Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 3. Порядок проведення виборів Президента України, процедура вступу його на пост

Статтею 103 передбачено, що Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого вибор­чого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

В законодавстві чітко визначені строки і порядок проведення черго­вих і позачергових виборів Президента.

Так, відповідно до ст. 103 Конституції, чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю жовтня п'ятого року повнова­жень Президента України. У тому разі коли повноваження Президента припинені достроково, вибори Президента України проводяться в пері­од дев'яноста днів з дня припинення його повноважень.

Порядок проведення виборів Президента України регламентується Законом «Про вибори Президента України».

Чітке визначення в Конституції строків проведення чергових і поза­чергових виборів Президента України сприяє забезпеченню організо­ваності в суспільстві і державі та скороченню періодів, коли посада Президента може бути вакантною.

В ч. 2 Ст. 103 Конституції України та в Законі «Про вибори Прези­дента України» встановлюються вимоги, що ставляться до кандидата у Президенти України. Насамперед, кандидат у Президенти повинен бути громадянином України. Така вимога законодавства обумовле­на тим, що Президентом може бути лише така особа, яка має сталий правовий зв'язок з державою. Такий зв'язок, як відомо, встановлюєть­ся через інститут громадянства.

Характерним є те, що в законодавстві не встановлюється необхід­ної для кандидата в Президенти підстави набуття громадянства Укра­їни, як це має місце в законодавстві ряду країн. Наприклад, за Консти­туцією США кандидатом в Президенти може бути лише громадянин цієї країни за народженням.

Регламентуючи розглядуване питання, Конституція України послідовно втілює закріплений в її ст. 24 принцип рівності всіх громадян України, їхньої рівноправності незалежно від будь-яких ознак і обставин.

Кандидатом у Президенти може бути громадянин, який досяг 35 річного віку. Такий віковий ценз є необхідним, оскільки майбутній Президент повинен мати певний життєвий досвід для успішного здій- § 3. Порядок проведення виборів Президента України, процедура вступу його на пост

снення функцій по керівництву державою, визначення і проведення її внутрішньої і зовнішньої політики.

Такий самий віковий ценз встановлюється для кандидата у Прези­денти в Конституціях США га Росії.

В деяких країнах встановлюється більш високий віковий ценз. Наприклад, у ФРН - 40 років, в Італії - 50.

Кандидат у Президенти України повинен протягом 10 останніх років перед днем виборів проживати в Україні. Такий строк є необхід­ним, оскільки кандидат повинен добре орієнтуватися в особливостях суспільного життя країни, вміти правильно визначати його потреби та шляхи вирішення потреб суспільства і держави.

Аналогічні норми містяться в Конституціях багатьох країн.

Вибори Президента України грунтуються на загальнодемокра­тичних принципах — загальне, рівне, пряме виборче право, таємне голосування. На основі зазначених принципів, відповідно до ст. 70-71 Конституції здійснюється народне волевиявлення в Україні.

Кандидату Президенти України повинен мати право голосу, тобто Президентом може бути лише особа, яка не обмежена у виборчих правах і володіє активним виборчим правом.

Кандидат у Президенти України повинен володіти державною мовою, якою, згідно до ч. 1 ст. 10 Конституції є українська мова.

Згідно із законодавством. Президент України обирається строком на 5 років. Одна і таж особа не може бути Президентом України біль­ше ніж два строки підряд.

Наведене конституційне положення виступає одним із засобів, що запобігає тривалому перебуванню при владі однієї і тієї ж особи. Істо­ричний досвід свідчить, що тривале перебування при владі однієї і тієї ж особи часто призводить до встановлення і утвердження антиде­мократичних державно-правових режимів.

В Конституціях різних країн зазначене питання регламентується неоднаково. Так, в Росії, ФРН, США це питання вирішується так само як і в Україні. В Італії і Франції можливість переобрання однієї і тієї ж особи на пост Президента не обмежується.

Відповідно до Конституції Президенту України заборонено мати інший представницький мандат, тобто бути членом владних виборних органів. Забороняється також обіймати оплачувані посади у державних або громадських органах та організаціях, а також займатися підпри­ємницькою діяльністю. Зазначені обмеження встановлені з метою забезпечити незалежність Президента від тиску будь-яких державних і недержавних структур.

Аналогічним чином це питання регламентується в Конституціях більшості країн.

В законодавстві визначено строки і порядок вступу на пост ново­обраного Президента України.

Відповідно до ст. 104 Конституції, вступ новообраного Президента має відбутися у тридцяти денний термін після офіційного оголошен­ня результатів виборів. Коли ж Президент обраний на позачергових виборах, то вступ його на пост має відбутися у п'ятиденний строк з дня офіційного оголошення результатів виборів.

Вступ на пост Президента України відбувається з моменту складен­ня присяги народові (Ст. 104 Конституції). Це здійснюється на урочис­тому засіданні Верховної Ради України. Новообраного Президента приводить до присяги Голова Конституційного Суду України.

Юридичне значення присяги полягає по-перше, в тому, що з момен­ту її складення новообраний Президент приступає до виконання своїх повноважень саме як глава держави. По-друге, значення присяги поля­гає в тому, що вона є беззаперечним свідченням того, що повноважен­ня попереднього Президента припиняються. Цей висновок випливає, зокрема, із змісту ст. 108 Конституції, згідно із якою «Президент Укра­їни виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Прези­дента України». Це є встановлений Конституцією обов'язок Прези­дента України.