Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по курсовой работе2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

2.5 Створення звітів Створити простий звіт, що містить:

  • список полів: «Назва фільму» , «Цена проката», «ФИО сотрудника», «ФИО клиента»

  • Вивести кількість у авто окремим власником;

Вид звіту представлений на рисунку 2.13.

Для створення такого звіту виконати:

1. Відкрити базу даних, для якої створюється звіт ;

2. Почати створення звіту в режимі Майстер звітів:

Вибрати вкладку Звіти, натиснути кнопку . З'являється вікно Новий звіт, в якому вибрати Майстер звітів, вказати джерело даних - таблицю «Прокат» - Вибрати із списку «Название фільму», «Цена проката». Тепер треба вибрати іншу таблицю «Сотрудники» - обрати із списку «ФИО Сотрудника». Слідом вибрати таблицю «Кліенти» - обрати зі списку «ФИО кліенти» Натиснути «Далее».

У вікні «Виберть вид звіту» обрати «Макет - Табличный»

«Ориентация - Книжная». Натиснути «Далее». В новому вікні «Выберите требуемый стиль» обрати «Полужирный» Натиснути «Далее» - «Готово».

На екран виводяться вікна, представлені на рисунку 2.14:

a) Вікно звіту в режимі конструктора із заголовком Отчет1: звіт і з наступними областями: Верхній колонтитул; Область даних; Нижній колонтитул.

b) Панель елементів, що містить кнопки для створення елементів управління, які можна включити в звіт. Панель елементів можна закрити або вивести, виконавши клацання по кнопці на панелі інструментів або виконавши команду Вигляд -> Панель елементів;

c) Список полів базової таблиці або запиту Список полів можна вивести або закрити, виконавши команду Вигляд -> Список полів або виконавши клацання по кнопці на панелі інструментів.

Тепер клацнувши ПКМ на звіті та обравши режим Конструктор отримаємо наступне вікно звіту:

Рисунок 2.13 – Вигляд вікна конструктора

Отримаємо наступний вид звіту:

Рисунок 2.14 – Вид отриманого звіту

2.6 Робота з формами

Для створення форми «Кліенти» виконати наступні дії:

  • У вікні БД вибрати вкладку Форми. Виконати клацання по кнопці . З'явиться діалогове вікно Нова форма.

  • Вибрати із списку пункт Конструктор. Потім в списку Виберіть як джерело даних таблицю або запит вибрати ім'я таблиці Співробітник. Виконати клацання по кнопці .

  • Якщо на екрані відсутній список полів вибраної для побудови форми таблиці, вибрати пункт меню Вигляд -> Список полів.

  • Поля із списку перемістити на форму (поодинці або заздалегідь виділивши з використанням клавіші Shift і миші, для виділення всіх полів виконати подвійне клацання мишею на заголовку вікна Список полів.

  • Розмістити поля на формі в потрібних місцях по зразку, що додається, рисунок 2.15.

Переміщення полів і їх імен формою проводитися таким чином: Виділяється об'єкт (поле з ім'ям) клацанням миші. Навколо нього з'являться маркери переміщення і зміни розмірів. Переміщати поле можна разом з прив'язаним до нього ім'ям або окремо від нього. Для переміщення помістити покажчик миші на квадратик, що знаходиться в лівому верхньому кутку елементу. Покажчик миші у вигляді долоні дозволяє переміщати об'єкт разом з прив'язаним до нього ім'ям, у вигляді долоні з витягнутим вказівним пальцем - переміщає один об'єкт. Натиснути кнопку миші і, утримуючи її, буксирувати поле або його ім'я в потрібне місце у формі. Потім відпустити кнопку миші. Для зміни напису, пов'язаного з полем необхідно виконати на ній подвійне клацання мишею. У діалоговому вікні, що відкрилося, Напис вибрати вкладку Макет, зрадити значення у властивості Підпис. Потім закрити вікно. Для зміни розмірів помістити курсор на розмірні маркери, при цьому курсор прийме вид двонаправленої стрілки. Натиснути кнопку миші, буксирувати в потрібному напрямі, потім відпустити кнопку миші. Для видалення поля виділити його, натиснути клавішу Delete або вибрати команду Правка ->Удалить.

  • Зберегти форму, вибравши з меню Файл -> Зберегти як... у вікні, що відкрилося, вибрати режим збереження в поточній базі даних, потім клацання по кнопці .

  • Проглянути форму в режимі Форми, виконавши клацання по кнопці . Отримаємо форму, що має вигляд рисунка 2.15

  • Якщо вид форми не задовольняє, відкрити форму в режимі Конструктор і внести необхідні зміни, потім зберегти форму Файл -> Зберегти або виконати клацання по піктограмі Зберегти.

Рисунок 2.15 – Приклад створення форми