Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самодіяльний туризм шпори.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

56. Управління конфліктною ситуацією.

Існують 2 групи методів управління конфліктною ситуацією-структурні та між особові. Структурні –роз’яснення вимог до роботи,використання координаційних та інтеграційних механізмів,установлення загально організаційних цілей і використання гнучкої структури системи заохочення. Міжособові методи розв’язання –ухилення,згладжування,примушування,компроміс і вирішення проблеми.Центральним моментом розв’язання конфліктів є переговори, зясовуються причини конфлікту,аналізуються можливості врегулювання конфліктної ситуації.

  1. Особливості спеціальної психологічної підготовки до туристичного походу.

При комплектуванні тур групи необхідно акцентувати увагу на наявності у керівника загостреного почуття відповідальності за своїх товаришів.Також і члени групи повинні дбати про психологічну та фізичну безпеку керівника,стежачи за суворим дотриманням останніх відповідних правил,аж до категоричної вимоги користуватися страховкою які спрямовані на попередження нещасних випадків. Важливо також,щоб в напружених ситуаціях учасники походу розуміли один одного без зайвих слів,саме ці фактори набувають вирішального значення при подоланні групою найскладніших природних перешкод,необхідності діяти у виключно несприятливих,а то й небезпечних умовах. Одним із суттєвих факторів,що становлять потенційну небезпеку,є підвищення нервово-психічного навантаження,втома,нервовий зрив. Однією з обов’язкових умов успішного проведення туристського походу є знання природних та соціальних умов регіону,в якому пролягатиме маршрут,і психологічна готовність до труднощів,які з ними пов’язані. У всіх різна реакція на певні явища,місця,хтось стрибає від щастя,від побаченого(печери,скали),а інших-пригнічую,тому атрактивний вплив середовища є виключно індивідуальним,тому є певні тренування для кращої адаптації.Спеціальна підготовка здійснюється за допомогою тренувань і умовах,створ шляхом імітації природного середовища. Також не менш важливим елементом підготовки є ознайомлення с певними релігійними та етнічними особливостями регіону тощо. Психологічна готовність до походу передбачає високу міру самоконтролю,володіння механізмом само наказу,коректність у ставленні до звичаїв,обрядів та традиції інших народів.

58. Класифікація туристичних маршрутів.

Будь-яка туристська подорож здійснюється за певним маршрутом.Тур маршрути дуже різноманітні за регіонами подорожі,природ середовищем,способом пересування тощо.Не існує абсолютно однакових туристських маршрутів,так як кожен з них має свої особливості.Отже,вони поділ:за особливостями побудови траси(лінійні,кільцеві,радіальні).Лінійні маршрути починаються в одному,а закінчуються в іншому геогр. пункту.Основною умовою лінійного м є доступність для туристів початкового пункту безперешкодно виїхати в його кінцевого пункту.Кільцеві маршрути проходять через кілька пунктів,алее початковою і кінцевою точкою подорожі є той самий пункт.Вони обслуговуються одним тур господарством.Радіальтні маршрути розраховаі на виїзд туристів на екскурсії та походи різної тривалості поблизу турбази,що є основним місцем їх перебування. За охопленням території(місцеві, дальні (міжрегіональні), зарубіжні (виїзні). Класифікація маршрутів за змістом(рекреативність,інформативність змісту,тематична спрямованість),пізнавальні маршрути,навчальні,розважальні. За способом пересування(пасивні і активні). До пасивних-екскурсійний маршрут. До активних-пішохідні,лижні,водні,велосипедні. За сезонністю(цілорічні і сезонні)сезонність визначається природними умовами. За тривалістю(тривалість визначається все наявністю у подорожуючих вільного часу). За складністю(загальнодоступні,нескладні,категорійні). Виділяють 6 категорій складності.При визначенні категорії складності беруть до уваги наявність і складність природних перешкод,кількість ночівель,віддаленість і заселеність території. За інтенсивністю використання(постійно діючі, тимчасові і одноразові маршрути).