Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №__17_____

17. Процес та фактори виробництва.

Виробництво-це процес використання ресурсів (робочої сили, капіталу, природних ресурсів та підприємницьких здібностей) для виготовлення товарів, послуг, інформації.

У процесі виробництва споживаються такі ресурси або фактори виробництва:

  • Земля – вічний фактор виробництва, що включає не лише с/г угіддя, але й всі природні ресурси (нафта, вугілля, газ, вода, і т.д.).

  • Капітал (або фізичний капітал) – все, що створено працею людини і служить основою створення нового продукту (споруди, обладнання, матеріали і т.д.)

  • Праця – це вплив людини на речовину природи з метою надання їй властивостей, здатних задовольняти людські потреби.

  • Підприємницькі здібності – це особливі здібності деяких людей йти на мобілізацію ресурсів, організацію виробництва, ризик з метою отримання прибутку.

Виробнича функція – це співвідношення між будь-яким набором факторів виробництва і максимальним обсягом продукції.

Q=f(L,K,М), де L – праця, K – капітал, М – матеріали, сировина.

Властивості виробничої функції:

  • При збільшені витрат одного ресурсу, при незмінності інших відбувається збільшення обсягу виробництва продукції, але лише до певної межі;

  • Існує певна взаємозамінність та компліментарність (доповнюваність) факторів виробництва;

  • Зміни використання факторів виробництва менш еластичні в короткостроковому, ніж у довгостроковому періоді.

47. Аналіз загальних відмінностей ринків досконалої і недосконалої конкуренції

У найбільш загальному вигляді ринки товарів та послуг поділяються на два типи. Перший - ринок досконалої конкуренції, другий - ринок недосконалої конкуренції.

Ринок досконалої конкуренції характеризується такими чинниками: наявністю значної кількості на даному ринку продавців та покупців, які є відносно малими за розмірами; відсутністю бар'єрів для входження в цей ринок інших суб'єктів; відсутністю диференціації продукції - тобто продукція на ринку є гомогенною (однорідною) та стандартною; покупці добре проінформовані про ціни продавців. Характерним прикладом досконало конкурентних ринків є ринок сільськогосподарської продукції: пшениці, цибулі, картоплі, соняшника, полуниці тощо.

Звідси можна зробити висновок, що крива попиту на продукцію досконало конкурентного виробника є горизонтальною лінією, яка співвідноситься з ціною на конкурентному ринку і є паралельною кількісній осі

Із огляду на рисунок випливає, що продавець не має змоги підняти ціну вище за конкурентну (Рк).

Щодо ринку недосконалої конкуренції, то його поділяють на такі типи: 1) монополістичної конкуренції; 2) монополії; 3) олігополії.

До першого типу відносимо, наприклад, послуги ресторанів, перукарень, стоматологічних кабінетів, курсів водіїв тощо. У цьому випадку, як і в попередньому, маємо ситуацію існування багатьох продавців на ринку та відсутність бар'єрів для входження інших фірм. Але, на відміну від ринку досконалої конкуренції, тут присутній чинник диференціації.

Монополістичний ринок характеризується тим, що його структурні ознаки визначаються лише одним продавцем, відсутністю диференціації продукції та жорсткими барєрами щодо входження інших фірм. Зрозуміло, що такі ринки не є типовими, особливо з огляду на антимонопольне законодавство у найбільш розвинених країнах світу, але треба зважити на так звані природні монополії.

Третій тип ринку недосконалої конкуренції - олігополія -характеризується, в першу чергу, незначною кількістю виробників. Найбільш типовими є світові ринки автомобілів, літаків, військової зброї, вітчизняний ринок пива та тощо.

З огляду на криву попиту означені ринки можна окреслити таким чином: від ринку досконалої конкуренції до монополістичного ринку крива попиту трансформується від абсолютно еластичної до абсолютно нееластичної (рис. 19 ).

3.1. Корисність – це задоволення, яке отримує людина від споживання товарів та послуг (U).

3.2 . Досконала конкуренція – це модель ринку, для якої характерно: велика кількість фірм, які виробляють стандартизований продукт, відсутність контролю за ціною, легкий вступ і вихід з галузі, відсутність нецінової конкуренції.

Варіант 17

Визначте мінімальне значення середніх змінних витрат, якщо:

Q,од.

0

1

2

3

4

5

6

7

ТС. грн.

18

28

36

42

50

60

71

85

Розвязок: При Q=0, FC=TC=18 грн.; AVC=VC/Q=(IC-FC)/Q; AVC1 = (28-18)/1=10грн.; AVC2 =(36-18)/2=9грн.; AVC3=(42-18)/3=8грн.; AVC4= 8грн.; AVC5 =8,4грн.; AVC6=8,83грн.; AVC7=9,57грн. В-дь: AVCмінімальне при Q=3 і Q=4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]