Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

60.Інституціональний аналіз економічних процесів.

Інституціональна теорія намагається дати відповіді на питання:Чому економічні організації діють у різних формах?Як повинні співіснувати в сучасній економіці ринкові та ієра­рхічні принципи організації, адже відомо, що всередині організацій принципи ринкової економіки не діють?

За інституціональною теорією, фірма - це коаліція влас­ників скооперованих факторів виробництва, пов'язаних між собою контрактними зобов'язаннями, які направлені передусім на най­краще використання інтерспецифічних ресурсів та мінімізацію трансакційних витрат.В основу фірми як економічної організації покладено систему контрактів, які укладаються між власниками певних ресурсів. Ре­сурси ділять на три групи:1.Загальні ресурси, цінність яких не залежить від того, чи знаходяться вони в даній фірмі чи ні.2.Специфічні ресурси, які всередині фірми цінуються вище, ніж за її межами.3.Інтерспецифічні ресурси - взаємодоповнюючі до найбіль­шого ефекту ресурси, максимальна цінність яких досягається тільки в даній фірмі.

Трансакційні витрати - це витрати у сфері обміну, пов'язані з передачею прав власності. Виділяють такі форми трансакційних витрат:1.Витрати, пов'язані з пошуком, збиранням, обробкою та ана­лізом економічної інформації. 2.Витрати, пов'язані з пошуком партнерів, веденням перего­ворів та укладанням контрактів.3.Витрати, пов'язані із стандартизацією і контролем виконан­ня вимог стандартів.4.Витрати, пов'язані із захистом прав власності. 5.Витрати, пов'язані з опортуністською поведінкою партне­рів, тобто невиконанням ними контрактних зобов'язань.

Ефективність дії ринкового механізму в основному залежить від волі і бажань людей. У суспільстві відносини між людьми коор­динуються через структуру прав, морально-етичних норм, економічних стимулів і т. д. Тобто існує система інститутів, які дають змогу людям координувати та структурувати свою діяльність.

Інститути - це формальні і неформальні норми та правила поведінки, що розробляються та встановлюються державою і суспі­льством.

Інституціональне середовище функціонування економічних суб'єктів в основному визначається правами власності.

Права власності - це санкціоновані норми поведінки, що ре­гулюють відносини між людьми з приводу використання ними еко­номічних благ. Ефективність цих норм залежить від панівної в сус­пільстві форми власності і від структури форм власності (державна, комунальна та приватна), що склалася, та тенденцій її розвитку.

Варіант 30

Дано: W=300грн. Р=30грн. Знайти L

L, к-сть робітників

1

2

3

4

5

6

ТР, сукупний продукт

15

20

33

38

41

43

Розвязок: знайдемо МР=ТР/L:

МР1=15; МР2= 5; МР3= 13; МР4= 5; МР5= 3; МР6= 2. Знайдемо MRP=MP*P (грн.): MRP1= 450; MRP2= 150; MRP3= 390; MRP4= 150; MRP5= 90; MRP6= 60. Фірма найме таку кількість робітників, за якої MRPW. При наймі 3-го робітника MRP=390 грн., W=300грн.; MRP>W. В-дь: фірма найме 3 робітника.

3.1. Недосконала конкуренція – це Ринкова ситуація, коли фірма (або декілька фірм) виробляє і поставляє таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

3.2. Фірма – це організація, яка формується і управляється з метою отримання макс прибутку для її власників, шляхом виробництва благ для продажу на ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]