Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_kultura_1-50 (2).docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
200.86 Кб
Скачать

18.Досягнення арабської науки іх – хі століття.

Математика.

- Запозичили в індійців цифри, що згодом поширилися у Європі.

- Аль-Хаварізмі вважається засновником алгебри. Він є автором книги „Аль-Джебр” („Рахунок”), від назви якої походять слова „алгебра” та „алгоритм”.

- Заклали основи аналітичної геометрії та тригонометрії.

Фізика.

- Книга „Скарби оптики” Альхазена, де було сформульовано основні закони оптики.

- Розробили принципи збільшую чого скла.

- Відкрили і пояснили явище інерції.

Астрономія.

- У Багдаді, Дамаску та Самарканді існували великі обсерваторії.

- Завдяки складним підрахункам і точним інструментам араби визначили окружність Землі, описали розташування зірок на небі.

Хімія.

- Навчилися виготовляти спирт, сірчану кислоту.

- Передали з Китаю до Європи секрет виготовлення пороху.

- Джабер і Разі були засновниками всієї середньовічної алхімії (слово арабського походження). Алхіміки шукали секрет філософського каменя, що перетворює всі метали на золото.

- Терміни „алкоголь”, „поташ”, „селітра”, „сода” – арабського походження.

Медицина.

- Першими стали робити вівісекцію – розтини живих тварин з метою дослідження функцій і причин захворювань.

- Середньоазійський учений Ібн Сіна, відомий у Європі як Авіценна, написав трактат „Канон медичної науки”, де узагальнив досвід античних, індійських і середньо азійських лікарів. До кінця ХVІІ ст. у Європі та світі ця праця була незамінною для всіх лікарів.

- Створили перші аптеки і лікарні, знали засоби знеболювання, уміли видаляти апендицит, винайшли сиропи та еліксири для лікування хвороб.

Географія і мореплавство.

- Відомий арабам світ простягався від Атлантичного до Тихого океану і від Екваторіальної Африки до Київської Русі.

- Арабські карти були на той час найточнішими; дещо пізніше з’явився глобус.

- Для морських експедицій створили дуже зручне й надійне судно – дау, використовували запозичений у китайців компас.

- Терміни „адмірал”, „капітан”, „баржа”, „муссон” – арабського походження.

19. Культура середньовічного Китаю.

Культуру Китаю в середні віки відрізняла, як і раніше, не лише різноманітність, а й велика життєздатність. Міжусобні війни, селянські повстання, руйнівні напади завойовників не заважали культурі цієї країни до пізнього Середньовіччя зберігати спадкоємність традицій, вбираючи й перетворюючи всі зовнішні культурні впливи.

Наука, освіта, винаходи.

- Китайці першими винайшли книгодрукування. На початку VІІІ ст. розпочала виходити газета, яка проіснувала до ХХ ст. Китайці вивчали математику, астрономію, географію, історію. Їм належать відкриття компаса й пороху (ІХ – Х ст.).

- У VІІІ ст. виникла Ханьлінська академія наук – найдавніша у світі наукова установа. Розвивалося літописання. Збереглися понад 500 томів літописів, які належали періоду правління династії Сун. Існували великі бібліотеки, де зберігалися сотні тисяч рукописів.

- У великих містах існували вищі школи, де навчалися майбутні державні чиновники. Головними предметами були: наука про державне управління, філософія, література.

Література.

- „Золотою добою” китайської поезії вважається правління династії Тан. Поета Лі Бо називають співцем китайської природи. Поеми Ду Фу присвячені китайській міфології та героїчному епосу.

- За правління династії Юань відбувся розквіт мистецтва роману і драми. Найбільшої популярності набули два історичні романи „Річкові заводі” та „Три царювання”, де уславлювалася боротьба народу проти тиранів. Героїчна тема знайшла відображення також у п’єсах.

Архітектура.

- Із поширенням буддизму розпочалося будівництво величезних печерних монастирів з велетенськими статуями Будди. У ІV – XIV ст. були збудовані „Печери тисяч Будд” поблизу міста Дуньхуан (нараховують близько 480 печер).

- Архітектурним символом Китаю стали пагоди – багатоярусні башти. які споруджувалися на честь буддійських святих. Їх зводили, як правило, на околиці міста. Обов’язково мали непарну кількість поверхів – 3, 5, 9, 11 і більше. 1415 р. в Нанкіні було збудовано дев’ятиповерхову пагоду з порцеляни, дзвони якої було чутно за найменшого подиху вітру.

Мистецтво.

- Улюбленим видом мистецтва був живопис. Малювали на папері, шовку, дереві, камені. В епоху Тан набув поширення живопис на довгих сувоях, котрі найчастіше розгортали горизонтально. Зображувалися сценки з народного життя, праці, розваг. Самостійним жанром був пейзаж (картинки природи), який у Китаї називали „гори і води”. Писалися картинки не з натури, а з пам’яті.

- Специфічним видом мистецтва була китайська каліграфія – уміння гарно писати ієрогліфами.

- Розвивався один із давніх видів мистецтва – кольорова гравюра по дереву. Відбитки друкувалися на аркушах паперу.

- Високий рівень розвитку художніх ремесел: кераміки, різьблення по дереву, каменю, слоновій кістці, перегородчастої емалі тощо. У каменерізів найбільшою популярністю користувався камінь нефрит. Із нього робилися вази, статуетки, тарілки, ювелірні прикраси.

- В епоху Тан було винайдено порцеляну. Із неї виготовлялися вази, чашки, різноманітні предмети побуту, келихи, тарілки тощо. Неперевершене досягнення китайських майстрів – біла тонкостанна порцеляна з різьбленим підглазурним малюнком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]