Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

58.Україна під владою Речі Посполитої.

Захопивши у XIV–XV ст. Галичину, Західну Волинь і Поділля, Польща прагнула оволодіти й українськими землями, які входили до складу Великого князівства Литовського. Наслідки Люблінської унії (1569) для України: 1)майже всі укр. землі об»єдналися в одній держ, що сприяло розвитку ек-ки, але і посиленню експлуатації селянства; 2)укр. міста перетв на магнатсько-шляхетські резиденції,центри розвитку ремесел та торгівлі; 3)укр. землі залучаються до між нар торгівлі; 4)поч. наступ католицизму на православ»я. Особливості розвитку укр. земель: 1)новий адміністративний поділ(Галицьке, Белзьке,Волинське,Київське,Брацлавське і Подільське воєводства) ; 2)незаселені південні землі через набіги татар; 3)формування фільварків(багатогалузевий госп комплекс,що ґрунтувався на постійній щотижневій панщині кріпаків і був орієнтований на ринок); 4)зміцнення політичного та ек0го впливу польської шляхти в державі,право власності на землю мала лише шляхта; 5)виникнення козацтва.

59. Кочові племена на території України.

Кіммерійці. Територія розселення: Пн. Причорномор"я, Крим, Кавказ.

Суспільний устрій: Міжплемінний союз.

Господарство та етнічний склад: Населення кіммерійської держави складалося з кіммерійців та завойованих місцевих племен чорноліської культури.

Військова справа: Основа війська- кіннота, озброєна залізними мечами, луками та стрілами. Здійснювали завойовницькі походи в Малу Азію проти Урарту, Ассирії, Лідії.

Релігія та мистецтво: Залишили по собі поховання в курганах. Ставили кам"яні стели, на яких зображено озброєні фігури без голів.

Скіфи( 7-3 ст. до н.е.) - кочові іраномовні скотарі, що витіснили кіммерійців і розселилися між Доном і Дунаєм. Територія розселення: від Азовського моря до Дунаю, від Чорного моря до Чернігівщини, Курщини, Воронежчини.

Суспільний устрій:Наприкінці 6-5 ст. до н.е. утворилася скіфська рабовласницька держава - Велика Скіфія , столиця - Кам"янське городище на Дніпрі.

Основою суспільства у скіфів була сім"я; родовід вівся по чоловічій лінії. Поширеним було багатоженство.

Господарство: розрізняють скіфів-скотарів, скіфів-орачів.

Військова справа: озброєння складалося з коротких і довгих мечів, списів, дротиків; винайшли складний далекобійний лук. Основу війська - важкоозброєна кіннота. Здійснювали походи на Ассирію, Сирію , ледь не дійшли до Єгипту. У 331р. до н.е. скіфи перемогли військо Олександра Македонського.

Релігія: язичники; поклонялися Арею- богові війни. Вірили в потойбічне життя. Для знатних скіфів над могилою насипали курган, найвищими були кургани царів.

Сармати( 3 ст. до н.е.-3 ст. н.е.) - іраномовні племена, споріднені зі скіфами, з"явилися з уральсько-повользьких степів.

Територія розселення: Пн. Причорномор"я. Жили племенами, кожне з яких мало свою назву(роксолани, алани, аорси Переважав матріархат: жінка займала поважне становище і могла володіти зброєю. Основні заняття: кочове скотарство, полювання, опанували землеробство, займалися ремеслами.