Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по курсовой работе2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Календарний план

з/ п

Назва етапів курсового проекту (роботи)

Строк виконання етапів проекту (роботи)

Примітки

Студент _________________

(підпис)

Керівник _________________ ___________________________

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

«_____» ____________________ 2011 р.

ЗМІСТ

2.5 Створення звітів 35

ВСТУП

Досвід застосування ЕОМ для побудови прикладних систем обробки даних показує, що найефективнішим інструментом тут є не універсальні алгоритмічні мови високого рівня, а спеціалізовані мови для створення систем управління даними. Такі засоби зазвичай включаються до складу СУБД, але вони можуть існувати і окремо. СУБД дають можливість користувачам здійснювати безпосереднє управління даними, а програмістам швидко розробляти досконаліші програмні засоби їх обробки.

Характеристики готових прикладних пакетів визначаються передусім прийнятою в СУБД організацією даних і типом використовуваного транслятора.

За способом встановлення зв'язків між даними розрізняють:

- реляційну

- ієрархічну

- мережеву моделі.

Реляційна модель є простою і найбільш звичною формою представлення даних у вигляді таблиці. У теорії великих кількостей таблиці відповідає термін відношення(relation), який і дав назву моделі. Для неї є розвинений математичний апарат - реляційне числення і реляційна алгебра, де для баз даних(стосунків) визначені такі добре відомі теоретико-множинні операції, як об'єднання, віднімання, перетин, з'єднання та ін.

Гідністю реляційної моделі є порівняльна простота інструментальних засобів її підтримки, недоліком - жорсткість структури даних(неможливість, наприклад, завдання рядків таблиці довільної довжини) і залежність швидкості її роботи від розміру бази даних. Для багатьох операцій, визначених в такій моделі, може виявитися необхідним перегляд усієї бази.

Ієрархічна і мережева моделі припускають наявність зв'язків між даними, що мають яку-небудь загальну ознаку. У ієрархічній моделі такі зв'язки можуть бути відбиті у вигляді дерева-графа, де можливі тільки односторонні зв'язки від старших вершин до молодших. Це полегшує доступ до необхідної інформації, але тільки якщо усі можливі запити відбиті в структурі дерева. Ніякі інші запити не задоволені бути не можуть.

Вказаний недолік знятий в мережевій моделі, де, принаймні, теоретично, можливі зв'язки "усіх з усіма".

Оскільки на практиці це, природно, неможливо, доводиться прибігати до деяких обмежень. Використання ієрархічної і мережевої моделей прискорює доступ до інформації у базі даних. Але оскільки кожен елемент даних повинен містити посилання на деякі інші елементи, потрібно значні ресурси як дискової, так і основної пам'яті ЕОМ. Недолік основної пам'яті, звичайно, знижує швидкість обробки даних. Крім того, для таких моделей характерна складність реалізації СУБД.

Хоча відомі спроби створення СУБД, що підтримують мережеву модель для персональних комп'ютерів, нині реляційні системи краще відповідають їх технічним можливостям і цілком задовольняють більшість користувачів. Швидкісні характеристики цих СУБД підтримуються спеціальними засобами прискореного доступу до інформації індексуванням баз даних.

У якнайповнішому варіанті СУБД повинна містити наступні складові частини: Середовище користувача, що дає можливість безпосереднього управління даними з клавіатури.

- Алгоритмічна мова для програмування прикладних систем обробки даних, реалізований як інтерпретатор. Останнє дозволяє швидко створювати і відлагоджувати програми.

- Компілятор для надання завершеній програмі виду готового комерційного продукту у формі незалежного ЕХЕ - файлу.

- Програми-утиліти швидкого програмування рутинних операцій(генератори звітів, екранів, меню і інших застосувань) .

Власне СУБД - це оболонка користувача. З огляду на те, що таке середовище орієнтоване на негайне задоволення його запитів, це завжди система-інтерпретатор.

Наявність в СУБД мови програмування дозволяє створювати складні системи обробки даних, орієнтовані під конкретні завдання і навіть під конкретного користувача. Є також СУБД, які мають тільки мову і не мають оболонки користувача. Вони призначені виключно для програмістів, і це системи компілюючого типу. Такі пакети лише з обмовками можуть бути названі СУБД. Зазвичай їх називають просто компіляторами.

Paradox(програмний продукт фірми Borland) - це визнаний лідер на ринку на ринку систем управління базами даних. Впродовж останніх п'яти років(починаючи з версії 3.0) Paradox визнається фахівцями кращої реляційної СУБД для персональних комп'ютерів.

У 1991 році Paradox 3.5 визнається кращою реляційною СУБД і користувачами(премія журналу PC World MAgazin за 1991 рік) . Свідоцтвом все зростаючого визнання являється і те, що кожна третя СУБД, продана в 1991 році в США, - це Paradox.

Багато експертів приходять до висновку що технологія обробки інформації, на якій базується Paradox, - це технологія СУБД 90-х років. Paradox фактично став стандартом СУБД для персональних комп'ютерів.

Серед численних особливостей Paradox виділяють унікальне поєднання надзвичайної простоти і прозорості з величезними можливостями функціонально завершеної системи управління даними(у цьому і є " парадокс"). І як результат такого парадоксального поєднання - щонайпотужніша СУБД підкоряється не лише професійному програмістові, але і користувачеві, що не має ані найменшого уявлення про програмування або обробку інформації на комп'ютері.

Paradox for Windows - новий продукт фірми Borland.

Paradox for Windows версії 1.0 є унікальним програмним продуктом, що ввібрав в себе новітні програмні технології фірми Borland. Прекрасний інтерфейс, візуальні засоби проектування таблиць, форм, запитів, звітів, повне використання графічних можливостей MS Windows 3.1(у тому числі можливості працювати з відео і звуком), об'єктна орієнтована мова програмування ObjectPal і прекрасний відладчик у поєднанні з простотою і наочністю використання, робить Paradox for Windows незамінним засобом створення широкого спектру додатків від простих однотабличних форм до складних розподілених програмних комплексів, що функціонують в мережі і оброблювальних великі об'єми текстової, графічної, відео і звукової інформації в реальний масштаб час.

Моя задача була створення бази даних «Прокат відео клипів». Розробити вісім таблиць, зв’язати їх, створити відповідні до бази даних запити, форми, звіт. Ця база даних спрощує пошук потрібних фільмів. Можна задавати пошук по режисерам, акторам, жанрам. Також дуже простий пошук клієнтів та інформації про їх замовлення. Ця база даних може використовуватись в центрах прокату відео фільмів.