Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ ЛР Автомобільні двигуни 2007.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
633.86 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Що називають сталим режимом роботи?

2. Які існують методи визначення умовної потужності механічних втрат?

3. Які умови є стандартними для проведення випробувань?

4. Який температурний режим двигуна потрібно підтримувати під час випробувань?

5. Які параметри отримують прямим вимірюванням?

Лабораторна робота №2 зовнішні швидкісні характеристики двз

Мета роботи: визначити експериментально залежності ефективної потужності, крутного моменту, питомої і годинної витрат палива ДВЗ від частоти обертання колінчастого вала при повному навантаженні на двигун.

Устаткування: стенд для випробувань із необхідними приладами, автомобільний двигун, секундомір.

1 Короткі теоретичні відомості і методичні вказівки

Зовнішні швидкісні характеристики являють собою залежності ефективної потужності Ne, крутного моменту MK , питомої ge і годинної GТ витрат палива ДВЗ від частоти обертання колінчастого вала n при повному навантаженні на двигун.

Ne = Ne(n);

Mk = Mk(n);

ge = ge(n);

GТ = GТ(n).

Зовнішні швидкісні характеристики визначають при повному відкритті дросельної заслінки при включеному запалюванні і подачі палива в двигуні з іскровим запалюванням, при повній подачі палива в дизелях і при кутах випередження запалювання чи початку подачі палива, зазначених у технічних умовах на двигун.

У залежності від укомплектованості двигуна допоміжними пристроями й устаткуванням, визначають потужність нетто чи потужність брутто.

При визначенні потужності нетто двигун повинен бути укомплектований серійним устаткуванням і пристроями відповідно до обов'язкового додатка А.

При визначенні потужності брутто двигун повинен бути укомплектований серійним устаткуванням і пристроями відповідно до обов'язкового додатка А.

Для двигунів з іскровим запалюванням з обмежувачем частоти обертання, швидкісні характеристики визначаються двічі: із включеним обмежувачем і з відключеним обмежувачем.

При визначенні швидкісних характеристик повинні бути виявлені точки, що відповідають мінімальній і максимальній робочій частоті обертання, що установлені технічними умовами на двигун, частотам обертання при максимальному крутному моменті; при мінімальній питомій витраті палива і початку спрацьовування обмежувача частоти обертання.

Приклади побудови зовнішніх швидкісних характеристик наведені в додатку Б.

2 Порядок виконання роботи

2.1 Ознайомитися з теоретичною інформацією.

2.2 Підготувати бланк протоколу випробувань (додаток В).

2.3 Запустити двигун і прогріти до tОР = 75 ÷ 85С, tМ = 80 ÷ 100С. Перевірити роботу вимірювальних приладів.

2.4 Поступово відкривати дросельну заслінку і збільшувати навантаження реостатом, підтримуючи середню частоту обертання двигуна.

2.5 Після повного відкриття дросельної заслінки збільшити навантаження, зменшуючи частоту до такої, при якій двигун почне працювати з перебоями. Після цього трохи розвантажити двигун, визначаючи мінімальну частоту обертання, при якій двигун стійко працює в перебігу 10 хвилин. Зробити виміри, заповнивши перший рядок бланка.

2.6 Зменшити навантаження, збільшивши частоту обертання на 200 хв –1. Після стабілізації теплового стану зробити виміри і заповнити наступний рядок бланка.

2.7 Повторити дії пункту 2.6 до досягнення максимальної частоти обертання. Для двигунів з обмежувачем частоти nmax = nОБМ, для двигунів без обмежувача nmax = 1,1 n (n – номінальна частота, що установлена технічними умовами на двигун).