Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
116.87 Кб
Скачать

6.Причини занепаду рабовласницького способу виробництва

Загострення внутрішніх суперечностей і конфліктів між патрицією і плебеями, та незадоволенням своїм життям рабами.

    1. Крах завойовницької політики риму.

    2. Природнього відтворення рабів майже не існувало.

    3. Масові повстання рабів.

    4. Низька продуктивність праці.

    5. Подавлення дрібних власників.

    6. Зменшувалися площі оброблюваних земель.

    7. Поширеними стали екстенсивні форми ведення господарства.

    8. Занепадало ремесло, торгівля, зменшувалася чисельність людей у містах.

    9. Столицю перенесено на схід на Візантиія.

    10. 476 року падіння Зх. Римської імперіх.

7. Основні риси та етапи еволюції феодального господарства

Ознаки феодального господарства:

1.Домінуючою формою господарювання є натуральна – домінувала ручна праця, с.г. техніка набула низького розвитку, продуктивність праці також низька. 2.Економіка носила аграрно-ремісничий характер.3.Соціальний устрій – феодали та залежні селяни. 4.Форми господарської діяльності:Феодальна вотчина(сеньйорія);Ремісничий цех;Торгова гільдія. 5.Повна приватна власність феодала на землю і неповна на закріпачених селян.

Рента – це додатковий продукт, який селяни сплачували феодалу за використання його землі (ПДВ).

Форми ренти: 1.Відробіткова, або панщина; 2.Продуктова, або натуральний обробок – селянин працює тільки на своїй землі і певну частину вирощеної продукції віддає своєму феодалу; 3.Грошова, або грошовий обробок. Комутація ренти – перехід від однієї форми ренти до іншої.

Періоди розвитку феодального господарства

  1. Ранній феодалізм – з 5 по 10 ст. Завоювання варварами Римської імперії. Деградація виробничих сил, занепад міст, поступове закріпачення.

  2. Розвинений феодалізм – з 11 по 15 ст. 1) з 10 по 13 ст. – феодальна роздробленість;з 12го по 15 століття – формуються централізовані феодальні держави. Другий поділ праці – відокремлення ремесла від землеробства.

  3. Період розкладу – 16-17 століття. Поширення набуває розширена форма товарного господарства. Зародження ринкового господарства. Великі географічні відкриття. Поширення товарно-грошових відносин. Міжнародний поділ праці. Ліквідовано системи поземельної та особистої залежності селян, виникає мануфактурне виробницто. Відроджується работоргівля, піратство. Але і формується світовий ринок.

8.Форми феод. Землеволодіння на прикладі Королівства франків

Королівство франклів – проіснувало з 5 по 9 ст. Територія Франції, Німеччини, Італії.

Форми землеволодіння:

  1. Марка – це сусідська община, що базувалася на приватній власності на орні землі, колективній власності на угіддя, та вільній праці її членів.

  2. Алод – це приватна сімейна власність, яка вільно відчужувалася.

  3. Бенефіції – це форма землеволодіння, що передбачає дарування королем землі своїм воїнам на основі пожиттєвого користування без права передачі у спадок.

  4. Феод – спадкова форма землеволодіння. Маєток сеньйорів – площа декілька сотень гектарів; імунітет феодала, монополія феодала- «немає землі без сеньйора»;

Прекарні угоди – угоди згідно яких алод дрібного землевласника відчужувався на користь феодала або церкви, а потім повертався селянину у користування як прекарій(земля видана на прохання).

  1. Класична