Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

83. Голодомор 1932-33.

Причини:1)волюнтаристська політика сталінського керівництва.2)прискорена насильницька колективізація3)завищений план хлібозаготівель для України на 1932,4)"Закон про 5 колосків"(згідно з цим законом за крадіжку колгоспного майна передбачався розстріл із конфіскацією усього майна або позбавлення волі терміном не менш ніж на 10 років),5)діяльність в Україні надзвичайної комісії на чолі з В.Молотовим, основною метою якої було вилучення хліба в селян за всяку ціну. Отже, хлібозаготівельна компанія перетворилася на цілеспрямоване фізичне винищення укр. селянства.

Заходи влади:1)продовження хлібозаготівель,2)створення загороджувальних загонів, які не випускали селян до міст,3)замовчування голоду,4)відмова від міжнародної допомоги

Наслідки:1)величезні людські втрати(від 3,5 до 8 млн.чол.),2)знищення традиційного укр.села з його багатими народними звичаями,3)подолання опору колективізації і як наслідок-перемога колгоспного ладу на селі.

84.Становлення незалежності україни.

Серпневий заколот 1991р., події якого продемонстрували високий рівень свідомості народу й перемогу демократичного курсу та створили сприятливі умоіи для виходу Укр. з СРСР.

24 серпня 1991р.-прийняття Акта проголошення незалежності України терміново скликаною позачерговою сесією Верховної Ради.

Основні положення:1)проголошення незалежності Укр. та створення самостійної держави – України,2)неподільність і недоторканність території Укр.,3)чинність на території Укр. винятково Конституції та законів Укр. Результат:одвічна мрія багатьох поколінь укр.народу здійснилася;українці нарешті здобули власну державу й отримали могутній поштовх для подальшого розвитку національного життя.

1 грудня 1991р.-проведення в Укр. референдуму на підтримку "Акта проголошення незалежності Укр."

Причини проведення:1)потреба нейтралізувати політичні спекуляції противників незалежності ,2)продовження активної агітації проросійських сил щодо укладення нового союзного договору,

3)вичікувальна позиція міжнародної спільноти. Результати:1)акт проголошення незалежності Укр. підтримали 90,31% виборців,2)у Криму за незалежність проголосували більше 50% виборців

1 грудня 1991р-проведено одночасно з референдумом і вибори президента Укр. У результаті переміг Л.Кравчук, який 5 грудня 1991р. склав присягу укр.народу.

8 грудня 1991р.-офіційна констатація розпаду СРСР, підписання угоди про утворення Співдружності Незалежних Держав.

Наслідки розпаду СРСР для України:1)активізація національно визвольного руху, зростання відцентрованих настроїв у суспільстві,2)заборона Компартії Укр.,3)підтримка більшості колишніх комуністів ідеї незалежності Укр.,4)здобуття волі Україною без кровопролиття в ході антикомуністичної демократичної революції,5)визнання незалежності Укр. державами світу

Гілки владив Укр:

1)Законодавча влада-Верховна Рада(парламент),на місцях-обласні, районні,міські,селищні ради

2)Виконавча влада-Кабінет Міністрів(уряд),міністерства,відомства,держ.комітети,місцева держ.адміністрація,виконкоми

3)Судова влада-Верховний Суд Укр.,загальні,арбітражні,військові суди.

Головою держави є Президент.