Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

56.Діаграма еджворта.

Діаграма Еджворта викор. для аналізу виробництва і розподілу ресурсів в економіці з фіксованою пропозицією праці та капіталу. Вона є прямокутником сторони якого становлять обсяги ресурсів, які є у розпорядженні для в-ва двох товарів. Кожна точка на цій діаграмі показує певний варіант розподілу ресурсів для виробництвава товарів X та Y.

Кожна точка на діаграмі Еджворта відповідає певним значенням шести змінних: Lx, Ly, Кх, Ку, Qx, Qy.

Ефективність виробництва досягається тоді, коли неможливо перебудувати використання наявних ресурсів так, щоб збільшити випуск одного товару без зменшення випуску іншого. Тому в точці А викор-ня ресурсів неефективне, адже, рухаючись по ізокванті Qx вліво, ми переходимо до точок, які відповідають більшим обсягам Qy.

Варіант 26

Визначте кількість товару яку буде виробляти фірма-монополіст для максимізації прибутку, якщо функція витрат має вигляд ТС = 50 + Q2 , попит на продукцію – Р = 40 – Q. Розвязок: монополіст максимізує прибуток за умови MR =MC, MR=TR’, MC=TR=P*Q=(40-Q)*Q=40Q-Q^2; MR=TR’=40-2QL; MC=TC’=2Q; 40-2Q=-Q; Q=10 В-дь: к-сть товару становить 10 одиниць.

3.1. Виробнича функція – це технологічна залежність між структурою витрат ресурсів і максимально можливим випуском продукції.

3.2. Бюджет споживача – це сума, яку людина може витрачати на придбання набору продуктів.

Екзаменаційний білет №___27____

27. Відмінності ринкового попиту та попиту для конкурентної фірми

Основними умовами В умовах чистої конкуренції, фірма не може проводити власної цінової політики. Вона може лише пристосовуватися до тих цін, які на даний час склалися на ринку. Отже, можна зробити дуже важливий висновок: скільки продукції для продажу не запропонувала б конкурентна фірма, це ніяк не вплине на ринкову ціну. Інакше кажучи, на відміну від ринкового попиту крива попиту, з якою стикається окремий конкурентний виробник, абсолютно еластична (рис. 7.1). Рис. 7.1. Відмінність ринкового попиту та попиту для конкурентної фірми: а) — крива попиту для конкурентної фірми; б) — крива ринкового попиту.

Така відмінність між ринковим попитом та попитом щодо окремої конкурентної фірми ніби ще раз попереджає дослідника про помилковість досить поширеного твердження: те, що справедливо щодо окремого учасника асоціації, завжди справедливо і щодо всієї асоціації.

57. Ефективність виробництва

Ефективним и варіантами розподілу ресурсів будуть такі їх комбінації, які відповідають точкам дотику двох сегментів ізоквант.

Крива ефективності виробництва

У точках дотику кути нахилу ізоквант будуть збігатися. Можна стверджувати, що ефективність виробництва буде досягнута при рівності граничних норм технологічного заміщення ресурсів при виробництві обох товарів: MRTS= MRTS.

Через усі точки дотику ізоквант можна провести криву, яка називається кривою ефективності використання ресурсів (ефективності виробництва). Вона показує всі ті комбінації ресурсів, у яких вони використовуються ефективно.

Від кривої ефективності виробництва легко перейти до кривої виробничих можливостей. Вона показує, який максимальний обсяг товару можна виробити при заданих обсягах випуску інших благ, ресурсних обмеженнях та існуючій технології.

Гранична норма трансформації одного продукту в інший показує, якою кількістю товару У потрібно знехтувати, щоб отримати додаткову одиницю товару Х: MRTXT=DQY/DQX

Гранична норма трансформації дорівнює нахилу кривої виробничих можливостей, її можна виразити також через граничні витрати на виробництво відповідних товарів: MRTXT=MCX/MCY

Qx1 Qx2 Qx

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]