Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА МАКРО 2007.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
493.23 Кб
Скачать

20.Роль інвестицій в економіці.

Фактори попиту на інвестиції, проста інвестиційна функція. Мультиплікативний вплив інвестицій на ВВП. інвестиції – це витрати, які здійснюються економічними суб’єктами з метою нагромадження капіталу, що передбачає створення нового капіталу та відшкодування зношеного капіталу.

Інвестиції суттєво впливають на сукупний попит, обсяг національного виробництва та зайнятість.Вони впливають на економіку у 2 напрямках. Перший напрям пов’язаний із сукупним попитом. Коли зростають інвестиції, то в короткостроковому періоді збільшується попит на інвестиційні товари, що викликає адекватне підвищення сукупного попиту і ВВП.

Другий напрям впливу інвестицій на економіку пов’язаний з капіталоутворенням капіталоутворення являє собою процес перетворення інвестицій в капітал. Це означає, що обсяг капіталу формується під впливом двох протилежних сил: інвестування, яке збільшує обсяг капіталу, і зношення (амортизація), яке зменшує обсяг капіталу.Важливо врахувати відмінність між чистими і валовими інвестиціями. Валові інвестиції обумовлюють величину сукупного попиту і ВВП. Вони складаються з величини чистих інвестицій і величини амортизаційних відрахувань.

Приріст капіталу залежить не від валових інвестицій, а від чистих. Тобто здатність економіки до збільшення потенційного ВВП, яке може виникати лише при умові перевищення суми валових інвестицій від величини амортизаційних відрахувань. Центральне місце займають інвестиції в основний капітал.

Фактори попиту на інвестиції. Визначити чинники, що впливають на інвестиційний попит, означає побудувати відповідну функцію інвестицій.

При визначенні чинників, що впливають на інвестиційний попит, доцільно всі інвестиції структуризувати за трьома компонентами: інвестиції в основний капітал (виробничі інвестиції), інвестиції в житлове будівництво, інвестиції в запаси (товарно-матеріальні запаси). Центральне місце серед всіх інвестицій займають інвестиції в основний капітал.

Кейнсіанська функція інвестицій формується на основі 3 передумов:

- Попит на інвестиції залежить від чистого прибутку;

- Інвестиції реалізуються в майбутньому, тому враховується очікуваний чистий прибуток;

- Очікуваний прибуток від інвестицій зіставляється з відновленою вартістю капітального майна, яка визначається витратами на його заміщення.

Неокласична функція інвестицій на основі 2 передумов:

  • Попит на інвестиції залежить від наявного і бажаного обсягу основного капіталу;

- Попит на інвестиції залежить від швидкості усунення розриву між наявним і бажаним основним капіталом.

Функція інвестицій у житлове будівництво.

Інвестиції в житлове будівництво — це витрати на будівництво нового житла, а також реконструкцію наявного житла. При визначенні чинників, які впливають на величину інвестицій у житлове будівництво (І), слід виходити з того, що житло є товаром, який має ціну. При цьому ціни на житло (Р) встановлюються на ринку наявного житла і залежать від співвідношення між попитом (D) і пропозицією (S) на цьому ринку .Чим вище ціна житла, тим вища прибутковість житлового будівництва і тим більше стимулів будувати нове житло, тобто вкладати інвестиції в житлове будівництво. Це означає, що інвестиції в житлове будівництво знаходяться в прямій залежності від ціни житла, яка встановлюється на ринку наявного житла.

Серед чинників, що впливають на попит на житло і як наслідок — на ціну та інвестиції в житлове будівництво, важливу роль відіграє реальна процентна ставка. Це пояснюється тим, що багато людей, щоб купити житло, беруть позику, вартість якої визначається процентною ставкою. Якщо процентна ставка знижується, то витрати, що пов’язані з купівлею житла зменшуються. Це збільшує попит, який спричиняє зростання цін на житло та інвестиції у житлове будівництво.