Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_kultura_1-50 (2).docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
200.86 Кб
Скачать

21. Культура Китаю в XVI – XVII ст.

Чинники, які впливали на політику та культуру:

  • Панування імператорської династії Мін, абсолютна влада імператора, розвиток культури задля посилення авторитету

  • Відносини між імператором та підданими були традиційними стосунками господаря і рабів; поступово влада імператорів почала слабнути, загострилася боротьба між угрупованнями придворної знаті. Все це послаблювало імперію та наближало її падіння.

  • Селянська війна XVII ст. Повалення династії Мін і початок правління династії Цин

  • Проникнення європейців до Китаю

  • Спорядження китайських експедицій до Африки та до островів Тихого океану.

Ці та інші чинники призвели до неабиякого розвитку культури:

Ремесла

За часів імперії Мін розвивалися виробництво шовку, порцеляни, паперу, ювелірна справа, виплавка металу, видобуток солі та ін. Для виготовлення паперу використовувався водяний двигун. Цікаві винаходи було зроблено в морській справі. Для боротьби проти ворожих кораблів китайські майстри винайшли водолазний скафандр та найпростіші міни.

Архітектура

було добудовано й частково відновлено Велику Китайську стіну, На зміну давній монументальності прийшла вишуканість. Дахи будинків почали прикрашати орнаментами, кам'яними та дерев'яними скульптурами, з'явилися мармурові мости й різноманітні балюстради. До найвідоміших архітектурних пам'яток династії Мін належать архітектурний ансамбль Забороненого міста і храм Неба в Пекіні.

Наука

Технічні відкриття, розвиток мануфактур, подорожі до далеких країн стимулювали розвиток наукових знань. Для медицини важливе значення мали праці вчених Чжин Чжунцзина «Про тиф», багатотомний «Трактат про дерева і рослини» Лі Шичженя, в якому було вміщено описи лікувальних властивостей трав, дерев і мінералів.

Китайські вчені почали вивчати наукові праці, що з'являлись у Західній Європі, латину, математику, перекладали китайською математичні терміни,видано кілька фундаментальних енциклопедій, енциклопедія Сюй Гуанці «Зібрання книг із сільського господарства» технічна енциклопедія Сун Інсина, Фан Ічжи «Початок законів природи».

Література

Продовжувалося складання літопису «Загальне дзеркало, що допомагає управлінню», розпочатого ще в XI ст.

Мистецтво

У живописі XVI-XVII ст. зберігалися традиції, притаманні минулим часам. Найвідоміші майстри тієї епохи — Люй Цал, Бянь Веньцзин.

Розроблено техніку різнокольорового розпису порцеляни.

Швидкими темпами розвивалося мистецтво книжкової гравюри. Уперше в світі в Китаї за часів династії Мін почали виконувати кольорові гравюри на дереві.

У XVII ст. китайська культура почала інтенсивно проникати в Європу. Поширювалися китайські методи лікування, адже китайська медицина завжди розглядала людину як єдине ціле, вважаючи, що лікувати треба не лише хворобу, а й увесь організм. Ця засада мала величезне значення для розвитку медичної науки. В усьому світі набули популярності китайська філософія, література, вишукані порцелянові вироби й шовкові тканини. В Європі стало ознакою доброго смаку мати в себе вироби китайських майстрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]