Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_Psihologia-Variy.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Загальна психологія

Глава 3 7

ДЕВІАНТНА ПОВЕДІНКА І ДЕПРИВАЦІЯ

37.1. Психологічне розуміння відхильної поведінки

Відхильна (девіантна) поведінка (від лат. deviation – відхилення)

це система вчинків, або окремі вчинки, які не відповідють мораль- ним або правовим нормам і вимогам суспільства.

Відхильну поведінку необхідно відрізняти від аномальної, харак- теристика якої повязана з розумовою патологією. Відхильна поведін- ка соціально детермінована. У її виникненні велику роль відіграють дефекти особистісного розвитку, що поєднуються з недоліками, поми- лками виховання і негативним впливом несприятливої ситуації, яка складається в найближчому оточенні людини родині, референтній групі тощо.

Відхильна поведінка, яка суперечить усталеним у суспільстві зра- зкам, стереотипам, може іноді поєднуватися з порівняно добрим знан- ням моральних норм. Це особливо актуально для людей, що розвива- ються: наприклад, для підлітків поведінка нерідко є засобом самостве- рдження, вираженням протесту проти реальної чи уявної несправед- ливості дорослих.

Розглядаючи відхильну поведінку, чітко розрізняють, по-перше, поведінку власне девіантну, коли є відхилення від усталених у суспіль- стві норм, по-друге, поведінку делінквентну (від лат. delinquens – «той, хто здійснює вчинок» і англійського – «провина», або точніше – «пси- хологічна тенденція до правопорушення») – злочинну, кримінальну.

Зрозуміло, поведінка злочинна, протиправна (делінквентна) на- багато небезпечніша для суспільства, ніж девіантна. Не випадково держава вживає активних заходів щодо її припинення і покарання злочинців. Водночас мікросередовищні цінності (навіть коли саме по собі середовище не орієнтоване протиправно, а тільки малокультурне чи слабко організоване) можуть реабілітувати правопорушника у вла- сних очах, і часом замість каяття він почувається несправедливо скри- вдженим.

Відомі численні концепції відхильної поведінки від біогенети- чних до культурно-історичних.

Автори біогенетичних концепцій (від С. Холла і З. Фройда до Е. Торндайка, К. Бюлера, Е. Майєра, А. Дженсена й А. Маслоу), відво- дячи провідну роль в особистісному розвитку людини її природно- біологічному началу, вважають, що всі причини антигромадської по- ведінки, відхилень у поведінці треба шукати в біології людини, а особ- ливо в генетичних структурах злочинності.

На противагу «біологізаторам» висунуто соціальний чинник автори соціологічної концепції (Д. Ватсон та ін.) вважають, що у пове-

Глава 37

дінці людини немає нічого вродженого, і кожна її дія, вчинок це ли- ше продукт зовнішньої стимуляції. Отже, маніпулюючи зовнішніми подразниками, можна «виготовити» людину будь-якого складу.

Абстрактно-соціологічний підхід до розуміння середовища і на- туралістичний до природи людини властивий соціобіологічним кон- цепціям, так званій теорії двох чинників, яка ґрунтується на наявності двох сутностей людини біологічної та соціальної, що розколює її на- двоє на природні (ще не олюднені) й «суто» соціальні складові. Стверджуючи, що генетичні програми керують соціальною поведін- кою людини, автори цього підходу намагаються вести пошук покра- щення людської природи шляхом селекції (звідси спроби відродити євгеніку).

Останнім часом особливо активізувалися і зблизилися «біосоці- альні» і «соціально-біологічні» теорії відхильної поведінки. З цього погляду показові концепції неоламброзіанців, у яких ідеться вже про не «вродженість» (Ч. Ламброзо), а про «схильність» людини до зло- чинної поведінки (X. Джонс, Л. Стейнер, Т. Гіббенс, І. Брюкнер, В. Зауер та ін.).

Значного розвитку в сучасних умовах набули концепції соціаль- ної дезорганізації (Т. Шибутані та ін.), які пояснюють відхильну пове- дінку соціальними змінами. Унаслідок цього колишні стандарти втра- чають своє значення, через що дезорганізується життя суспільства, оскільки одні люди намагаються дотримуватися старих норм і ціннос- тей, інші орієнтуються на нові цінності й норми і загальносоціаль- ні, і групові (еталонні групи). Відповідно до цього виокремлюють три типи відхильної поведінки (Т. Шибутані).

Перший тип конформна поведінка пристосування до ви- мог еталонної (референтної групи), які відрізняються від усталених у суспільстві норм, поглядів. Наприклад, підліток, юнак (дівчина) – член групи правопорушників може мати багато позитивних рис осо- бистості, що викликає повагу до нього в контактній групі, але його вчинки, поведінку трактують як відхильні ті, хто не є членами цієї ре- ферентної для нього групи. Для цього типу відхильної поведінки хара- ктерно те, що пристосування до норм еталонної групи поєднується з усвідомленням норм і цінностей суспільства загалом.

Другий тип відхильної поведінки імпульсивна виникає під впливом сильного порушення поведінки, усупереч власним стандар- там. Цей тип повязаний з тимчасовою втратою самоконтролю.

Третій тип відхильної поведінки означують терміном «компу- льсивна», тобто примусова. Ідеться про особливий вид примусу, повязаний з поганою пристосовністю окремих осіб, коли на деякі події і факти особистість відповідає стійкими реакціями, такими, що навіть вона (усвідомлюючи безглуздість і небезпеку своєї поведінки) не в стані змінити. Така поведінка виникає під впливом сильних образ або наркотиків як захисна за своєю природою реакція.

Популярною теорією відхильної поведінки є теорія «соціальної аномії» Р. Мертона. Указуючи на тісний звязок відхильної поведінки

847

Девіантна поведінка і депривація

із соціальними структурами, Р. Мертон намагається простежити, як останні чинять певний тиск на окремих членів суспільства, штовхаючи їх на шлях відхилень від загальноприйнятих правил. У результаті вио- кремлюють пять типів відхильної поведінки, які виникають як спосіб пристосування індивідів до умов їхнього найближчого соціального оточення: а) підпорядкування; б) інновація (відновлення); в) ритуалізм; г) ретретизм (відхід від життя бурлаки, відщепен- ці, хронічні алкоголіки, наркомани); д) бунт.

Досить поширена в деяких країнах (особливо в США) теорія множинних чинників, відповідно до якої не існує якого-небудь єдино- го фактора, що призводить до делінквентної поведінки, а є багато кон- кретних чинників, умови і поведінка, що зумовлюють відхильну пове- дінку, сприяють її розвиткові. Це і «погане» оточення, і «порожнеча», «нудьга в навколишньому середовищі», і «мати-алкоголічка», і «пе- редчасна статева зрілість» тощо.

У психології й кримінології переконливо доведено, що відхильну поведінку не визначають «вроджені механізми», а зумовлюють соціа- льно-психологічні чинники, зокрема особливості мікросередовища, групові взаємини, недоліки виховання тощо. Саме під їхнім впливом виникають і розвиваються такі види відхильної поведінки, як агресія,

аномія, фрустрація.

Агресія (від лат. agressio – приступ, напад) – відхильна поведін- ка людини, яка заподіює моральний, фізичний і матеріальний збиток іншим людям або порушує їхній психічний дискомфорт (негативні пе- реживання, стан страху, пригніченості тощо).

Аномія (термін, який ввів на початку XX століття Е. Дюркгейм)

відхильна поведінка людини, зумовлена відсутністю мети в житті, почуттям ізольованості й самотності, що повязано з дезорганізацією суспільства, відсутністю в ньому чіткої моральної регуляції поведінки людей, колишні норми і цінності вже не відповідають реальним відно- синам, а нові ще не затвердилися.

Існує дві форми аномії часткова, випадкова (спорадична) і масова (кризова).

Фрустрація це відхильна поведінки людини, спричинена реальною або уявною перешкодою, яку вважають нездоланною і яка заважає досягненню мети й задоволенню потреби, а також супрово- джується переживаннями розчарування, роздратування (зрозуміло, фрустрація не обовязково породжує відхильну поведінку).

Крім вищезгаданих причин відхильної поведінки, підліткам та юнакам властиві й деякі своєрідні типи порушень поведінки, відхи- лень від моральної і правової норм. Це: 1) емансипація, повязана з прагненням звільнитися від опіки, контролю дорослих, від їхніх стан-

дартів, норм

і цінностей, самоствердити

себе як

особистість;

2) групування,

коли підлітки, юнаки й

дівчата,

намагаються

обєднуватися з однолітками (невипадково більшість правопорушень підлітки скоюють у групі); 3) захоплення; 4) потяги (і повязані з ви-

848

Глава 37

явами сексуальної активності, і ті, що не мають сексуального забарв- лення виборча агресія, наприклад).

Нерідко відхильна поведінка молоді може бути зовні адресована дорослим (непокора, образа), однак внутрішньо молода людина діало- гізує в цей момент з однолітками, тому що саме на їхню реакцію роз- раховані її дії. Водночас існує особливий тип відхильної поведінки підлітків, юнаків (дівчат), які і ззовні, і внутрішньо адресовано дорос- лим. Це так звана «поведінка, що є демонстративно відхильною», коли навколишнім «демонструють відхилення», оскільки дії відбуваються заради їхнього позанормативного характеру.

Найпростішим прикладом такої поведінки є дитяче кривляння. Тут можна виокремити дві закономірності: по-перше, дитина кривля- ється лише в присутності дорослих (зазвичай батьків) і лише тоді, ко- ли вони звертають на неї увагу; по-друге, коли батьки показують ди- тині, що вони не схвалюють її поведінки, кривляння не лише не змен- шується, а радше підсилюється. Отже, перед нами очевидний комуні- кативний акт, де основним змістом комунікації є відхилення: дитина особливою невербальною мовою говорить батькам: «Я роблю те, що вам не подобається». Аналогічний зміст іноді виражено й словами, на- приклад, чимало дітей час до часу заявляють: «Я поганий». Постає закономірне запитання про причини (цілі, мотиви) такої комунікації.

Самоочорнення в діалозі з іншим може бути способом вийти з-під його влади, не підкоритися його нормам і не дати йому змоги за- судити (оскільки осуд уже відбувся). Тут важливо й те, що слова відріз- няються від дій і вчинків. Сказати про свої наміри, нехай страшні, все-таки легше, ніж здійснювати їх. Фактично, це одна з ігор (у розумінні Е. Берна), де інший позбувається своєї звичної ролі (оці- нюючого, осудливого) за рахунок того, що вона виявляється вже зігра- ною.

Можна припустити, що дитяче кривляння і твердження на зра- зок «Я поганий» у деяких випадках можуть виконувати ту саму фун- кцію. Дитина за допомогою кривляння намагається звільнитися від дорослих норм і убезпечитися від осуду.

Розглянемо тепер відхильну поведінку підлітків. Наприклад, їх- ня поведінка в неформальних молодіжних обєднаннях протестного характеру. Відхильна поведінка цього типу багато в чому нагадує ди- тяче кривляння (це особливо стосується руху «панків», меншою мірою

– «хіпі» та «металістів»). По-перше, поведінка і зовнішній вигляд цих підлітків має показовий, демонстративний характер (зовні означене кожне положення «ідеології»; місце збору на центральних майданчи- ках; постійні розмови про реакції навколишніх тощо). Отже, перед на- ми зрозумілий ланцюг комунікативних актів. По-друге, і поведінка, і зовнішній вигляд таких підлітків підкреслено антинормативні (не «позанормативні», а «анти», це норма, «вивернута навиворіт»): пози, сленг, зачіска, дії панків і металістів покликані спричиняти відразу в навколишніх. Основний зміст комунікації в цій ситуації, як і в крив- ляннях, ствердження: «Я поганий, я огидний».

849

Девіантна поведінка і депривація

Отже, якщо ця паралель правильна, можна припустити, що деякі підлітки (які не просто наслідують референтну групу), «панкуючи», намагаються звільнитися від норм дорослих і убезпечити себе від їх- нього осуду. Однак постає питання про адресата комунікації. У дитя- чому кривлянні все зрозуміло: батьки засуджують ті чи інші дії дити- ни. Дитина, намагаючись звільнитися від осуду, адресує кривляння ба- тькам. У цьому разі комунікація за формою адресована, насамперед, незнайомим людям (випадковим перехожим), що до цього моменту ніяк не контактували з підлітком. Удома ж і в школі (де можна припу- стити авторитарне-осудливе ставлення) подібні «сцени» розігрують рідко. Очевидно, акції панків і подібні до них види поведінки це ре- пліки підлітків із внутрішнього конфліктного діалогу з ідеально- уявними значущими дорослими (батьками, вчителями). Тобто голос дорослого у свідомості підлітка засуджує його за ті чи інші вчинки, підліток «відповідає» цьому голосові відхильною поведінкою, намага- ючись таким чином звільнитися від влади осуду.

Одною з найважливіших змін у взаєминах з дорослими під час переходу до підліткового віку є те, що дорослий втрачає змогу прокон- тролювати всі аспекти життя дитини: значно збільшується час спілку- вання з однолітками, час «вулиці», коли батьки і вчителі не бачать підлітка. Крім того, у тому самому віці в підлітка зявляється друге ре- ферентне оточення (однолітки), норми якого суперечать нормам, усталеним у дорослих.

Підліток стає втягнутим у численні дії, які засуджують дорослі, але про які дорослі не знають. У цій ситуації підліток, що не готовий обстоювати перед дорослим норми, усталені серед однолітків, воліє не розповідати дорослому про ті дії, які той може засудити. Відповідно зовнішній діалог підлітка з батьками і вчителями багато в чому руйну- ється (підлітки часто зазначають, що саме в цей час спілкування з ба- тьками стає формальним, стосується лише уроків, їжі, одягу, і зовсім не торкається актуальної для підлітка теми). Але руйнування зовніш- нього діалогу не означає зникнення внутрішнього. Дорослий глибоко персоналізований у підлітку, і його голос у свідомості засуджує ті дії підлітка, які засудив би реальний дорослий, якби довідався про них. Підліток «на вулиці» постійно переживає негожість своїх дій в очах дорослих.

От ми і прийшли до джерела внутрішнього конфліктного діалогу зі значущими дорослими, який може призвести до поведінки, яка є демонстративно відхильною. Зазначимо, що ми окреслили своєрідне замкнуте коло: а) підлітка залучено до форм поведінки, яка має відхи- льний характер; б) це спричинює конфліктний внутрішній діалог з до- рослим; в) спроба позбутися цього діалогу зумовлює поведінку, яка відхиляється від норм (коло замкнулося). Причому необхідно зрозумі- ти, що членам низки неформальних (протестних) молодіжних обєд- нань важливо спровокувати суспільство на осуд, вони хочуть бути «особливими» – не такими як всі, саме тому демонструють відхилення у своїй поведінці.

850

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]