Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

2. Підстави та умови надання допомоги по безробіттю застрахованим особам

З Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття надаються допомоги у зв'язку з настанням ризику безробіття. Головною тут вважається допомога по безробіттю. Загальні підстави та умови надання цієї допомоги визначені Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". На його виконання наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 р. № 307 було затверджено

спеціальний Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності.

Законодавство гарантує право на допомогу по безробіттю для широкого кола осіб, що зазнали ризику безробіття. Зокрема, застраховані особи у випадку втрати роботи з незалежних від них обставин та визнання їх в установленому порядку безробітними мають право на допомогу за умови, що протягом 12 місяців, які передували початку безробіття, вони працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня), проходили службу або виконували роботи (надавали послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, здійснювали підприємницьку діяльність або іншу діяльність не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески та/або єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Таким особам допомога по безробіттю призначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу) і залежить від тривалості страхового стажу. Зокрема, за наявності страхового стажу до 2 років розмір допомоги встановлено на рівні 50% заробітку. Якщо стаж особи від 2 до 6 років, то розмір допомоги становить 55%. За стажу від 6 до 10 років допомога призначається, відповідно, у розмірі 60%. А максимальний розмір допомоги - 70% середнього заробітку - нараховується особам, що мають страховий стаж понад 10 років.

Щоправда, у таких розмірах допомоги по безробіттю виплачуються лише перші 90 календарних днів, починаючи із дня 'їх призначення. Законодавець встановив, що вже наступні 90 календарних днів допомога по безробіттю надається у розмірі 80% від раніше призначеного, а решту 180 календарних днів розмір її становить 70%.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю незалежно від категорії застрахованої особи її одержувача не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років з дня призначення допомоги по безробіттю. А для осіб передпенсій-ного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю максимально становить 720 календарних днів.

Варто зазначити, що наведені правила обчислення розміру допомоги по безробіттю поширюються також на осіб, які брали участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах та протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали або займались іншою діяльністю не менше 26 календарних тижнів і сплачували страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та/або єдиний внесок, а саме: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, які працювали за межами України й не були застраховані в системі соціального страхування на випадок безробіття країни, у якій вони перебували, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України; члени особистого селянського та фермерського господарства, якщо вони не є найманими працівниками.

Законодавство України передбачає випадки, коли допомога по безробіттю надається без урахування страхового стажу та у дещо інших розмірах. Це, зокрема, стосується:

1) осіб, звільнених з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7, 8 статті 40, статтями 41 і 45 КЗпП, військовослужбовцям та іншим особам, звільненим з останнього місця роботи (служби) у зв'язку із застосуванням до них заходів дисциплінарного впливу, - виплата починається з 91 календарного дня;

2) осіб, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали менше 26 календарних тижнів;

3) осіб, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше 6 місяців) перерви, та в інших випадках, визначених законодавством України.

Таким чином, законодавство про соціальне страхування передбачає різні варіанти надання допомоги по безробіттю, у тому числі і щодо визначення її розміру. Однак допомога по безробіттю, незалежно від того, якій категорії застрахованих осіб вона надається, передбачає верхню та нижню межі. Це означає, що вона не повинна перевищувати середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної області за минулий місяць, і водночас не може бути нижчою за законодавче встановлений розмір допомоги.