Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samost2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
586.89 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

При опрацюванні даної теми слід звернути увагу на таке.

У промисловості фосфатну кислоту добувають двома способами: екстракційним і термічним.

За першим способом подрібнений фосфат кальцію оброб­ляють сульфатною кислотою:

Са3(РО4)2 + 3H2SO4 = 2Н3РО4 + 3CaSО4 ↓.

CaSО4 випадає у вигляді осаду, а кислота залишається в розчині. Разом з кислотою в розчин переходить багато домішок — сульфати феруму, алюмінію та ін. Така кислота використовується при виробництві добрив.

Другим способом спочатку добувають фосфор (відновлен­ням природного фосфору в електропечі). Далі його окиснюють до оксиду Р2О5, а останній сполучають з водою і діста­ють чисту кислоту (концентрація до 80 %).

Застосування. Ортофосфатна кислота не отруйна і найбільш широко застосовується у виробництві мінеральних добрив, крім того, вона використовується у харчовій промисловості для виготовлення сиропів.

Солі фосфатної кислоти. У молекулі фосфатної кислоти атоми гідрогену сполучені з атомами оксигену:

У водному розчині фосфатна кислота дисоціює ступінчас­то. Як триосновна кислота, вона утворює солі — фосфати — трьох видів:

1) фосфати — заміщено всі атоми гідрогену у фосфатній кислоті, наприклад К3РО4 — фосфат калію, (NH4)3P04 -т фосфат амонію;

2) гідрофосфати — заміщено два атоми гідрогену кислоти, наприклад К2НРО4 — гідрофосфат калію, (NH4)2HP04 — гідрофосфат амонію;

3) дигідрофосфати — заміщений один атом гідрогену кис­лоти, наприклад КН2РО4 — дигідрофосфат калію, NH4H2PO4 - дигідрофосфат амонію.

Усі фосфати лужних металів і амонію розчиняються у воді. З кальцієвих солей фосфатної кислоти розчиняється у воді лише дигідрофосфат кальцію. Гідрофосфат кальцію і фосфат кальцію розчинні в органічних кислотах (органічні кислоти є в підзолистих і тор­фових ґрунтах).

Питання 3.Загальні відомості про мінеральні добрива.

Методичні рекомендації

При опрацюванні даної теми слід звернути увагу на таке.

Речовини, переважно солі. які містять необхідні для рослин елементи живлення, називаються мінеральними добривами. Їх вносять у грунт для підвищення його родючості з метою вирощування високих та стійких врожаїв.

Класифікація добрив. Мінеральні добрива поділяють на прості (однобічні) і комплексні (складні та змішані).

Прості добрива містять один поживний елемент. На­приклад, натрієва селітра містить нітроген, а хлорид калію — калій і т. д.

Складні добрива в однорідних частинках містять два і більше поживних елементів. Наприклад, калійна селітра містить калій і нітроген, нітрофоска — нітроген, фосфор, калій і т. д.

Змішані добрива — це механічні суміші різних видів добрив — простих, складних або тих і інших. Вони часто називаються тукосумішами.

Мінеральні добрива часто називають туками, а промис­ловість, що їх виробляє,— туковою. Нині вона випускає по­над 40 видів мінеральних добрив.

Найбільше значення мають азотні, фосфорні та калійні добрива.

Фосфорні добрива — це кальцієві та амонійні солі фосфатної кислоти. Вони становлять половину всіх мінераль­них добрив, що виробляються. Найпоширенішими фосфорни­ми добривами є такі.

Фосфоритне борошно, яке добувають при тонкому розмелюванні фосфоритів. Оскільки воно містить малорозчин­ну сіль Са3(Р04)2, то засвоюватися рослинами може тільки на кислих ґрунтах — підзолистих і торф'яних. Засвоєнню сприяє м'якість помелу, а також внесення його в ґрунт разом з кис­лими добривами, наприклад з (NH4)2S04 або гноєм.

Простий суперфосфат, який добувають обробкою апатитів і фосфоритів сульфатною кислотою. Мета обробки — добути розчинну сіль, що добре засвоюється рослинами у будь-якому ґрунті:

Са3(Р04)2 + 2H2SO4 = Са(Н2Р04)2 + 2CaS04.

Суміш добутих солей Са(Н2Р04)2, і CaS04 звичайно і на­зивається простим суперфосфатом. Його виробляють у дуже великих кількостях як в гранульованому вигляді, так і у ви­гляді порошку.

Гранульоване добриво має ряд переваг порівняно з порош­ковим: його легше зберігати (не злежується); зручніше вносити у ґрунт за допомогою тукових сівалок, а головне — на більшості ґрунтів воно дає вищий приріст урожаю.

Подвійний суперфосфат — концентроване фосфор­не добриво складу Са(Н2Р04)2. Порівняно з простим супер­фосфатом не містить баласту — CaS04. Добування подвійного суперфосфату здійснюють у дві стадії. Спочатку добувають фосфатну кислоту. Потім водним роз­чином фосфатної кислоти обробляють апатит або фосфорит. Кількість вихідних продуктів беруть відповідно до рівняння:

Са3(РО4)2 + 4Н3РО4 = 3Са(Н2РО4)2

Преципітат — концентроване фосфорне добриво складу СаНРО4·2Н2О. Малорозчинний у воді, але добре розчи­няється в органічних кислотах. Утворюється при нейтралізації фосфатної кислоти розчином гідроксиду кальцію: Н3РО4 + Са(ОН)2 = СаНРО4 ∙ 2Н2О.

Кісткове борошно, яке добувають переробкою кісток домашніх тварин, містить Са3(РО4)2.

Амофос — добриво, що містить фосфор і нітроген. Ут­ворюється при нейтралізації фосфатної кислоти аміаком. Зви­чайно містить солі NH4H2PO4 та (NH4)2 НРО4.

Отже, фосфорними добривами є кальцієві та амонійні солі фосфатної кислоти.

Запитання для самоконтролю.

  1. Яка формула ортофосфатної кислоти? Напишіть її структурну формулу.

  2. Які фізичні властивості ортофосфатної кислоти?

  3. Назвіть хімічні речовини з якими буде взаємодіяти ортофосфатна кислота.

  4. Яке застосування ортофосфатної кислоти?

  5. Які фосфорні добрив ви знаєте?

Самостійна робота №4

Тема: Силікати як будівельні матеріали.

План.

1.Історія розвитку силікатної промисловості.

2.Кераміка.

3.Скло, його види, значення.

4.Цемент.

Література: 10, 12, 14.

Питання 1.Історія розвитку силікатної промисловості.

Методичні рекомендації

При розгляді даного питання слід звернути увагу на таке.

Силікатна промисловість — галузь промисловості яка займається переробкою сполук кремнію. Головними підгалузями силікатної промисловості є виробництво кераміки, скла та цементу. В свою чергу головними галузями кераміки є виробництво будівельних матеріалів — цегли, труб, облицювальної плитки тощо, та виробництво предметів побуту — головно посуду та сантехніки. Скло має широко використовуються в багатьох галузях, а цемент є поруч зі сталлю основою сучасної архітектури. Силікатна промисловість в цілому є зараз основною галуззю у виробництві будівельних матеріалів.

Сировиною для силікатної промисловості є осадові породи які є перехідними від вапняків та доломітів до глин і вміщують 50-80% карбонату кальцію та магнію, 20-50% глинисто-пісчаного матеріалу, вапняку, крейди, доломіту, кварцевого піску, туфу, трепелу, кварциту, польових шпатів, нефеліну тощо.

Питання 2.Кераміка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]