Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №___23____

23. Зміна та ефект масштабу виробництва.

При зміні масштабу виробництва віддача від ресурсу може бути:

  • Зростаюча

  • Динамічна (нейтральна)

  • Спадна

Зростаюча віддача від масштабу відбувається тоді, коли обсяг виробництва продукції зростає відчутніше, ніж обсяги використання ресурсів.Причини зростаючого ефекту:

  • Поділ праці

  • Поліпшення менеджменту (управління)

  • Збільшення масштабів виробництва не вимагає пропорційного збільшення всіх ресурсів

Нейтральна реакція: незалежно від збільшення чи зменшення залучення ресурсів, середня продуктивність праці залишається незмінною.

Спадна віддача від масштабу виробництва відбувається тоді, коли випуск продукції зростає менш відчутніше, ніж зростають обсяги використаних факторів виробництва.

Причини:

  • При збільшенні кількості управлінського персоналу, зменшується оперативність (ефективність) управління.

  • Зростання трансакційних витрат (змін права власників).

  • Опортуністична поведінка (ухилення від умов контракту, крадіжка, брехня).

53.Позичковий відсоток.Дисконтна вартість грошей

Капітал - це фактор виробництва, застосування якого дозво­ляє підвищити ефективність людської праці.

Для придбання засобів виробництва потрібні нові кошти, джере­лом яких є неспожиті доходи. Якщо людина частину свого доходу не споживає, а відкладає на зберігання, то ці заощадження стають кредитними капіталами, що надаються в тимчасове користування для придбання споживчих благ (споживчий кредит) або для інвес­тування у виробництво (інвестиційний кредит). Таким чином, зао­щадження стають об'єктом купівлі-продажу на ринку факторів ви­робництва, де й складається їх ціна - плата за право користування цими капіталами, що називається позичковим відсотком. Норма відсотка (г) - це процентне відношення позичкового відсотка (ПВ) до позичкового капіталу (ПК): г = ПВ/ПКх100%. Сума, надана під процент, і через t років становитиме: FV=PV(l+i)f, де FV - майбутня вартість;PV - теперішня вартість.

Є два різних підходи до оцінки грошей у динаміці:

1) бухгалтерський: 1 грн. сьогодні дорівнює 1 грн. через t років;2) економічний: 1 грн. сьогодні не дорівнює (вона більша) 1 грн. через t років.

Вартість, яку матимемо в майбутньому, розраховану (дискснтовану) на даний момент, називають теперішньою вартістю (PV) або дисконтованою на даний момент вартістю. Вартість, яку ми ма­ємо сьогодні, розраховану на певний момент в майбутньому, нази­вають майбутньою вартістю на момент t.

Приймаючи рішення про інвестування деякого проекту, інвес­тор порівнює витрати й очікуваний прибуток. При цьому потрібно враховувати, що гроші можна було покласти в банк і отримати певний альтернативний дохід. Тому, оцінюючи сьогоднішню вартість очікуваних у майбутньому доходів, потрібно їх зменшити на вели­чину доходу, що міг бути отриманий від депозиту в банку, тобто майбутній дохід потрібно продисконтувати на теперішній момент.

3.1. Граничний продукт (МР) –це приріст загального продукту (ΔТР), отриманий у разі використання додаткової одиниці витрат змінного фактора (Δх): MP=∆TP/∆x

3.2. Олігополія – це структура ринку, для якої характерна присутність незначної кількості фірм на ринку, кожна з яких володіє значною часткою ринку.

Варіант 23

Визначте к-сть од. продукції галузевого вир-ва, якщо у галузі функціо 1000 фірм, на кожній – граничні витрати на виробництво 5 од пр-ї у місяць - 2 грн., 6 одиниць – 5 грн. При цьому ринкова ціна од пр-ї = 3 грн. Розвязок: Так як фірма виробляє при Р=МС, то нехай МС лінійна ф-ція, загальний вигляд якої МС= 3Q-13; якщо Р=МС=3, тоQ=(MC-13)/3=16/3=5одиниць, Q=1000*5=5333 одиниць продукції. В-дь: 5333 одиниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]