Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomna.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.66 Mб
Скачать

1.2. Особливості процесу розробки і реалізації нової продукції

Формою представлення інвестицій в розробку і реалізацію нової продукції, як вже раніше зазначалося, є інвестиційний проект, процесу розробки якого притаманна неоднорідність, недосконалість методів оцінки і критеріїв. Організація робіт з обґрунтування інвестиційного проекту повинна здійснюватися у визначеній послідовності (рис.1.2.1).

Якість прийнятого рішення багато в чому залежить від глибини розуміння процесу розробки інвестиційного проекту, для цього необхідно провести глибокий і всебічний аналіз.

Розробка інвестиційного проекту, починаючи від первісної ідеї до експлуатації підприємства проходить кілька етапів.

Рис.1.2.1 Послідовність організації робіт по обґрунтуванню інвестиційного проекту [41, с. 132]

Проходження проекту через ці стадії сприяє просуванню інвестицій, створює кращу основу для прийняття рішень і здійснення проекту. Перевагою такого постадійного підходу є те, що він забезпечує можливість поступового наростання зусиль і витрат, вкладених у підготовку проекту.

Рис.1.2.1 Послідовність організації робіт по обґрунтуванню інвестиційного проекту [41, с. 132] (продовження)

Підготовка інвестиційного проекту до реалізації вимагає попередньої розробки бізнес-плану, у якому відбиті основні показники оцінки проекту. Бізнес-планування інвестиційного проекту ґрунтується на наявності ряду альтернатив. Це припускає вибір найбільш доцільної з них уже на етапі техніко-економічного обґрунтування.

Рис.1.2.1 Послідовність організації робіт по обґрунтуванню інвестиційного проекту [41, с. 132] (продовження)

Складання бізнес-плану здійснюється з обліком зовнішніх і внутрішніх цілей. Зовнішня мета полягає в тому, щоб переконати інвесторів (чи майбутніх партнерів) в успіху інвестиційного проекту, а як внутрішню мету передбачається використання бізнес-плану як основи управління підприємницькою діяльністю.

Відповідно до методики складання бізнес-планів, розробленої Агенством з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій, бізнес-план — це специфічний плановий документ, в якому відображено організаційно-фінансові заходи для забезпечення виробництва окремих видів товарів, робіт, послуг. Бізнес-план дає можливість визначити перспективи розвитку майбутнього ринку збуту, оцінити витрати на виготовлення і реалізацію потрібної цьому ринку продукції, визначити її потенційну прибутковість. Бізнес-план повинен також дати відповідь на запитання: чи доцільно здійснювати інвестування виробництва з точки зору самоокупності витрат.

Особливістю даної Методики є те, що вона містить рекомендації для підприємств, які здійснюють реструктуризацію і планують подальший випуск як традиційних, так і нових для даного підприємства видів продукції з урахуванням організаційних змін існуючих структурних підрозділів. Методика є актуальною для використання у ТОВ «Елітерма».

Структура бізнес-плану по розділам:

  1. Резюме. Резюме складається в самому кінці роботи над планом і відтворює його основний зміст та його переваги. В резюме в стислій формі вказується:

  • основна мета плану;

  • наявні засоби та можливості для здійснення плану відповідно до загального плану реструктуризації;

  • строк реалізації плану;

  • джерела інвестування;

  • сума необхідних коштів;

  • строк погашення наданої фінансової підтримки;

  • висновки маркетингових досліджень;

  • обгрунтування успішності плану та фінансові результати реалізації плану (виручка, прибуток, рентабельність, термін самоокупності тощо).

  • Загальна характеристика підприємства.

  • Історична довідка про підприємство.

  • Характеристика продукції, ринків збуту, маркетинг.

  • План виробництва.

  • Організаційний план.

  • Фінансовий план та програма інвестицій.

  • Аналіз можливих ризиків та їх страхування.

  • Охорона навколишнього середовища.

    Ефективний інвестиційний проект, будучи реалізованим, забезпечує прибуток і підприємству й інвестору. При цьому з безлічі альтернативних варіантів інвестиційних проектів вибирається той, котрий при вкладеному загальному капіталі і достатній нормі прибутку для інвестора забезпечує максимальний загальний прибуток.

    В рамках стратегічних планів розширення своєї діяльності компанією прийнято рішення щодо заснування нового напрямку діяльності у сфері виробництва малих вітрових електрогенераторів для вітрових установок (вітрових електростанцій - ВЕС).

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]