Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ekonom_teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
237.76 Кб
Скачать

122. Міжнародна міграція трудових ресурсів.

Міжнародна міграція робочої сили виступає важливою складовою міжнародних економічних відносин. Не тільки продукти праці (товари і послуги) характеризуються високим рівнем міжнародної мобільності. Фактори виробництва (праця і капітал) також переміщуються з країни в країну. Країна, яка в надлишку забезпечена працею, може або експортувати працеємні товари, або її громадяни можуть самі виїжджати за кордон і там працювати. Міжнародний рух факторів виробництва підпорядковується тим же законам, що і міжнародна торгівля товарами: фактори виробництва переміщуються до тих країн, де за них більше платять.

За напрямами руху: еміграція – виїзд робочої сили за межі країни, імміграція – в'їздробочої сили в країну,

рееміграція – повернення емігрантів на батьківщину на постійне проживання. За часом: остаточна – виїзд населення в іншу країну на постійне місце проживання,

тимчасова – виїзд в іншу країну на певний період часу, сезонна – виїзд населення в іншу країну в певну пору року і на певний термін (на проведення сільськогосподарських робіт), маятникова – характерна для прикордонних районів країн і проявляється в тому, що працівники живуть в одній країні, а працюють постійно чи тимчасово в іншій. За організацією:

добровільна – непримусове переміщення населення,

примусова – виселення громадян із своєї країни на підставі рішення судових органів, організована – здійснюють спеціальні інститути згідно з нац. законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]