Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

13. Страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності

Цей вид страхування регулюється Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". Ним передбачено відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров'ю застрахованої особи при виконанні нею обов'язків за трудовим договором та в інших випадках шляхом надання потерпілому або іншим особам, які відповідно до закону мають на це право, страхових виплат, а також компенсації додаткових затрат, необхідних для відновлення життєдіяльності, лікування, соціальної і трудової реабілітації.

Застрахованими особами в цьому виді страхування є особи, які обов'язково підлягають страхуванню, а також ті, що можуть добровільно застрахуватися від нещасних випадків і професійних захворювань та сплачувати при цьому страхові внески.

Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), або на інших підставах, передбачених законодавством про працю;

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

На добровільних засадах за письмовою заявою застрахуватися від нещасних випадків можуть особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності, члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками, а також громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності.

Страхувальником у цьому виді страхування є роботодавець або особа, яка добровільно сплачує страхові внески.

Страховиком є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

До страхових випадків належать нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, що завдали застрахованому професійно зумовлену фізичну чи психічну травму.

У разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України здійснює страхові виплати та надає соціальні послуги потерпілому або членам його сім'ї.

Страховими виплатами у разі ушкодження здоров'я або смерті потерпілого є відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті. Це, насамперед:

а) допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

б) одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

в) щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

г) пенсія по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

д) пенсія у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

е) допомоги дитині потерпілого.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України також надає соціальні послуги, що пов'язані з організацією поховання померлого, відшкодуванням вартості ритуальних послуг, догляду медичними сестрами удома, в лікарні або в іншому лікувально-профілактичному закладі тощо.