Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

54.Перший універсал уцр.

10 червня 1917р – 1й універсал УЦР. Причина проголошення:відхилення тимчасовим урядом вимого про надання Укр автономії.Положення: 1)проголошення автономії Укр.; 2)УЦР- вищий держ орг.-н влади до скликання Всенародних укр. зборів; 3)заклик до ств орг.-в влади на місцяз; 4)ств укр. дерд скарбниці за рах-к держ податку; 5)необхідність розробки закону про землю,за яким право на землю належало б народові укр.. Наслідки: 1)ЦР-законод орг.-н; 2)ств уряду 15 червня 1917р-Генерального Секретаріату; 3)зростання авторитету ЦР.

55.Історичне значення Київської Русі.

Київська Русь – могутня європейська держава, одна із найбільших в світовому колі держав середньовіччя. 1)об»єднала східнослов2янські племена в єдиній державі; 2)прискорила економічний,політични, культурний розвиток сх. Слов»ян; 3)захистила східнослов2янські землі від нападів іноз держ і кочовиків; 4) підняла і укріпила авторитет сх. Слов»ян, долучила їх до між нар політики; 5) започаткувала українську державність.

5 6.Українські землі у складі Великого князівства Литовського

Литовське князівство утворилось у ХШ ст. в результаті розкладу первіснообщинного і зародження феодального суспільства. Його засновником і першим князем був Міндовг (1230-1263),Етапи приєднання руських земель до ВКЛ: 1)Міндовг -поширив свою владу на землі Західної Русі; 2)Гедимін(1316-1341) почав наступ на південно-руські землі,але йому завадила Польща; 3)Ольгерд Гедимінович (1341-1377) – у битві на р.Сині Води(1362р) завдав поразки Золотій Орді і приєднав Київщину, Чернігівщину, Переяславщину, Поділля;відвоював у Польщі Берестейський, Володимирський і Луцький уділи; 4) Вітовт(1392-1420) –заволодів Чорноморським узбережжям. Стутус укр.. земель: 1)приєднання мирним шляхом; 2) незмінна система управління; 3)руська мова- державна; 4) православна церква-пнівна; 5)збереглося руське законодавство(«Руська правда»); 6)панувала укр. культура; 7)с/г-провідна галузь ек-ки,тваринництво,городництво,садівництво,рибальство й мисливство- продовжують розвиватись,збільшується панщина(14дн/рік); 8)виготовлення сукна,гончарного посуду,предметів з металу і дерева; 9)зростання міст (найбілші –Куиїв,Львів, Кам»янець) розвиток торгівлі,поширення цехів,з кінця ХVст. поширюється Магдебрзьке право; 10)станове суспільство: шляхта(князі,пани,зем»яни,бояри),духовенство(вище,рядове),міщани(патриціат,бюргери,плебс),селяни (слуги,данники,тяглові); 11)поширення Антифеолального руху,внаслідок закріпачення селян(втечі,підпал,убивство).

57.Революційні події 1905-07рр.

Революційні події в Україні у цей час слід розглядати за такою схемою:страйкова боротьба робітників у першій половині 1905 р.(«Геть самодержавство», робітники запроваджували на заводах 8-годинний робочий день, знижували ціни на товари у фабрично-заводських крамницях)- виступи селянства (мали стихійний характер і перетворювались на погроми поміщицьких садиб)- повстання на флоті та в армії (повстання на броненосці "Потьомкін", виступи саперів) - активізація національного руху - піднесення загальної революційної хвилі восени 1905 р. Здобутки національного руху: легальна укр. преса, діяльність «Просвіт», відкриття укр. шкір, спроби викладання укр. мовою в університетах, діяльність українців в 1й і в 2й Держ думі (вимоги автономії України,запровадження укр. мови в систему освіти). Наслідки: 1) поразка першої Російської дем. рев.; 2)встановлення реакційного політ режиму «столипінщини»; 3)боротьба царизму з укр. визвольним рухом; 4) Ств ТУП у 1908р,яке закликало до бородьби за нац. Відродження Укр, керівники: Грушевський, Єфремов, Чикаленко; 5)піднесення укр. національно-визвольного руху,напередодні Першої світової.