Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ ЛР Автомобільні двигуни 2007.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
633.86 Кб
Скачать

3 Обробка результатів випробувань

3.1 Крутний момент, МК, Нм:

МК = 9,81  lР;

3.2 Ефективна потужність двигуна Ne, кВт:

3.3 Витрата палива GТ, кг/год:

3.4 Питома витрата палива ge, г/(кВтгод):

3.5 Середній ефективний тиск ре, Па:

3.6 Побудувати графіки залежностей МК, Ne, ge, Gt від n.

Контрольні питання

  1. Що називається частковими швидкісними характеристиками ДВЗ?

  2. В чому полягає різниця між зовнішними та частковими швидкісними характеристиками ДВЗ?

  3. Які параметри фіксують під час знімання цієї характеристики?

Лабораторна робота №4 навантажувальні характеристики двигуна

Мета роботи: визначити експериментально залежності питомої і годинної витрати палива від навантаження при заданій частоті обертання колінчастого вала.

Устаткування: стенд для випробувань із необхідними приладами, автомобільний двигун, секундомір.

1 Короткі теоретичні відомості і методичні вказівки

Навантажувальними характеристиками двигуна називають залежність параметрів його роботи (GТ, GВ, ge, α та іншіх) від навантаження.

Навантажувальні характеристики визначають при постійній частоті обертання, при включеному запалюванні і подачі палива при зміні відкриття дросельної заслінки від повної до тої, що відповідає холостому ходу, а для дизелів – у діапазоні від максимальної до мінімальної подачі палива. При визначенні навантажувальних характеристик повинні бути виявлені точки, що відповідають мінімальним питомим витратам палива.

Навантажувальні характеристики знімають при постійній частоті обертання. При цьому параметри двигуна (потужність, крутний момент, середній ефективний тиск) пропорційні. Таким чином, у якості незалежного можна вибрати кожний з трьох параметрів МК, Ne чи ре. Їх можна відкладати в одиницях абсолютних чи відносних, наприклад, стосовно їхніх значень на номінальному режимі.

При знятті навантажувальних характеристик змінюють зовнішнє навантаження, що створене навантажувальним пристроєм гальмової установки. Зміна зовнішнього навантаження викликає зміну частоти обертання. Для відновлення частоти обертання змінюють кількість подаваної в двигун суміші.

Характеристика дає можливість визначити закономірності зміни годинних витрат палива GТ і повітря GВ, питомої витрати палива ge, коефіцієнта надлишку повітря α залежно від зростання потужності Nе двигуна. Визначають: момент включення економайзера (за прискоренням зростання витрати палива і різким зменшенням α), максимальну потужність при заданій частоті обертання і відповідні їй витрати палива і склад суміші, а також витрату палива на холостому ході.

При знятті навантажувальних характеристик повинні бути виявлені точки, які відповідають мінімальним питомим витратам палива, що дають можливість встановити економічні показники роботи двигуна в умовах неповного використання потужності. Щоб виявити економічність роботи двигуна на різних швидкісних режимах, знімають декілька навантажувальних характеристик при різних частотах обертання колінчастого валу.

Приклад побудови навантажувальної характеристики – додаток Б.