Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
матеріали_ПСШ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
295.94 Кб
Скачать

И) Поєднання нормативних вимог навчального процесу з індивідуальною неповторністю кожної особистості, складнощі типологізації студентів.

Створення певної типології студентства ускладнюється багатовимірністю позиції студента, який водночас є особистістю з сукупністю індивідуальних якостей, занурений у процес навчання, є майбутнім фахівцем, виступає в ролі громадянина своєї держави, є представником певної соціальної групи (інтегральної - молоді, локальної - академічної групи) тощо. Тому існує ряд типологій студентства, як створених науковцями, так і емпіричних. Розглянемо окремі з них.

Типології за однією певною ознакою:

За критерієм характеру навчальної діяльності:

Перший тип. Студент характеризується комплексним підходом до цілей і завдань навчання у ВНЗ. Його інтереси зосереджуються на області знань, більш широкій, ніж передбачено програмою. Має високу соціальну активність, яка проявляється у всій різноманітності форм життя ВНЗ. Зорієнтований на широку спеціалізацію, різнобічну професійну підготовку.

Другий тип. Студент має чітку орієнтацію на вузьку спеціалізацію. Пізнавальна діяльність також виходить за межі програми, але лише зі спеціальних дисциплін. Система духовних запитів і потреб визначена рамками вузькопрофесійних інтересів.

Третій тип. Студент зорієнтований на засвоєння знань і надбання умінь і навичок виключно в межах навчальної програми.

За критерієм ставлення до навчання:

Перший тип. Студенти, які прагнуть оволодіти знаннями, методами самостійної роботи, отримати професійні уміння і навички, шукають способи раціоналізації навчальної діяльності. Навчальна діяльність для них - необхідний шлях до ґрунтовного оволодіння обраною професією. Вони відмінно вчаться по всіх предметах навчального циклу. Інтереси цих студентів охоплюють широкий круг знань, більш широкий, ніж це передбачено навчальною програмою. Вони активні в усіх сферах навчальної діяльності, самі активно шукають аргументі, додаткові обґрунтування, порівнюють, співставляють, знаходять істину, активно обмінюються думками з друзями, перевіряють якість своїх знань.

Другий тип. Студенти, які прагнуть отримати знання в усіх сферах навчальної діяльності. Їм притаманне захоплення багатьма видами діяльності, але їм це швидко набридає глибоко вникати у сутність тих чи інших предметів, навчальних дисциплін. Тому вони часто обмежуються поверховими знаннями, не затрачують багато зусиль на конкретні справи. Як правило, добре вчаться, але отримують порою невисокі оцінки з предметів, які їх не цікавлять.

Третій тип. Студенти, які проявляють інтерес лише до своєї професії. Отримання знань і вся їх діяльність обмежуються вузькопрофесійними рамками. Їм притаманне цілеспрямоване, вибіркове отримання знань, і тільки тих, що, за їх думкою, необхідні для майбутньої професійної діяльності. Вони багато читають додаткової літератури, глибоко вивчають спеціальні джерела, вчаться на добре і відмінно за предметами, які пов'язані зі спеціальністю, в той же час не проявляють інтересу до споріднених наук і дисциплін навчального плану.

Четвертий тип. Студенти, які непогано вчаться, але до навчальної програми ставляться вибірково, проявляють інтерес лише до тих предметів, які їм подобаються. Вони несистематично відвідують навчальні заняття, часто пропускають лекції, семінарські і практичні заняття, не проявляють інтересу до яких-небудь видів навчальної діяльності і дисциплін навчального плану, так як їх професійні інтереси ще не сформовані.

П'ятий тип. Студенти, які не мають відповідної навчальної або професійної мотивації (прийшли у ВНЗ за наполяганням батьків, або "за компанію" з друзями, щоб не йти працювати або не попасти в армію).До навчання ставляться байдужо, постійно пропускають заняття, під час сесії мають "хвости", які потім ліквідують протягом наступного семестру.

Проміжні класифікації. (типи діляться на підтипи):

За критерієм успішності навчання:

Відмінники. Студенти, які переважно вчаться на "відмінно". У свою чергу діляться на підтипи: різнобічні, професіонали, універсали.

Різнобічний. Найбільш розповсюджений між відмінників. Такий студент допитливий, ініціативний, з широким кругозором. Він вивчає не лише першоджерела, рекомендовані навчальними програмами, а і систематично читає літературу поверх програми і по споріднених предметах. Мотивом діяльності, як правило, є нестримане прагнення до пізнання, йому подобається сам процес впізнавання нового, рішення складних завдань.

Професіонал. Студент, зорієнтований на професію, концентрує свою увагу головним чином на профілюючих предметах, засвоюючи загальноосвітні предмети більш поверхово. Тут йде ще подальша диференціація: виділяють відмінника-професіонала, який широко вивчає спеціальні предмети, і "вузького" відмінника-професіонала, який вивчає програмний матеріал дуже старанно, але тільки в обсязі лекцій, посібника і обов'язкових першоджерел. Як правило, до останніх відносяться студенти з середніми здібностями, але дуже старанні, з високо розвинутим почуттям обов'язку. Такі студенти часто добре усвідомлюють значення різнобічних знань для майбутньої професійної діяльності, але їм не вистачає часу для вивчення позапрограмного матеріалу. Серед відмінників-професіоналів також інколи зустрічаються студенти, навчально-пізнавальна діяльність яких стимулюється егоїстичними інтересами (бажанням самоствердитись, кар'єрними міркуваннями тощо).

Універсал. Таких студентів характеризує поєднання широти інтересів, високих природних здібностей, відповідальності з величезною працездатністю, високою відповідальністю за результати своєї праці. Часто вони з захопленням включаються у наукову роботу кафедр, є учасниками різноманітних конкурсів і олімпіад з навчальних предметів.

Добре встигаючі. Студенти, які вчаться переважно на "добре". Тут виділяють два підтипи: здібні і старанні.

Здібні студенти відрізняються хорошими потенційними можливостями у навчанні, але є недостатньо працелюбними. Вони вчаться переважно нерівно, по профілюючих або цікавих для них предметах вони можуть мати і відмінні оцінки, по тих, що їх дуже не цікавлять - навіть трійки.

Старанні студенти мають середні здібності, але велику працелюбність. Як правило, вони вчаться рівно з усіх предметів. Вони старанно конспектують всі лекції, намагаються виконати всі завдання, але готуються до семінарів і іспитів лише по конспектах, посібнику та обов'язковій літературі.

Трієчники. Це студенти, які вчаться переважно на задовільно. Тут також виділяють декілька підтипів відповідно до причин, що обумовлюють низьку успішність навчання.

Перший - це студенти, не адаптовані до специфічних умов вузівського навчання (переважно першокурсники).

Другий - студенти, що мають низькі пізнавальні здібності (погану пам'ять, несформоване логічне мислення, нездатність концентрувати увагу, швидку стомлюваність), а тому не здатні до сприйняття чи розуміння навчального матеріалу.

Третій - студенти, що зрозуміли свою помилку при виборі професії, але ще не вирішили її виправити шляхом переходу в інший вуз чи на іншу спеціальність.

Четвертий - недобросовісні студенти, яки налаштовані не на працю, а на відпочинок і розваги

Комплексні типології:

Типологія студентів за В.Т. Лісовським:

В основу класифікації закладена орієнтація на практичну діяльність. Відповідно до цього визначені 4 групи якостей, які характеризують орієнтації студента на: 1) навчання, науку, професію; 2) суспільно-політичну діяльність (активна життєва позиція); 3) культуру (висока духовність); 4) колектив (спілкування в колективі). Від співвідношень цих якостей утворюються таки типи студентів:

Гармонійний. Спеціальність обрав свідомо. Відмінно навчається. Займається науковою роботою. Громадський акти­віст. Глибоко і серйозно цікавиться літературою і мистецтвом, розвинений, культурний, комунікабельний, займається спортом. Чесний, порядний, нетерпимий до недоліків. Добрий і надійний товариш. Користується авторитетом у колективі.

Академік. Спеціальність обрав свідомо. Навчається добре. Зорієнтований на практичну діяльність, тому науково-дослідницькою діяльністю, як правило, не займається. Бере участь у громадській роботі. Сумлінно виконує доручення. Цікавиться літературою і мистецтвом. По можливості займається спортом. Головне для нього — добре навчатися. Чесний, порядний, нетерпимий до недоліків. Користується повагою в колективі.

Громадський активіст. Має яскраво виражену схильність до громадської діяльності, яка часто домінує над іншими інтересами та інколи негативно відбива­ється на навчальній і науковій активності, проте впевнений, що професію обрав правильно. Цікавиться літературою і мистецтвом, заводій у сфері дозвілля.

Любитель мистецтв. Навчається, як правило, добре, але в науковій роботі участь бере рідко, оскільки його інтереси спрямовані в основному в сферу літератури і мистецтва. Йому властиві розвинений естетичний смак, широкий кругозір, глибока художня ерудиція.

Старанний. Навчається "як виходить", не докладаючи особливих зусиль, навіть пишається цим. Його принцип "Отримаю диплом і буду працювати не гірше інших". Вибираючи професію, особливо не задумувався. Проте переконаний: якщо вступив, то потрібно закінчити. Старається навчатися добре, але від навчання задоволення не отримує.

Середняк. Навчається "як виходить", не докладаючи особливих зусиль, навіть пишається цим. Його принцип "Отримаю диплом і буду працювати не гірше інших". Вибираючи професію, особливо не задумувався. Проте переконаний: якщо вступив, то потрібно закінчити. Старається навчатися добре, але від навчання задоволення не отримує.

Розчарований. Як правило, здібний, але обрана спеціальність ви­явилася для нього малопривабливою. Проте впев­нений, що навчання треба завершити. Старається навчатися добре, хоча задоволення від навчання не отримує. Прагне ствердити себе в хобі, мистецтві, спорті.

Лідер. Навчається, як правило, слабо, за принципом "найменшої затрати сил". Але повністю задоволе­ний собою. Про своє професійне покликання всерйоз не задумується. У науково-дослідній і громадській роботі участі не бере. У студентській групі до нього ставляться як до "баласту". Інколи намага­ється злукавити, скористатися шпаргалкою, пристосуватися. Коло інтересів в основному в сфері дозвілля.

Творчий. Йому властивий творчий підхід до будь-якої справи — навчання, громадської роботи, дозвілля. Заняття, де необхідні посидючість, акуратність, виконавська дисципліна, його не захоплюють. Тому навчається, як правило, нерівно, за прин­ципом "мені це цікаво" чи "мені це нецікаво". Займаючись науково-дослідною роботою, шукає власне оригінальне розв’язання проблем, не рахуючись із думкою визнаних авторитетів.

Поряд з намаганнями науковців створити більш-менш вичерпні класифікації, певна типологія є у самих студентів.