Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по курсовой работе2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Загальна характеристика скбд paradox

    1. 1.1. Основні поняття

Paradox надає великий вибір способів зберігання, відображення і представлення даних. Компоненти, які використовуються для зберігання і представлення даних, називаються об'єктами. У системі Paradox існують наступні об'єкти: таблиця, форма, звіт, запит, програма, бібліотека програм.

      1. Таблиці

Paradox розміщує дані в таблицях. Таблиці полягають з лав і колонок. Кожен ряд містить усю доступну інформацію про конкретний предмет і називається " запис", а кожна колонка - одну категорію даних, що називається " полемо".

Типи полів в ParadoxParadox розділяє поля на декілька типів. Кожен тип поля визначає вид даних, яке воно містить.

Типи полів dBASEParadox дозволяє створювати і використати таблиці формату dBASE так само просто, як і таблиці формату Paradox.

При використанні таблиць dBASE потрібно враховувати, що типи їх полів відрізняються від типів полів Paradox- таблиць.

BLOB- поля, мемо, форматоване мемо, графічне, OLE і двійкові поля можуть містити так звані Двійкові Файли Великих Об'єктів. До цієї групи полів застосовані певні правила, тому вони іноді збирально позначаються як BLOB- поля. Мемо - поле dBASE таблиці також являється BLOB- полем.

      1. Тимчасові таблиці

При виконанні деяких операцій Paradox створює тимчасові таблиці, існуючі до тих пір, поки користувач не міняє особистий каталог або не завершує сеанс роботи з Paradox.

Paradox зберігає усі тимчасові таблиці в особистому каталозі користувача. Тимчасові таблиці можна редагувати і робити до них запити так само, як і до інших таблиць.

1.1.3 Форми

Іноді зручніше працювати з даними в окремих записах, а не з усією таблицею цілком. Форми дозволяють користувачеві бачити стільки даних з таблиці, скільки він вважатиме за краще. При цьому їх можна представляти в іншому форматі.

Якщо редагуються дані у формі, то Paradox оновлює відповідну інформацію в таблиці.

Для створення форм з необхідною структурою можна використати засоби розробки Paradox. Paradox дозволяє відображати у формі декілька записів однієї таблиці або запису з декількох різних таблиць одночасно.

1.1.4 Звіти

При роботі з базами даних часто буває треба роздрукувати необхідну інформацію. Paradox надає потужні засоби генерації звітів. Користувач може сортувати і групувати записи, робити необхідні обчислення над полями, а також упорядковувати і представляти дані практично у будь-якому форматі.

При створенні звітів, також як і форм, доступні засоби розробки Paradox. Використовуючи їх, можна сконструювати необхідний вид звіту. А оскільки Paradox дозволяє зв'язувати дані з різних таблиць, користувач може легко створювати складні звіти, використовуючи декілька таблиць бази даних.

1.1.5 Запити

Запит в Paradox - це деяке питання про інформацію у базі даних. За допомогою запитів можна:

- вести пошук або вибір даних в таблиці;

- комбінувати дані з декількох таблиць;

- робити обчислення над даними;

- вставляти дані;

- видаляти дані;

- змінювати дані;

- визначати групи і набори даних, над якими робитимуться обчислення або порівняння.

Paradox надає простий, але гнучкий і потужний спосіб створення запитів. У вікні Query можна вибрати таблиці, по яких можна зробити запит. Потім вводиться зразок даних, що задовольняє умовам, а Paradox вибирає з таблиці ті дані, які відповідають цьому зразку. Це називається Запит За зразком.