Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

Крива виробничих можливостей

3.1. Неявні витрати – це витрати, що пов'язані з використанням власних ресурсів, оцінкою альтер-нативної вартості здійснення ділових операцій.

3.2. Земля – це природні засоби виробництва.

Варіант 27

Визначте сукупний прибуток банку-монополіста, якщо функція попиту на банківські послуги можна зобразити як Р = 200- Q, де Р – ціна банківської послуги. Банк здійснює 20 означених послуг на день. Розвязок: сукупний прибуток TR=P*Q; Р=200-20=180. В-дь: прибуток становить 3600

Екзаменаційний білет №___28____

28. Валовий, середній та граничний доходи конкурентної фірми

Особливості попиту на продукт конкурентної фірми проявляються також через динаміку основних показників, що характеризують її доходи, залежно від обсягів продаж. До таких показників належать:

1.Валовий (сукупний) дохід (TR) — це загальна виручка від продажу всього обсягу продукції.

2.Середній дохід (AR) — це валовий дохід у розрахунку на одиницю проданої продукції: AR - TR/Q.

3.Граничний дохід (MR) — це приріст валового доходу, який є результатом продажу ще однієї одиниці продукції: MR = ΔTR/ΔQ.

Графічно залежність динаміки перелічених показників від обсягів виробництва можна подати у вигляді рис. Рис. 7.2. Валовий, середній та граничний доходи конкурентної фірми.

Валовий дохід конкурентної фірми зростатиме прямо пропорційно обсягу продажів. Ціна за одиницю товару, середній та граничний доходи в умовах конкурентного ринку завжди будуть рівними між собою.

З'ясування загальних ознак конкурентного ринку та особливостей функціонування на ньому фірми і формування її доходів дає досить підстав для розробки моделі вибору фірмою обсягів виробництва, які забезпечують їй максимальний прибуток. Така модель має свою специфіку для короткотермінового та довготермінового періодів, тому розглянемо ці дві ситуації окремо.

58. Ефективність та обсяги розподілу.

Розподіл продуктів ефективний тоді, коли заданий обсяг про­дукції, який випускається за певний період часу, розподіляється між споживачами таким чином, що стає неможливим покращати становище однієї особи без нанесення шкоди іншій. Розподіл заданого обсягу продукції між двома споживачами буде ефективним, коли він відповідатиме точкам дотику кривих байдужості цих споживачів.

Ефективність розподілу продукції (А і В - споживачі)

Лінія АВ, що з'єднує всі можливі точки дотику кривих байду­жості двох споживачів, називається договірною лінією. Вона пока­зує всі можливі ефективні варіанти розподілу двох благ між двома споживачами.

Оскільки у точках дотику нахили кривих байдужості однакові, то однакові також норми заміщення продуктів:

MRSAхy=MRSBхy.

3.1. Середні витрати – це величина загальних витрат з розрахунку на одиницю продукції.

3.2. Норма прибутку на капітал – це процентне відношення маси прибутку до авансованого капіталу, та середньорічний чистий прибуток, одержаний на капітал, виражений як відсоток від цього капіталу.

Варіант 28

Визначте скільки одиниць ресурсу буде використовувати фірма, якщо ціна ресурсу – 90 грн., фірма реалізує товар на досконало конкурентному ринку за ціною 10 грн. за таких умов:

Q, од. ресурсу

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Сукупний продукт

0

15

32

48

60

69

76

81

85

88

Розв’язок: фірма буде використовувати таку кількість ресурсу за якої Р рес.=MRP; MRP=Pтов.*(АТР/АQ); MRP1=150грн., MRP2=170грн., MRP3=160грн., MRP4=120грн., MRP5=90грн., MRP6=70грн., MRP7=50грн., MRP8=40грн., MRP9=30грн.; MRP=Р рес. приQ=5од. (Р рес.=90грн.; MRP5=90грн.) Відповідь: отже, фірма буде використовувати 5 одиниць ресурсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]