Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_P_Kurilenko_FRinok.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
3.26 Mб
Скачать

Практичне заняття № 4 Грошовий і валютний ринки

Ситуаційне завдання 1. Американський та український інвестори придбали акції української компанії, які котиру­ються лише в Україні. Визначити дохідність акцій для амери­канського та українського інвесторів, якщо курс акцій на 1.10.2003 р. становив 8 грн, а на 01.10.2004 р. — 10 грн. Відпо­відно валютний курс становив 5,2 грн за $ 1 та 5,32 грн за $ 1.

Розв'язання ситуаційного завдання

Зміни в курсах обміну валюти можуть привести до суттєвих відмінностей у дохідності, яку отримує інвестор при внутріш­ній і міжнародній інвестиційній діяльності.Внутрішню дохідність (domestic return) визначають за фор­мулою:

де Ро — курс акцій у гривнях на початок періоду; Р1 — курс акцій у гривнях на кінець періоду.

Дохідність для нерезидента (зовнішня дохідність — foreign return):

де Хо — валютний курс на початок періоду; Х1 — валютний курс на кінець періоду.

Отже, дохідність від інвестицій в українські акції для аме­риканського інвестора на 2,88% перевищуватиме дохідність, яку отримає український інвестор.

Ситуаційне завдання 2. Курс долара США до гривні до­рівнює:

Ставки на ринку депозитів на 3 міс. становлять (% річних): по гривні 13-20, по долару США 8-12. Розглядають такі ва­ріанти інвестування гривневих коштів на 3 міс:

  1. розміщення на гривневий депозит;

  2. конвертація в долари і розміщення доларів на депозит з одночасним укладанням форвардної угоди з продажу до­ ларів (проведення свопа з доларами).

Якому варіанту віддати перевагу?

Розв'язання ситуаційного завдання

При першому варіанті гривні завжди можна розмістити по нижній межі відсоткових ставок з дохідністю 13% річних.

Дохідність другого варіанта:

Відповідь: при використанні нижньої межі дохідності кращим варіантом вкладення буде другий варіант, оскільки дохідність по ньому на 1,76% перевищує дохідність першого варіанту.

Ситуаційне завдання 3. Яким буде курс гривні на кінець ро­ку до долара США, якщо на початок року курс долара був 5,23? При цьому очікуваний рівень інфляції в США — 2,2%, а в Ук­раїні — 12,3%.

Розв'язання ситуаційного завдання

Згідно з теорією паритету купівельної спроможності існує таке співвідношення:

де Ro, R1 — курси валюти A при її прямому котируванні до ва­люти В на початку та в кінці року; fA та fB — рівні інфляції (за рік) у країнах з валютами A і В.

Ситуаційне завдання 4. Визначити прогноз курсу долара, як­що відсоткова ставка по депозитах у євро становить 8%, а у до­ларах США — 10% . Курс долара США на початку року 1 євро = = $1,21.

Розв'язання ситуаційного завдання

Згідно з теорією паритету купівельної спроможності існує таке співвідношення:

де Ro, R1 — курси валюти А при її прямому котируванні до ва­люти В відповідно на початку та в кінці року; fA та fB — рівні інфляції (за рік) у країнах з валютами А і В.

Із формули виходить такий приблизний вираз для зміни ва­лютного курсу:

Якщо виходити з припущення, що реальні відсоткові став­ки в різних країнах повинні бути приблизно однаковими, то зміна курсу валюти А відносно валюти В повинна визначатися різницею номінальних ставок у цих країнах:

Це означає: якщо ставка відсотка з однієї валюти менша за відсоткову ставку з іншої валюти, то курс першої валюти пови­нен зростати.

Таким чином, якщо

то

Відповідь: за прогнозом курс долара відносно євро зросте.

Ситуаційне завдання 5. Дохідність інвестицій українського ін­вестора на ринку активів, номінованих в євро, за три місяці скла­ла 3,8% . Курс євро до гривні за цей період змінився з 5,94-5,98 до 6,00-6,05.

Розв'язання ситуаційного завдання Дохідність інвестицій у валюті інвестора (грн) склала:

У перерахунку на річну відсоткову ставку дохідність у ва­люті інвестора за формулою склала:

По наближених формулах дохідність інвестицій становить:

або

Ситуаційне завдання 6. Американський інвестор придбав на початку року акції української компанії номіналом 1 грн за ринковою ціною 2,5 грн за акцію. Протягом року по акціях був сплачений дивіденд з розрахунку 20% річних, а в кінці року інвестор їх продав за ціною 3,2 грн за акцію. Розрахувати до­хідність інвестування у валюті інвестора.

Розв'язання ситуаційного завдання Сума нарахованого дивіденду на 1 акцію склала:

Сума одержаного після утримання податку на прибуток за ставкою 15%:

Дохідність інвестицій в акції в гривнях без урахування ре-інвестування дивідендів склала:

При курсі долара до гривні на початку року 5,22 грн, у мо­мент виплати дивідендів — 5,28 і в кінці року — 5,33 грн за 1 дол., затрати і доходи американського інвестора становили:

Вартість покупки: 2,5 : 5,22 = 0,479;

Одержаний дивіденд: 0,17 : 5,28 = 0,032;

Виручка від продажу: 3,2 : 5,33 = 0,600.

Дохідність інвестицій у доларах склала:

Таким чином, внаслідок падіння курсу валюти інвестицій (гривні) по відношенню до валюти інвестора (долара США) до­хідність у валюті інвестора була нижчою.

Ситуаційне завдання 7. Як зміниться курс гривні, якщо ставка по депозитах на початок року становила 14% , а на кі­нець року — 18% річних. При цьому ставка по доларових депо­зитах протягом року не змінилась і становила 10% . Курс грив­ні до долара на початок року 5,23.

Розв'язання ситуаційного завдання

Якщо

то

Відповідь: згідно з теорією РРР збільшення ставки відсотка в національній валюті за постійної відсоткової ставки інозем­ної валюти має призвести до спаду курсу національної валюти, що й підтвердили розрахунки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]