Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самодіяльний туризм шпори.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать
  1. Направляючі стрілки

Направляюча стрілка - допоміжний знак. Він супроводжує маршрутним маркам, коли обсяг інформації, яка повідомляється марками, недостатній для впевненого руху туристів.

Напрямні стрілки ставлять на різких поворотах маршруту, на розвилках, при виході маршруту на відкриті ділянки. Можливе застосування декількох видів стрілок.

Пряма стрілка - пропонує продовжувати рух прямо в вказує напрямок.

Двостороння стрілка - вказує на радіальне відгалуження маршруту, закінчується тупиком, пропонує здійснити екскурсію в бік від основної траси подорожі і повернутися потім на вихідну точку. Напрямок радіального відгалуження позначається кольоровою смугою в правої (лівої) частини знака.

Стрілка-покажчик повороту складного зазвичай супроводжується вказівкою про відстань до точки повороту. Застосовується при неможливості поставити марку або інший знак в місці зміни напрямку шляху, наприклад, в умовах населеного пункту або при виході дороги на відкрите місце, де туристи повинні звернути з неї в сторону, а знак у точці повороту поставити не можна.

Рекомендовані розміри прямих стрілок (при нормальному форматі марок) - 240X40 мм. Стрілки повинні мати колір, прийнятий для даного маршруту, і наноситися на білий прямокутник, рівний формату застосовуваних марок.

При збігу декількох маршрутів і необхідності дати загальну для них інформацію слід застосовувати направляючу стрілку в кольорі найбільш «важливого» з співпадаючих маршрутів (послідовність кольорів в порядку убування їх «значення» - червоний, синій, зелений, жовтий). При необхідності повідомлення туристам різних співпадаючих маршрутів різної інформації під направляючої стрілкою вказується текстом «тільки для:» і наносяться зразки кольору маркування, до яких ця стрілка відносяться . Для установки стрілок можна використовувати також місцеві предмети і штучні опори, які використовуються для установок маршрутних марок.

  1. Фігурні знаки: формат та розміщення

Роль головного джерела шляхової інформації, роль екскурсовода і порадника мандрівників належить фігурним знакам. Саме вони показують, чим цікавий конкретний маршрут, сигналізують про можливу небезпеку, підказують туристам ті чи інші форми поведінки.

Характерною особливістю фігурних знаків є те, що вони, як правило, доносять до глядача інформацію за допомогою зображення певної фігури, символу, образу. Має певне смислове значення і сама конфігурація знаків, які можуть бути круглими, трикутними, квадратними, прямокутними і багатокутними.

Формат фігурних знаків зазвичай залежить від формату застосовуваних на маршруті (або його ділянці) маршрутних марок і може бути нормальним, зменшеним або збільшеним. Відповідно до цього рекомендуються розміри знаків, наведені в таблиці.

Вид знака

Измерение

Размер, мм

нормальный

уменьшенный

Увеличенный

Круглый

Треугольный Квадратный. Прямоугольный

Диаметр

Сторона

Сторона

Ширина, высота

240

300

240

240X320

120

150

120

120X160

600

750

600

600X800

Разрешить написание латиницей

Для зображення фігурних знаків доцільно застосовувати обмежене число тонів - чорний, білий, червоний і синій (блакитний).

Знаки можна встановлювати на ті ж місцеві предмети або штучні опори, які використовуються для установки маршрутних марок. Висота розміщення знаків повинна забезпечувати їм хорошу оглядовість з боку ймовірного напрямку руху туристів. На пішохідних маршрутах рекомендована висота розміщення фігурних знаків над рівнем землі -180 см.

При установці на одному і тому ж стовпі, стіні або інший опорі маршрутної марки і фігурного знака останній слід розташовувати над маркою.

Розстановка фігурних знаків залежить від наявності на маршруті тих чи інших об'єктів або дорожніх ситуацій, про які необхідно інформувати туристів, а також від особливостей установки кожного різновиду знаків - вказівних, попереджувальних, розпорядчих, що забороняють.