Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 6. Конституційно-правові відносини: поняття, характерні особ/ігівості, види

Констигпуііійно-правові відносини це суспільні відносини, які врегульовані нормами конституційного права. їх змістом є юридич­ний зв'язок між суб'єктами у формі прав і обов'язків, передбачених відповідною правовою нормою конституційного права, тобто соціаль­на поведінка учасників цих відносин. Останнім притаманні загальні риси, характерні для всіх правовідносин, адже будь-які з них є резуль­татом впливу правової норми на відносини в суспільстві. Природа конституційно-правових зв'язків розкривається у змісті суб'єктивних прав і юридичних обов'язків суб'єктів правовідносин.

Разом з тим, вони мають особливі риси, пов'язані насамперед зі специфікою предмета правового регулювання, суб'єктами правовід- § 6. Конституційно-правові відносини: поняття, характерні особливості, види

носин, механізмом їх реалізації, місцем у системі правових зв'язків тощо.

Конституційно-правові відносини відрізняються своїм змістом, виникають в особливій сфері відносин, які становлять предмет консти­туційного права України. Вони є різновидом політико-правових зв'язків, оскільки пов'язані з правовим регулюванням політико-правових проце­сів і насамперед з реалізацією державними структурами владних повно­важень, з розподілом влади між цими структурами і взаємодією органів законодавчої, виконавчої і судової влади, з визначенням правового стату­су людини і громадянина, функціонуванням політичних партій, інших суб'єктів політичного процесу, із забезпеченням народовладдя.

Цим відносинам в основному притаманний імперативний харак­тер, оскільки вони значною мірою пов'язані з реалізацією владними структурами своїх повноважень, взаємодією різних рівнів державного механізму.

Але конституційне право України регулює значне коло відносин, в яких зв'язки між їх суб'єктами ґрунтуються на рівності сторін, тобто застосовується диспозитивний метод регулювання взаємодії суб'єктів. У цьому насамперед виявляється демократичний потенціал конститу­ційного права України.

У системі правовідносин конституційно-правовим відносинам належить провідне місце, оскільки вони визначають зміст інших. Наприклад, правовідносинам громадянства притаманний постійний правовий зв'язок громадянина і держави, вони визначають широкий спектр правовідносин громадянина в різних сферах суспільного життя, в тому числі в трудових, цивільно-правових та ін.

Особливістю конституційно-правових відносин є те, що їхні учас­ники мають неоднакові права та обов'язки, тобто мають різну консти- туційно-правову правосуб'єктність. Наприклад, громадяни та іноземці мають різні права в Україні.

У характеристиці конституційно-правових відносин важливе значення має визначення їхніх об'єктів.

Об 'єкти конституційно-правових відносин — це предмети або явища реальної дійсності, стосовно яких в нормах конституційного права встановлюються права і обов'язки, тобто визначається необхід­на поведінка учасників правовідносин.

Розрізняються такі види або групи об 'єктів конституційно-право­вих відносин:

  1. державна, територія;

  2. матеріальні цінності;

  3. поведінка людей;

  4. діяльність об'єднань громадян;

  5. діяльність органів державної влади;

  6. діяльність органів та інших суб'єктів місцевого самоврядування;

  7. особисті не майнові блага тощо.

Підставами виникнення, зміни і припинення конституційно- правових відносин є юридичні факти, які включають юридичні дії та юридичні події.

І