Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по курсовой работе2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.2 Програми

Програми - це послідовність команд на мові ObjectPAL(мові розробки додатків Paradox), які дозволяють автоматизувати виконання певної послідовності дій над базою даних. Коди ObjectPAL зазвичай " приєднуються" до об'єктів форм, але можна написати і окремі програми, які виконуватимуться незалежно від якої-небудь форми. Наприклад, можна написати програму для відкриття певної таблиці і виконання обчислень над одним або більше полями цієї таблиці. Програми такого типу запускаються безпосередньо з основного вікна Paradox, а не в результаті того, що сталася яка-небудь подія, яка запустила на виконання програму, приєднану до деякого об'єкту форми.

Paradox також дозволяє створювати бібліотеки програм.

Бібліотека - це об'єкт, який може використовуватися для зберігання команд ObjectPAL. Це дає можливість користувачеві створювати процедури, доступні різним формам, програмам і іншим бібліотекам.

1.2.1 Конструкційні об'єкти

Окрім розглянутих вище об'єктів Paradox надає набір так званих конструкційних об'єктів, за допомогою яких розробляється структура форм і звітів.

Ці об'єкти створюються при використанні спеціальних засобів, що знаходяться на SpeedBar,(лінійці, що розташованій у верхній частині екрану і містить набір кнопок-іконок для виклику різних операцій), і можуть розміщуватися на документі, який розробляє користувач, будь то форма або звіт.

У разі форми - сторінка, на якій користувач розміщує об'єкти, сама є об'єктом.

Можна змінити її властивості, наприклад, колір, або приєднати до неї методи(метод - це послідовність команд ObjectPAL, що виконує певні дії) .

Методи, приєднані до сторінки, можуть почати виконуватися при відкритті або закритті документу, при клацанні або подвійному клацанні клавішею миші або при виконанні іншої події.

1.2.2 Текстові об'єкти

Текстовий об'єкт - це об'єкт, що містить текст. Користувач може створити рамку, в яку можна буде помістити текст. Текст може бути будь-якої довжини і будь-якого формату.

Найчастіше текстові об'єкти використовуються для розміщення заголовків на форматах і звітах або для завдання імен полів і таблиць.

Прямокутники, лінії, еліпси

Прямокутники, лінії і еліпси - це об'єкти, які можуть розміщуватися у формі або звіті для надання документу привабливішого вигляду. Можна малювати прямокутники або еліпси навколо полів або таблиць, використати додаткові лінії для того, щоб вказати на яку-небудь важливу особливість в документі.

1.2.3 Поля

Користувач може розміщувати поля з таблиць у формі або звіті. При цьому використовується інструмент Field на SpeedBar для того, щоб накреслити рамку(межу поля), а потім задати йому необхідні властивості. Можна визначити об'єкт типу поле із вже існуючої таблиці або створити обчислюване або підсумкове поле для виконання дій над даними.

1.2.4 Таблиці

Таблиця - один з основних об'єктів Paradox. У документах(формах або звітах), що розробляються, можна використати інструмент Table для того, щоб створити стовпці і ряди таблиці, а потім задати і саму таблицю з даними. У таблицях на екранних формах і звітах можна розміщувати поля і їх заголовки набагато вільніше і різноманітніше, ніж в режимі перегляду і редагування таблиць у вікні Table.