Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

6. Соціальні страхові фонди як суб'єкти права соціального забезпечення

Сьогодні створені та функціонують такі соціальні страхові фонди. Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачається створення Накопичувального фонду. Крім того, після впровадження в Україні системи медичного страхування можливе створення ще одного соціального страхового фонду - фонду медичного страхування.

Правове становище соціальних страхових фондів визначається Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також'законами про окремі види соціального страхування. Передбачається, що кожен із фондів соціального страхування є юридичною особою і набуває цього статусу з дня реєстрації статуту фонду, який затверджується його правлінням, у спеціально уповноваженому органі

виконавчої влади. Особливостями правового статусу соціальних страхових фондів порівняно з іншими юридичними особами є цільовий характер діяльності цих суб'єктів, їх позабюджетність, некомерційність та самоврядність.

Цільовий характер соціальних страхових фондів означає, Ідо їх кошти забороняється використовувати на цілі, не передбачені законом. Позабюджетними страхові фонди вважаються тому, що їх кошти не включаються до складу державного бюджету України, а зараховуються на єдиний централізований рахунок в установах банків.

Некомерційність соціальних страхових фондів полягає в тому, що вони не мають на меті отримання прибутку. Засобом забезпечення дотримання правового статусу в цьому аспекті є заборона провадити будь-яку діяльність, крім передбаченої законом про відповідний вид соціального страхування та статутом фонду. Завданням страхових фондів є акумуляція страхових внесків роботодавців і застрахованих осіб та надання застрахованим особам матеріального забезпечення і соціальних послуг при настанні страхових випадків.

Соціальні страхові фонди є самоврядними організаціями. Управління ними здійснюють на паритетній основі представники держави, застрахованих осіб та роботодавців. Вищим органом управління фонду є правління соціального страхового фонду. Воно затверджує статут фонду, бюджет та документи, що регламентують внутрішню його діяльність.

До соціальних страхових фондів також належать недержавні пенсійні фонди. Правове становище недержавних пенсійних фондів визначається Законом "Про недержавне пенсійне забезпечення". Недержавний пенсійний фонд є юридичною особою, що має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства). Він функціонує та провадить діяльність винятково з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному законом порядку.