Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_ukr.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
310.57 Кб
Скачать

87.Перша кодифікація законодавства урср 1922-1927рр. Та їх характеристика.

З переходом до нової економічної політики,що допускала вільну торгівлю і товарно-грошові відносини,постало завдання кодифікації радянського законодавства.Раднарком УРСР постановою 10 травня 1921р доручив Нарком*юстові вжити заходів, спрямованих на систематизацію всіх діючих правових норм. Тому було створено такі такі та законодавчі акти: Цивільний кодекс(складався з 4 частин;у загальній частині визначалося основні засади, суб*єкти та об*єкти прав;у розділі «Речове право» подавалось норми про право власності,забудови,закладу майна;розділ «Зобов*язальне право»:зобов*язання виникають з договорів,безпідставного збагачення і заподіяння іншому шкоди;цив.кодекс затверджував виняткове право держави на землю,її надра;всі об*єкти державної власності вилучалися з обороту,водночас допускалась приватна і кооперативна власність на предмети,які не вважалися вилученими з цивільного обороту;останній розділ:спадкування за заповітом і законом у вартості не більше10 тис.крб.,а частина,яка перевищувала цю вартість переходила на користь держави.),Цивільно-процесальний(1922), Земельний(скл. З 4 частин:про трудове землекористування, про міські землі, про державне земельне майно,про землеустрій та переселення;кодекс скасовував приватну власність на землю,її надра,води та ліси), Кодекс законів про працю(наймання і надання робочої сили проводиться на основі добровільної угоди;робочий день-8год.,6-для осіб у віці 16-18р,та тих які працюють на підземних роботах,для осіб розумової праці),Кодекс законів про народну освіту(скл.з 4 книг:організація управління і постачання в галузі народної освіти;соціальне виховання дітей;професійна і спеціально-наукова освіта,політична освіта і виховання дорослих) ,Кримінальний(скл.з 2ч.- Загальної та особливої;передбачав новий склад злочинів і збільшував санкції за їх вчинення),Кримінально процесуальний(1922), Закон про Ліси(1923)(мав законодавчо регулювати правове становище лісів як об*єкта державної власності,забезбечити їх збереження, а також регламентував порядок і умови передачі лісів у установам і організаціям),Тимчасові будівельні правила(1924), Ветеринарний кодекс(1ч-завдвдання державної ветеринарії;2ч-порядок запобігання і припинення заразних і пошесних хворіб серед тварин;3ч-ветеринарно-санітарний нагляд здійснюється лише ветеринарним персоналом;4ч-закріплювала систему ветеринарних органів управління),Виправно-трудовий кодекс(1925).Крім того Кооперативний кодекс(1924), 1924-1925 Кодекс законів про сім*ю, опіку, шлюб та акти громадянського стану(доказ шлюбу-лише його реєстрація;питання реєстрації шлюбів і розлучень були віднесені до компетенції ЗАГСу;було введено інститут усиновлення;майно,придбане під час спільного життя вважалося спільною власністю;при розлученні роздільною власністю вважалося майно придбане подружжям до шлюбу),Адміністративний кодекс(1927).

річне стажування й іспит перед спеціальною комісією.

88.Друга кодифікація законодавства урср 1958-1984рр.

1959 року М. Хрущов проголосив повну й остаточну перемогу соціалізму в СРСР. Розпочався період десталінізації. 28 грудня 1960 р. Верховна Рада УРСР затвердила Кримінальний Кодекс УРСР. У ньому єдиною підставою кримінальної відповідальності проголошувалася провина. Кримінальна відповідальність наставала з 16-літнього віку, а за тяжкі злочини - з 14-літнього. Максимальний термін позбавлення волі зменшувався з 25-ти до 15-ти років.

Процес експериментаторства, який проводився в попередні роки, було перервано кремлівським заколотом 1964 року та приходом до влади в СРСР Л. Брежнєва.

13 жовтня 1980 р. вперше в історії загальносоюзного законодавства були прийняті Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про адміністративне правопорушення. Основи стали свого роду базою для кодифікації законодавства про адміністративну відповідальність.7 грудня 1984 року було прийнято Кодекс Української РСР про адміністративні правопорушення.

В цьому Кодексі вперше в радянському праві давалося визначення адміністративного правопорушення (проступку). Також вміщувалися положення про адміністративну відповідальність; встановлювався вік адміністративної відповідальності - 16 років; визначалося коло осіб, уповноважених накладати адміністративні стягнення; визначався порядок провадження в справах про адміністративні правопорушення; наводився перелік адміністративних стягнень.

Основою правового регулювання цивільних відносин у зазначений період був Цивільний кодекс УРСР 1963 року.

Сімейне законодавство розвивалося в напрямку зміцнення сім’ї, охорони інтересів матері та дитини, збереження здоров’я молодого покоління.Вміщені в Кодексі норми регулювали порядок і умови одруження, особисті та майнові відносини, що виникають у сім’ї між подружжям, а також між батьками і дітьми, між іншими членами сім’ї, порядок і умови припинення шлюбу, порядок реєстрації актів громадянського стану.

1981 року були прийняті Основи житлового законодавства Союзу РСР і союзних республік. 30 червня 1983 р. приймається Житловий кодекс УРСР. В Кодексі були конкретизовані житлові права та обов’язки громадян, визначався порядок надання громадянам жилої площі, підстави для поліпшення житлових умов тощо.

В галузі трудового права слід відмітити прийняття 15 липня 1970 р. Основ законодавства Союзу РСР і союзних республік про працю. 10 грудня 1971 р. було прийнято Кодекс законів про працю УРСР. З 1966 р. розпочався перехід на 5-денний робочий тиждень. З 1968 р. було введено мінімум заробітної плати - 60 крб. на місяць.

В аграрних відносинах основою було виключне право власності держави на землю. 13 грудня 1969 р. було прийнято Основи земельного законодавства Союзу РСР і союзних республік. 8 липня 1970 р. приймається Земельний кодекс УРСР.

Зазнає змін радянське кримінальне право. Встановлювалася суворіша відповідальність за хуліганство, особ­ливо пов’язане із застосуванням або спробою застосування зброї.11 липня 1969 р. були прийняті Основи виправно-трудового законодавства Союзу РСР і союзних республік, а 23 грудня 1970 р. - Виправно-трудовий кодекс УРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]