Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shit.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
228.03 Кб
Скачать

4.3. Планування основних фондів

Обов’язковим елементом у функціонуванні підприємства має бути облік та планування основних фондів. Тому облік та планування основних фондів проводиться у системі SAP R/3, модуль AM. Така форма оцінки необхідна для планування розширеного відтворення основних фондів, визначення розмірів амортизації, калькулювання собівартості продукції та послуг.

AM - керування, планування й контроль основних коштів. Модуль "Керування, планування й контроль основних коштів" забезпечує оптимальну підтримку під час усього циклу функціонування майна підприємства. Підсистема AM складається з наступних компонентів:

  • АМ-АА - бухгалтерський облік основних коштів;

  • AM-IC - контролінг інвестицій;

  • AM-EQ - технічне керування основними коштами.

У підсистемі AM застосована технологія ієрархічної класифікації майна підприємства, на основі якої задаються правила оцінки вартості майна. Такий підхід спрощує процес уведення основних коштів підприємства співробітниками відділу закупівель і бухгалтерами по кредиторах і дає їм можливість легко контролювати нові основні кошти відповідну вартість. Визначення рухливих границь оцінки вартості основних коштів, надає особливі функціональні можливості керування. Для основних коштів може вестися будь-яка кількість областей оцінки вартості й використатися будь-який вид списання, при цьому забезпечується доступ до інформації про рух вартості основних коштів відповідно до торговельного й податкового законодавства.

Основними видами вартісної оцінки ОФ у системі, пов’язаними з тривалістю їх участі в виробничому процесі, зношуванням і змінами умов відтворення, є такі:

- за початковою балансовою собівартістю;

- за відтворювальною вартістю;

- за залишковою вартістю;

- за ліквідаційною вартістю;

- додаткові види для спеціального аналізу ОФ.

4.4. Планування використання запасів, матеріалів та ресурсів

На ЗАТ «Ей-І-Ес Рівнеенерго» планування використання матеріалів та ресурсів здійснюється за допомогою модуля ММ - Керування матеріальними потоками системи SAP R/3. Оптимальні дії при купівлі, точне керування запасами й складним складським господарством, точна ревізія рахунків і всеосяжна інформаційна система - все це характерні риси модуля керування матеріальними потоками в системі R/3. Завдяки широкій інтеграції системи R/3, менеджер по закупівлях у будь-який момент часу зможе визначити, що потрібно на виробництві, незалежно від того, чи надходить цей запит безпосередньо з виробничого відділу планування, з місця виникнення витрат або із прямого замовлення клієнта. Підсистема керування матеріальними потоками складається з наступних компонентів:

  • MM-BD - основні дані;

  • MM-PUR - закупівлі;

  • MM-IM - керування запасами;

  • MM-IV - перевірка рахунків;

  • MM-WM - складське керування;

  • MM-IS - інформаційна система закупівель.

Субмодуль MM-BD укладає в собі основні дані про матеріали, постачальників, документи ММ, системі класифікації. Тут зосереджені всі елементи бази даних у частині керування матеріальним постачанням і кошти їхнього ведення. Субмодуль "Закупівлі" (MM-PUR) включає функціональність підтримки замовлення, поставки й оплати матеріалів, необхідних для роботи підприємства. Менеджерові по закупівлях доступний закінчений ланцюг дій - від запитів про розцінки й аналіз пропозицій різних постачальників до довгострокових угод про закупівлі. Крім того, можна перетворити запит про закупівлю в замовлення на товари. Система автоматично порівнює ціни, рівні обслуговування і якості товарів у різних постачальників і визначає найбільш сприятливий варіант для кожної закупівлі.

Кошти ведення реєстру документів завжди надає самі останні відомості про поточний стан замовлення. Система дозволяє побачити, чи були замовлені товари поставлені й чи надійшли гроші. Точне керування запасами полегшує правильне їхнє планування. Як тільки матеріали отримані, їхній склад і кількість рівняються із замовленням. Система негайно повідомляє про нові надходження й указує на всі розбіжності із замовленням. Дані автоматично надходять із модуля керування запасами (MM-IM) у модуль керування якістю (QM) для перевірки. Кожний внутрішній і зовнішній рух матеріалу негайно реєструється й кількість запасів, що є в наявності, обновляється. У той же час, вартість надходжень або перевитрати (включаючи витрати на доставку, мито й т.д.) проводиться в модулі бухгалтерського обліку (FI). Проводити надходження запасів можна в певний день або регулярно, у формі повного обліку або вибіркового. Точність обліку - це один з факторів, що впливають на кінцевий результат. При контролі рахунків (MM-IV) система забезпечує інформування персоналу про кількості й суми, які повинні бути заплановані. Система також обчислює величини знижок і податки. При оплаті рахунку провадиться контроль із залученням уваги до випадків виявлення в рахунку різниці з очікуваними цифрами. Можна задати допуски для кожного типу різниці (по кількості, ціні або даті). Якщо різниця перевищує допуск - рахунок на оплату блокується.

РР - планування виробництва Модуль РР дозволяє втілити ідею планування потреб у матеріалах, виробничих потужностях і людських ресурсах, виходячи з даних про склад виробленої продукції, схеми технологічного встаткування й опису технологічних операцій.

Основні цілі, що досягають при експлуатації модуля, - це автоматичний розрахунок детальних потреб у матеріалах, а також облік виробничих витрат у розрізі організаційні одиниці - виробничі ділянки - робочі місця. Модуль РР вирішує наступні завдання:

  • ведення специфікацій по складу виробленої продукції;

  • підтримка зв'язку із системами ведення конструкторської документації;

  • ведення робочих місць;

  • ведення технологічних карт;

  • визначення заданого часу операцій;

  • попереднє планування виробництва й збуту;

  • ведення моделей прогнозування споживання;

  • планування потреби в матеріалах, регульоване споживанням;

  • безваріантне планування;

  • детерміноване планування потреби в матеріалах;

  • планування серійного виробництва;

  • планування провідних позицій;

  • ведення виробничих замовлень;

  • виробнича інформаційна система;

  • ведення калькуляції витрат на виробництві;

  • планування й прогнозування виробничих потужностей.

Система PP-PI - це нове рішення серед виконавчих систем виробництва (ІСП), що заповнює розрив між плануванням, контролем і виробництвом. Система обслуговує весь штат виробництва: від менеджерів і персоналу планування до інженерів-технологів і операторів виробництва. Система дозволяє технологічно планувати повний набір ресурсів для виробництва партій товарів: лінії, устаткування, енергія, персонал, зберігання й транспортування. При цьому є можливість вибрати сировину, спланувати й проконтролювати побічні продукти й витрати. Послідовності виконання, часи обробки й взаємозв'язку процесів легко планувати й представляти за допомогою розвитий системи візуалізації процесів. Специфікації процесів і вимоги контролю можуть бути збережені в обумовлених користувачем технологічних інструкціях, по яких генерується технологічне керування. Можна включити попередження про небезпеці, що погодяться з вимогами стандартів по безпеці здоров'я й навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]