто-мотоподорожі», «Маршрут з дітьми», «Природничий маршрут», « Місце для збору грибів (ягід) »,« Місце для фотополювання »і т. п.

Знаки для позначення об'єктів туристського обслуговування.

«Готель» .«Кемпінг», «Пункт прокату», «Камера схову», «Медична допомога», «Рятувальна служба»- місцезнаходження туристської контрольно-рятувальної служби, пункт позначки маршрутних документів.«Залізнична станція», «Автобусна зупинка», .«Пристань» , «Підйомник».

При розміщенні вказівних знаків на територіях великих туристських установ або багатолюдних зон відпочинку доцільна подальша конкретизація знаків. Так, наприклад, можливе застосування знаків: «Туристська інформація», «Місце для спортивних ігор», «Місце тихого відпочинку», «Пошта», «Телефон»,: «Душ», «Туалет», «Місце для сміття».

Вказівні знаки можна ставити на місцевості як безпосередньо перед позначається ними об'єктами, так і на значній віддалі - на стежках, дорогах, маршрути, що ведуть до них. У першому випадку вказівні знаки мають форму квадрата і зазвичай не супроводжуються додатковою інформацією. У другому - форму прямокутника, в нижній чверті якого дається роз'яснення про місцезнаходження об'єкта. Залежно від точки установки знаків додаткова інформація може даватися різними способами:

а) при розміщенні знака на маркованої трасі, що веде до певного об'єкту, під символом цього об'єкта на знакові рекомендується вказувати відстань до об'єкта ;

б) якщо знак встановлюється на розвилці доріг, стежок, на місці розбіжності маркованих маршрутів, символ слід супроводжувати відомостями про відстань і вказівної стрілкою ;

в) якщо знак встановлюється у місці відгалуження радіального тупикового маршруту, що веде до об'єкта, який лежить в стороні від основної траси походу (наприклад, до оглядової точці, музею, джерела питної води), то символ об'єкта на знакові треба супроводжувати двосторонньої стрілкою і вказувати відстань ( в одну сторону радіального відгалуження);

г) якщо знак встановлюється поблизу від об'єкта (100 м і менше), то додаткова інформація на ньому може бути обмежена вказівної стрілкою .

Вказівні знаки, що позначають вид трас спортивно-оздоровчого туризму, доцільно ставити лише на початку маршрутів або у випадку, коли це диктується питаннями безпеки туристів.