Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_Psihologia-Variy.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Пам’ ять

процедурна модель пам’яті (знання спрямовується автоматично, мало усвідомлюється і важко вербалізується);

епізодична модель пам’яті;

семантична модель пам’яті;

імпліцитна модель пам’яті (без усвідомлення предмета запам’ятовування, або несвідома пам’ять). Це пам’ять на рухи, реакції тощо;

експліцитна модель пам’яті (усвідомлювана пам’ять (класифікація об’єктів, їхнє групування тощо));

автобіографічна модель пам’яті;

модель метапам’яті (пам’ять про свою пам’ять).

14.6. Індивідуальні особливості пам’яті

У памяті людей є значні індивідуальні відмінності. Вони виявляються у відмінностях продуктивності процесів памяті; у переважанні памяті тієї чи іншої модальності; у відмінностях у рівні розвитку різних типів памяті.

Загальними характеристиками продуктивності процесів памяті є обсяг матеріалу, який може запамятати людина за певний проміжок часу, швидкість і точність запамятання матеріалу, тривалість збереження матеріалу в памяті і готовність до його відтворення. Ці параметри значно розходяться в різних людей, оскільки певною мірою залежать від особливостей типів вищої нервової системи. Встановлено, що продуктивність процесів памяті в осіб зі слабким типом нервової системи нижча, ніж у представників із сильним. Однак вони краще запамятовують логічну структуру матеріалу. Висока рухливість нервових процесів зумовлює високу швидкість запамятовування, а сильне гальмування підвищує точність і міцність запамятовування. У представників рухливої нервової системи краще розвинена мимовільна память, а в осіб із інертною нервовою системою довільна. Але на продуктивність памяті впливає не тільки тип вищої нервової системи. Остаточно властивості памяті формуються в процесі мнемічної діяльності людини, у результаті тренувань.

Крім індивідуальних відмінностей, память різних людей може розрізнятися за рівнем розвитку різних типів памяті: рухової, емоційної, образної та словесно-логічної. Переважання певного типу памяті в людини залежить від особливостей діяльностей, з якими повязаний її життєвий шлях. Найпоширенішими типами памяті є образний, словесно-логічний і проміжний.

Людині з образним типом памяті простіше запамятовувати і відтворювати образний матеріал. Вона легко оперує наочним матеріалом, добре запамятовує кольори, картини природи, обличчя, звуки, мелодії, запахи та смаки. При цьому, як правило, простіше вдається оперувати образами тієї чи іншої модальності:

342

Глава 14

зоровими, слуховими, тактильними, нюховими чи смаковими. Найчастіше люди оперують зоровими та слуховими образами.

Людям зі словесно-логічним типом памяті просто запамятати словесний, абстрактний матеріал: логічні схеми, формули. Такі люди без зусиль можуть відтворити структуру складно організованого матеріалу.

Якщо в людини не переважає певний тип оперування матеріалом, то вона представляє проміжний тип памяті.

Тип памяті впливає на успішність людини в оволодінні тією чи іншою професією. І навпаки, коли людина оперує у своїй діяльності тим чи іншим типом матеріалу, це зумовлює розвиток відповідного типу памяті, у людини формується професійна память. Образний тип памяті властивий, наприклад, працівникам матеріального виробництва, художникам, музикантам, акторам. Економістам та аналітикам притаманний словесно-логічний тип памяті.

Є люди, які мають феноменальну память, ознаки якої незвичайно великий обсяг інформації, тривалість зберігання слідів і надзвичайно сильна образність. Такі люди можуть утримати в памяті величезні таблиці чисел, слів, можуть уявити собі відсутній предмет до дрібних деталей. Часто вони користуються спеціальними прийомами для запамятовування. Однак наявність феноменальної памяті не завжди свідчить про високий рівень загального інтелекту, хоча багато хто з видатних людей мав надзвичайно хорошу память.

Індивідуальні особливості пам’яті:

швидкість запам’ятовування визначається кількістю повторень (або часом), що потрібні людині для запам’ятовування нового матеріалу;

точність запам’ятовування визначають відповідністю відтвореного тому, що запам’ятовували, та кількістю допущених помилок;

міцність запам’ятовування виявляється в тривалості збереження завченого матеріалу (або в повільності його забування);

готовність до відтворення виявляється в тому, як швидко та легко в потрібний момент людина може пригадати необхідні їй відомості.

Індивідуальні відмінності памяті можуть бути зумовлені типом вищої нервової діяльності. Швидкість утворення тимчасових нервових звязків повязана з силою процесів забування та гальмування, що зумовлює точність і міцність запамятовування.

Індивідуальні відмінності памяті виявляються також у тому, який матеріал краще запамятовується, – образний, словесний чи однаковою мірою продуктивно той та інший.

У цьому контексті у психології розрізняють наочно-образний, словесно-абстрактний, змішаний або проміжний типи памяті. Ці типи зумовлені частково співвідношенням першої та другої сигнальних

343

Пам’ ять

систем у вищій нервовій діяльності людини, але головним чином умовами життя та вимогами професійної діяльності.

14.7. Шляхи розвитку пам’яті

Памяттю користуються від народження, про що свідчить можливість вироблення умовних рефлексів (відповідь на положення під час годування). Дитина у два місяці впізнає матір. Ця нерозчленована реакція згодом, з розвитком інших пізнавальних процесів і накопиченням досвіду, вдосконалюється. Наприкінці першого півріччя впізнавання поширюється на все оточення і доповнюється відтворенням образу предмета. Дитина шукає зниклий з поля зору предмет, а згодом і названий предмет. Образна память зявляється у виразній формі на восьмому місяці життя.

Засвоєння мови в ранньому дитинстві розширює можливості пізнавальної діяльності, сприяє розвиткові словесно-логічної памяті. Память набуває більшої стійкості й міцності, тривалішим стає зберігання запамятованого. Ще домінує мимовільна память, однак уже зявляється довільне запамятовування.

Для дошкільного дитинства характерний інтенсивний розвиток мимовільної памяті, чому значною мірою сприяє ігрова діяльність. Дошкільники починають відображати предмети не тільки за зовнішніми, а й за внутрішніми, істотними їхніми властивостями та звязками. Розвиток доцільної діяльності й мови поступово зумовлює виникнення і початкове формування довільної памяті. Це головне надбання дошкільного віку, що відкриває шлях до навчальної діяльності в школі. Розвиток мови сприяє засвоєнню абстрактних положень і закономірностей, приводить до формування поняттєвого логічного мислення друга умова готовності до школи.

У молодших школярів розвиваються всі види памяті. Але особливо інтенсивно формується словесно-логічна память як умова й результат успіхів у навчанні. Відомо, що в знаннях, якими оволодівають молодші школярі, переважає матеріал конкретний, а не абстрактний. Однак вивчаючи природничі предмети, вони ознайомлюються з причинними звязками, простими узагальненнями.

Проте довільна память у дітей ще достатньо не сформована. Тому учні молодших класів стикаються з труднощами, не вміють проконтролювати осмислення матеріалу, перевірити себе. Вихід вони бачать у механічному заучуванні. Нагальною потребою для них є засвоєння прийомів логічного запамятовування. Тому треба вчити дітей розрізняти у своїй роботі завдання розуміти матеріал і завдання його запамятати, поступово виробляти досконаліші прийоми заучування.

Процес запамятовування в них ще розгорнутий, тому, приділяючи увагу одному, вони не можуть одночасно займатися іншим. Формування навичок і вмінь удосконалює та згортає цей

344

Глава 14

процес, розвантажує свідомість, і в молодших школярів зявляється можливість поєднувати різні завдання.

Подальший розвиток мимовільної й довільної памяті відбувається в підлітків у процесі оволодіння складнішою системою знань. Перехід від елементарних понять до вивчення законів природничих і суспільних наук сприяє тому, що учні цього віку переходять від конкретно-логічної до абстрактно-логічної памяті. Завдання в тому, щоб навчити підлітків швидко здійснювати аналіз і синтез тексту, розуміти зміст, головні факти, робити висновки. У міру формування в учнів уміння розуміти, осмислювати матеріал удосконалюється також їхня логічна память, спочатку мимовільна, а потім і довільна. Існує залежність формування вміння запамятовувати від формування вміння розуміти матеріал. Загальне оволодіння цими вміннями сприяє продуктивності логічної памяті, особливо абстрактно-логічної й довільної.

Для розвитку абстрактно-логічної памяті у старших школярів характерний високий рівень оволодіння складною системою узагальнених умінь розуміння і запамятовування. Це відкриває можливість подальшого розвитку абстрактно-логічної памяті учнів, формування таких прийомів, які допомагають запамятовувати складні системи фактів, понять, законів, їхнього пояснення й доведення.

Отже, память потрібна для засвоєння нових знань, а набування їх сприяє вдосконаленню памяті. Тому цей процес не завершується у старшому шкільному віці: удосконалення памяті триває і в дорослих завдяки професійному навчанню. Зростання самостійності в навчаль- ному процесі збільшує роль довільного запамятовування, абстрактно- логічної памяті студентів.

Далі в період пізньої юності загальний розвиток памяті відбувається в тісній взаємодії з мисленням, досягаючи максимальних значень. Мислення в цей період значно відстає від рівня розвитку памяті, що знижує ефективність запамятовування і зберігання, бо засвоюваний матеріал належно не опрацьовується. Першою умовою нових досягнень є подальша інтелектуалізація процесів памяті, що сприяє інтенсивнішому розвиткові мислення. У взаємодії розвитку памяті та мислення помітна пульсація змін, які чергуються між собою. Піки максимумів розвитку памяті готують основу для подальшого розвитку мислення, а пікові значення змін у мисленні створюють сприятливі умови для нових зрушень у розвитку памяті.

Однак розгортання процесів переробки інформації потребує спеціалізації навчання і продуктивної діяльності, тобто природного обмеження потоків інформації й підвищення компетентності субєкта. Особливо великого значення набуває уміння самостійно працювати з книгою, словником, довідником, складати плани й реферувати спеціальні матеріали, вести конспекти й дослідження на професійному рівні.

345

Пам’ ять

Уже в зрілому віці розвиток памяті тісно повязаний з професійною діяльністю, спочатку з практичним засвоєнням знань і вмінь, яких потребує виконання обовязків, а потім фаховим зростанням. Ініціативна, творча робота вимагає величезного досвіду і безперервного засвоювання нових знань, високої лабільності процесу відтворення відомостей, що зберігаються в памяті. Отже, зростає мотивація до діяльності, підвищуються компетентність та інтерес, відбувається становлення професійної майстерності особистості.

У похилому віці продуктивність памяті дещо знижується. Однак посилення мотивації у виробничій діяльності й наявність значного досвіду компенсують потреби в даних памяті для продуктивної праці.

Доведено, що розвиток памяті залежить від того, як забезпечено управління цим процесом. Педагоги мають створювати умови, що пришвидшують навчання, дають змогу краще засвоїти і зберегти в памяті знання. Особистість тільки тоді матиме вагомі успіхи, коли буде достатньо наполегливо докладати зусиль до запамятовування необхідного якнайбільше, загалом і в деталях. Память погіршується від неповного її використання.

Розвиток памяті насамперед залежить від зацікавленого включення особистості в продуктивну діяльність, зокрема навчальну, спрямовану на самостійне пізнання світу або досягнення нових результатів діяльності. Що вагоміші мотиви супроводжують діяльність субєкта, то успішніші результати запамятовування. При цьому запамятовування є результативним незалежно від того, чи було поставлено мету запамятати.

Розвиток памяті нерозривно повязаний з вихованням самої особистості. Для розвитку памяті в учнівської молоді треба виховувати передусім позитивні мотиви навчання і праці, любов до знань і трудової діяльності, зацікавленість у результатах діяльності та почуття відповідальності за виконання своїх обовязків. Тільки повноцінна діяльність особистості сприяє розвиткові доброї памяті. Зацікавленість, активне ставлення до діяльності сприяють мимовільному запамятовуванню.

Важливим для запамятовування є перше враження, його якість і глибина. Воно посилюється комплексним сприйняттям обєкта різними органами чуття. Всю інформацію органи чутя мають сприймати як щось змістовно ціле й значуще, логічно повязане. Краще, якщо вона є предметом активної діяльності, зацікавлених роздумів, розумової переробки: виокремлення головного, істотних звязків, структурування, аргументації тощо.

Легко й надійно запамятовується новий матеріал, повязаний з попереднім досвідом, коли він його чимось доповнює і збагачує, розширює можливості діяльності особи. Ефект запамятовування значно посилюється, якщо інформація є для субєкта необхідною, повязана з метою його діяльності, становить певний інтерес. Наприклад, готуючись до польоту і вивчаючи заданий маршрут, штурман не тільки визначає й обчислює основні етапи і контрольні

346

Глава 14

пункти шляху, а й без спеціальних зусиль добре запамятовує найважливіші орієнтири, супровідні ознаки, які допоможуть надійно ідентифікувати його з місцевістю, показниками приладів тощо. Така мобілізація памяті пояснюється тим, що в польоті всі відомості можуть виявитися дуже потрібними й важливими і без них не можна якісно виконати завдання. Незнання цих відомостей може призвести навіть до аварії.

Розвитку памяті сприяють постійні тренування. Регулярна й напружена робота памяті стає звичкою, створює умови для формування продуктивної памяті. Тренування не має бути ізольованим актом, штучним повторенням того самого. Тренуючи память, щоразу потрібно виявляти наполегливість, волю та впевненість, постійно домагаючись поліпшення результатів запамятовування.

Необхідною умовою ефективного запамятовування є дотримання певних правил. Запамятовувати треба в доброму настрої й на «свіжу голову», коли ще не настала втома. Під час запамятовування не треба чергувати матеріал, близький за формою і змістом. Потрібно опрацьовувати інформацію для запамятовування, порівнюючи різні відомості, спираючись на асоціації (смислові й структурні), виокремлюючи опорні сигнали вузлики на память»). Потрібно творчо застосовувати мнемотехнічні прийоми, штучно наділяючи інформативний матеріал смисловими звязками, змістом, значенням, залучаючи різні види памяті.

Головний сенс мнемотехнічних прийомів у тому, що матеріал запамятовування глибше аналізують, структурують і більше осмислюють. Зокрема, запамятовуючи історичні дати, можна використати порівняння за подібністю і контрастом з відомими подіями, запамятовуючи іноземні слова з уже засвоєними словами або зі словами рідної мови тощо.

Засвоєння понять та іншої інформації в процесі багаторазового повторення створює базу для подальших асоціацій з новим матеріалом запамятовування. Тому на початкових етапах навчання, коли нову інформацію нема з чим повязувати, виникають значні труднощі й доводиться багато разів повторювати, щоб добре запамятати. Оволодіння поняттєвим апаратом і знаннями певної галузі значно збільшує можливості швидкого й міцного запамятовування нової інформації завдяки смисловій памяті.

Способом поліпшити память людини є формування вміння запамятовувати й відтворювати. Память розвивається тренуванням і наполегливою працею, спрямованою на запамятовування, тривале збереження, цілковите й точне відтворення.

Часто пропонують такі вправи для кращого запам’ятовування:

• Уважно подивіться на знайомий предмет, потім, заплющивши очі, образно уявіть його собі в дрібницях. Розплющивши очі, ще раз погляньте на нього і зазначте, які деталі ви випустили.

347

Пам’ ять

Вивчений предмет спробуйте намалювати з пам’яті. Потім виявіть те, що забули намалювати.

Опишіть з пам’яті риси добре знайомої людини. Спостерігаючи за цією людиною під час зустрічі, уточніть непомічені риси її обличчя.

Подивіться на 7–15 дрібних предметів, опісля з пам’яті опишіть їхній вигляд.

Спробуйте добре роздивитися предмет, який падає. Потім опишіть його якомога точніше.

Огляньте кімнату, запам’ятайте, що в ній розміщено. Потім заплющіть очі й уявіть образ побаченого до дрібниць.

Згадайте голос та інтонацію фрази знайомої вам людини і спробуйте із заплющеними очима уявно знову почути її. Потім повторіть фразу вголос, а під час зустрічі з цією людиною порівняйте «оригінал» з імітацією.

Ці вправи розвивають память: образи обєкта спостереження швидко запамятовуються і тривалий час зберігаються в памяті, водночас удосконалюється здатність уявляти, аналізувати обєкт з памяті без особливих зусиль волі.

Не менш важливим у розвитку памяті є формування вміння запамятовувати й відтворювати, засвоєння раціональних прийомів запамятовування, контролю та розуміння. Основні прийоми довільного запамятовування такі:

1.Треба чітко визначити мету, завдання запамятовування. Мнемічне завдання полягає в чіткому формулюванні того, що і як треба запамятати та міцно закріпити. Якщо таке завдання спеціально не ставлять, то матеріал запамятовується значно гірше. Зокрема, під час дослідження одній групі ставили завдання запамятати матеріал, щоб відповісти наступного дня, іншій запамятати надовго. Перевірку проведено через чотири дні, результати виявилися набагато кращими в другій групі адже відомо, як швидко забувається матеріал, вивчений тільки для іспиту.

2.У довільному запамятовуванні потрібно сформувати стійкі мотиви до запамятовування, набування знань, почуття відповідальності. Якщо людина належно не вболіває за справу, невідповідально ставиться до запамятовування, то вона швидко забуває те, що треба памятати.

3.Необхідною умовою запамятовування є розуміння матеріалу, утворення смислових звязків, якщо вони недостатні, та використання ефективних прийомів запамятовування. Незрозумілий матеріал, як правило, не зацікавлює й запамятовується гірше, ніж систематизований, зрозумілий. Для поліпшення умов запамятовування варто зробити матеріал зрозумілим і привабливим.

Застосування того чи іншого способу запамятовування є довільним асоціюванням, повязуванням певних одиниць матеріалу, який треба запамятати. Щоб запамятати номер телефону, кожен

348

Глава 14

якось кодує його цифрові значення, групує цифри з відомих дат, схожих номерів і складає смислове вираження. Допомагають запамятовувати й прийоми аналізу матеріалу: складання плану, порівняння, класифікація, групування, систематизація. Кожна людина виробляє власні прийоми аналізу й асоціювання матеріалу для запамятовування. Крім залучення логіки і розуміння, така робота над матеріалом запамятовування дає змогу привернути увагу до нього, краще усвідомити та засвоїти.

4.Важливою умовою ефективного запамятовування є сприятливий психічний стан для засвоєння нового матеріалу. Погано сприймає матеріал людина втомлена, роздратована, пригнічена. Відомі випадки осяяння памяті перед сном і після пробудження вранці. Позитивного ефекту досягають аутогенною стимуляцією памяті, що повязано з приведенням організму в актуальний стан і сприятливою дією механізму релаксації.

5.Для кращого запамятовування і тривалого збереження потрібне повторення матеріалу в процесі заучування. Правильна організація повторень вимагає дотримування низки умов, зокрема розподілу повторень у часі. Перші повторення мають бути інтенсивнішими, оскільки забування матеріалу на початку відбувається швидше, а пізніше темп повторення може бути уповільнений. Однак не варто повторювати надто часто, багато разів поспіль, оскільки це зумовлює гальмування й утруднення під час утворення нервових звязків. Для успіху в повторенні матеріалу треба урізноманітнити інформацію, активізувати пізнавальну діяльність особистості.

6.В управлінні розвитком памяті учнів важливе значення має врахування з боку вчителя їхніх індивідуальних особливостей. При цьому потрібно більше спиратися на переваги мнемічних властивостей особистості.

Виховання памяті можна значно поліпшити, якщо до цього процесу залучити самих учнів. Зацікавившись, вони виявлятимуть прагнення до вдосконалення й самовиховання.

Контрольні питання:

У чому сутність пам’яті?

Розкрийте основні теорії пам’яті.

Розкрийте шляхи розвитку пам’яті.

Що є фізіологічним підґрунтям пам’яті?

Охарактеризуйте запам’ятовування як процес пам’яті.

У чому виявляються процеси зберігання та забування?

Яким чином відбувається процес відтворення?

Що таке персеверація?

Що таке інтерференція?

Які різновиди пам’яті Ви знаєте? Охарактеризуйте їх.

У чому виявляється образна пам’ять?

349

Пам’ ять

У чому виявляється рухова пам’ять?

У чому виявляється емоційна пам’ять?

У чому виявляється словесна пам’ять?

У чому відмінності миттєвої, короткотривалої та довготривалої пам’яті?

Охарактеризуйте миттєву пам’ять.

Охарактеризуйте короткотривалу пам’ять.

Охарактеризуйте довготривалу пам’ять.

У чому виявляються індивідуальні відмінності пам’яті?

Що таке модулі переробки інформації?

У чому полягає сенсорний рівень кодування інформації?

У чому виявляється вербальний та образний рівень кодування інформації?

У чому виявляється концептуальний (семантичний) рівень кодування інформації?

Що таке репрезентації?

Які є види репрезентацій?

Що таке модулі репрезентацій?

Які є моделі пам’яті?

Яка роль репрезентацій для організації знань?

Література:

Бузан Т. Скоростная память / Пер. с англ. – М.: Эйдос, 1996.

Варій М.Й. Загальна психологія: Навч. посібник / Для студ. психол. і педагог. спеціальностей. – Львів: Край, 2005.

Веккер Л.М. Психические процессы: В 3 т. – Т. 1. – Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1974.

Возрастные и индивидуальные различия памяти / Под ред. А.А. Смирнова. – М.: Просвещение, 1967.

Гарибян С.А. Школа памяти (суперактивация памяти через возрождение эмоций).

– М.: Цицеро, 1992.

Голубева Э.А. Индивидуальные особенности памяти человека (психофизиологическое исследование). – М.: Педагогика, 1980.

Громова Е.А. Эмоциональная память и ее механизмы. – М.: Наука, 1980.

Загальна психологія : Підручн. для студ. вищ. навч. закладів / За заг. ред. акад. С.Д. Максименка. – К.: Форум, 2000.

Загальна психологія: Навч. посіб. / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін. – К.: А.Г.Н., 2002.

Иванов-Муромский К.А. Мозк и память. – К.: Наук. думка, 1987.

Клацки Р. Память человека: Структуры и процессы / Пер. с англ. – М.: Мир, 1978. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М.: Политиздат, 1975.

М’ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч. посіб. – 3-тє вид., випр. – К.: Вища шк., 2004.

Психология XXI века: Учебник для вузов / Под ред В.Н. Дружинина. – М.: ПЕР СЭ, 2003.

350

Глава 14

Психология памяти / Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я.Романова. – 3-е изд. – М.:

ЧеРо, 2002.

Психологія / За ред. Г.С. Костюка. – К.: Рад. школа, 1968.

Психологія: Підручник / Під ред. Ю.Л. Трофімова. – 3-тє вид. – К.: Либідь, 2001.

Хофман И. Активная память: Експеримент и теория человеческой памяти / Пер. с нем. – М.: Прогрес, 1986.

351

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]