Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №__18___

18. Коротко- та довгостроковий періоди виробництва. Ізокванта.

Короткостроковий період – це період часу, протягом якого із збільшенням виробництва принаймні один фактор виробництва (як правило капітал) залишається незмінним.

Довгостроковий період – період часу, коли із збільшенням виробництва змінюються всі фактори.

Ізокванта – крива, яка окреслює усі можливі комбінації залучення капіталу і праці для виробництва даної кількості продукції.

Карта ізоквант – ряд ізоквант, які окреслюють усі можливі кількості виробництва при залучені певної кількості ресурсів з урахуванням максимального випуску.

Властивості:

  • Ізокванти не перетинаються;

  • Є паралельними;

  • Ті, які розташовані як далі від початку координат, відповідають більшій кількості залучених ресурсів.

48) Утворення похідного попиту на ресурси.

Як і для звичайних товарів, при аналізі попиту на ресурс слід відрізняти зміну попиту і зміщення попиту. Якщо ціна зростає, то попит на ресурс знижуватиметься і навпаки Водночас на величину еластичності попиту на ресурс від ціни впливають декілька чинників:

  • цінова еластичність попиту на продукт,

  • частка ресурсу в загальних витратах,

  • взаємозамінність ресурсів,

  • продуктивність фактора виробництва Динаміка або зміщення власне попиту зумовлюються деякими особливими чинниками:

- явищем «похідного попиту» або зміною попиту на продукт, що виробляється за допомогою певного ресурсу . Серед чинників, що спричиняють зміну попиту на продукт, виділяють мікроекономічні (переваги, смаки, ціни тощо) та макроекономічні (фаза циклу тощо),

- зміною цін на інші ресурси,

- зміною ціни на однотипні види матеріалів,

- зміною технології.

Слід розрізняти індивідуальний, галузевий і ринковий попит на економічний ресурс за кожної ціни Окрема фірма самостійно приймає рішення щодо обсягу індивідуального попиту на ресурс, і її дії можуть залишитися непомітними для інших покупців Галузевий попит на ресурс є сумою індивідуальних попитів Його обсяг змінюється із зміною обсягу галузевого продукту Так, зростання пропозиції зумовлює зниження ціни реалізації і спричиняє зменшення прибутковості Зміна прибутковості буде супроводжуватися зниженням доходності граничного продукту. Внаслідок цього відбудеться зменшення обсягів виробництва і зниження попиту на відповідні економічні ресурси Ринковий попит на ресурс - це сума попиту на ресурс з боку всіх суб'єктів господарювання, що функціонують у національній економіці , тобто з боку всіх її галузей. Еластичність ринкового попиту за ціною визначається еластичністю попиту за ціною в окремих галузях національної економіки, пропорцією розподілу ресурсу в різних галузях національної економіки.

Ресурси задовольняють потреби виробника не безпосередньо, а опосередковано: вир-к не купуватиме працю чи капітал, якщо вони не можуть бути використані продуктивно. Тому попит на будь-який ресурс залежить від продуктивності ресурсу при створенні товару.

У той же час, попит на найпродуктивніший і найуніверсальніший ресурс буде близьким до нуля, якщо товар, виготовлений з нього, не матиме збуту. Отже, попит на певний ресурс залежить також від попиту на виготовлений з нього товар, що реалізується на ринку кінцевих продуктів.

Таким чином, попит на ресурси є похідним попитом, тобто таким, що залежить від попиту на товари, що виробляються з їх допомогою.

3.1. Сукупна корисність – це це загальне задоволення, яке отримує споживач від спожитих ним товарів чи послуг.

3.2. Прибуток – це це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

Варіант 18

Визначте, чому дорівнюють постійні витрати при виробництві 5 одиниць товару, якщо:

Q,од.

0

1

2

3

4

5

6

7

ТС. грн.

18

28

36

42

50

60

71

85

Розвязок:FC – постійні в-ти при будь-якому значені Q. При Q=0; FC=TC=18грн. В-дь: постійні в-ти =18 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]