Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samrob_orfografiya.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
194.56 Кб
Скачать

17

Самостійна робота студентів (і семестр)

1. Стилістичний практикум. Функціональні стилі сучасної української мови (жанри реалізації, підстилі, сфери вживання, призначення, мовні засоби, ознаки).

Для кращого засвоєння теми студентам пропонується виконати таке завдання: дібрати два уривки (5 – 10 речень, указати джерело), які б належали до різних стилів, визначити стильову належність цих уривків. Слід також довести їхнє віднесення до того чи іншого стилю, використовуючи не характеристику стилю взагалі, а конкретні приклади з обраних текстів.

Зразок виконання:

Підвищенню ефективності функціонування фінансової системи та її складових сприяє фінансовий контроль.

З одного боку, фінансовий контроль є окремим типом у загальній системі контролю, що охоплює адміністративний, правовий, технічний, екологічний та інші спеціалізовані типи контролю. З іншого боку, фінансовий контроль є спеціалізованим видом управлінської діяльності й окремою сферою економічних знань, пов’язаною з вивченням господарських процесів і операцій з позиції законності, достовірності, господарської доцільності, забезпечення збереження коштів. Об’єктивною основою фінансового контролю є контрольна функція фінансів, тобто органічно притаманна їм властивість управляти шляхом спостереження за формуванням, розподілом і використанням валового продукту.

Сутність фінансового контролю полягає у комплексному, органічно взаємопов’язаному вивченні законності господарських і фінансових операцій і процесів на основі використання фінансової звітності, бухгалтерського обліку, нормативної та іншої економічної інформації в поєднанні з дослідженням фактичного стану об’єктів контролю з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів. Об’єктом фінансового контролю є розподільчі процеси при формуванні й використанні фінансових ресурсів на всіх рівнях економічної системи країни. До сфери фінансового контролю потрапляють практично всі операції, пов’язані з рухом господарських коштів і господарською діяльністю, тому в економічній літературі часто вживається термін «фінансово-господарський контроль». Розрізняють такі види фінансового контролю: державний, аудиторський та внутрішньогосподарський.

Наведений уривок належить до наукового стилю, оскільки містить наукову інформацію, у ньому наявна термінологія (фінансова система; фінансовий контроль; адміністративний, правовий, технічний, екологічний контроль; управлінська діяльність; господарські процеси; фінанси; кошти; валовий продукт; фінансова звітність; бухгалтерський облік; фінансово-господарський контроль тощо). Слова вживаються лише в прямому значенні, не використовується забарвлена лексика, засоби образності мови. Наявні складні речення, текст – монолог. Підстиль – власне науковий або науково-навчальний.

2. Правописний практикум. Орфографія.

Мовлення сучасних фахівців, зафіксоване на письмі, має бути не тільки правильним з точки зору форми та змісту, але й орфографічно та пунктуаційно грамотним. Саме тому обов’язковою складовою самостійної роботи студентів є актуалізація правописних знань з української мови, набутих у школі. Для кращого засвоєння матеріалу студентам пропонується система теоретичного матеріалу, вправ і завдань, які допоможуть закріпити вміння та навички з орфографії сучасної української мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]