Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ekonom_teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
237.76 Кб
Скачать

109.Циклічність

Суспільне виробництво розвивається за синусоїдою – періоди економічного зростання змінюються періодами уповільненого руху, спаду, та застою.

Коливання в русі суспільного виробництва, які регулярно повторюються означають циклічний характер розвитку суспільного виробництва.

Типи економічних циклів:

  1. За строком

    1. Річні або сезонні – матеріальною основною цих економічних циклів є природо-кліматичні умови.

    2. Короткострокові економічні цикли – 3-5 років. Матеріальна основа: процеси, які відбуваються в сфері грошових відносин. Виникають на основі суперечностей, які притаманні грошово-кредитній політиці.

    3. Середньострокові, або торгово-промислові – 7-11 р. Першою вважається криза 1825 роки в Англії(криза перевиробництва). Мат. основа: диспропорція в промисловості або торгівлі.

    4. Довгострокові, або довгі хвилі Кондратьєва – 50-70 р. Структурне оновлення технологічного способу виробництва (оновлення основного капіталу).

110. Промисловий цикл — періодичне повторення протягом років піднесення і спаду в економіці. Складається з таких фаз: криза, депресія, пожвавлення, піднесення.

Криза (спад) — завершує попередній періодичний цикл і є початком наступного. Характеризується: труднощами збуту виробленої продукції, скороченням виробництва, зростанням попиту на ліквідність (готівку), збільшенням ставки позичкового відсотка. Паніка на ринку цінних паперів, курс акцій швидко падає. Закриваються і банкрутують фірми, передусім дрібні.Депресія — фаза циклу, якій властивий застій виробництва. Відтворення — просте. Національний продукт уже не зменшується, але більше не зростає, відсоткова ставка падає до свого мін значення. Зростає сукупний попит і готуються умови до пожвавлення виробництва і комерційної діяльності.Пожвавлення — спостерігається ріст ділової активності, що супр зростанням промислового виробництва та інвестицій, помітного скорочення безробіття, підвищенням особистих доходів і прибутків корпорацій; Нарощування інвестицій Обсяг виробництва досягає попереднього найвищого рівня, і економіка вступає у фазу піднесення.

Піднесення (зростання) - фаза циклу, коли обсяг ви-ва перевищує обсяг найбільшого піднесення попер циклу і зростає найвищими темпами. Розпочинається справжній ек бум, швидке ек зростання, яке уже готує ґрунт для наступного спаду і нового економічного циклу.

111.Теорії циклів: монетарна, кейнсіанська, марксистська.

Проблема циклічності суспільного виробництва на науковому рівні почала розглядатися в праці фізіократів. Як основну причину циклічності виробництва вважали плями на Сонці.

Класики(Сміт і Рікардо) вважали, що загальних економічних криз не існує. Існують лише кризові явища в окремих секторах економіки, які ринок може самостійно відрегулювати через механізм невидимої руки.

Кейнс пояснював причини кризових явищ недостатньою схильністю людей до споживання. Вважав, що доходи споживачів зростають набагато більшими темпами, ніж їх схильність до споживання. Для того, щоб позбутися циклічних коливань необхідно стимулювати споживання, а не заощадження.

Монетаристи вважають, що основа кризових явищ в економіці є недоліки грошово-кредитної політики держави.

Марксисти: основна суперечність капіталізму – між суспільним характером виробництва і приватно-капіталістичною формою привласнення, що виявляються як суперечність між виробництвом і споживанням та між організацією виробництва в межах окремої фабрики й анархією в межах національного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]