Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_Psihologia-Variy.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Гармонія особистості

ливе просування в розумінні сутності й призначення людини, досить повне усвідомлення сенсу життя.

СОЦІАЛЬНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ – це задоволеність особистості своїм соціальним статусом та актуальним станом суспільства, до якого особистість себе зараховує. Це також задоволеність міжособистісними зв’язками, статусом у мікросоціальному оточенні.

ВІТАЛЬНЕ (тілесне) БЛАГОПОЛУЧЧЯ – гарне фізичне самопочуття, тілесний комфорт, відчуття здоров’я, що задовольняє індивіда, фізичний тонус.

Щодо психічної стійкості особистості гармонію можна розглядати як рівновагу між окремими опорами стійкості, узгодже- ність між ними, рівність їхньої значущості. Душевну рівновагу варто розуміти і як рівновагу віри в себе, у свої сили й у сили оточення. Зок- рема, це рівновага між силою причини, яка впливає, і силою відгуку.

39.2. Гармонія взаємин особистості, її сенс життя, духовність і свобода

Особистість є одночасно феноменом індивідуального і соціаль- ного буття. Внутрішня гармонія неможлива без гармонійних звязків зі соціальним оточенням, без соціального буття, яке задовольняє особис- тість. Зі свого боку, гармонія міжособистісних взаємин передбачає згоду індивіда із самим собою, настроєність (а не «розладнаність») внутрішнього світу особистості.

У переліку почуттів виокремлюємо такий їхній вид, як інтерак- ційні (дизпозиційні) почуття, які регулюють міжособистісну взаємо- дію субєкта, і два їхні підвиди ті, що зближують, і ті, що віддаляють (за Куликовим). Найважливіші у цьому переліку девять пар проти- лежних один одному почуттів, виокремлених на основі прийняття ін- шої людини і прагнення зблизитися (зменшити міжособистісну диста- нцію) або, навпаки, неприйняття і прагнення віддалитися від неї

(рис. 39.1).

Гармонія можлива, якщо почуття, що зближують, перевищують за силою почуття, що віддаляють. Імовірно, що більше почуттів, що зближують, то повніша, досконаліша гармонія особистості. Але навіть одне сильне почуття, яке віддаляє, може зруйнувати гармонію при ви- ражених почуттях, що зближують.

Надмірні почуття, що зближують, – це гострі почуття, які порушують гармонію. Безмежна єдність може привести до бездумної згоди, до спільності з однаковістю в усьому і, таким чином, до втрати власної індивідуальності. Дружелюбність, що виявляється стосовно всіх, може спричиняти нерозбірливість у міжособистісних стосунках і неадекватно занижену критичність в оцінках людей. Добросердечність може переходити у всепрощенство (безпринципність), а впевненість у неадекватну самовпевненість або впевненість у власній непогрішнос-

876

Глава 39

ті. Власна значущість може перейти у власну надцінність, а гордість у гординю, вдячність у перебільшену подяку й неадекватне вихвалян- ня, повага у культове поклоніння й ідолопоклоніння, любов у лю- бовну сліпоту (нездатність бачити і сприймати що-небудь інше, крім обєкта любові).

Почуття, що зближують

Почуття, що віддаляють

Єдність (спільність) з людиною (людьми)

Самотність

Дружелюбність

Відраза (або ворожість)

Добросердечність

Злість

Упевненість у власній правоті

Провина (або каяття)

Власна достатня значущість

Заздрість

Гордість (за себе)

Сором (або зніяковілість)

Вдячність (якій-небудь людині або людям)

Образа

Повага (до якої-небудь людини або людей) Презирство (до якої-небудь людини або людей)

Любов

Ненависть (стосовно цієї людини)

Рис. 39. 1 . Інтеракційні почуття особистості.

Повага, що перейшла у культове поклоніння, породжує сильні почуття, які відділяють від багатьох навколишніх, ініціює презирство, відразу, ненависть. Поклоніння у разі фіксації на одному обєкті може перейти у фанатизм. Він особливо небезпечний, оскільки особистість позбувається здатності до емпатії, співпереживання через граничну зосередженість на чомусь, ірраціональне прийняття кого-небудь, від- даність чомусь (справі, ідеї).

Потреба знаходити, розуміти або переживати сенс свого буття посідає, можливо, центральне місце в духовному просторі особистості. Втрата сенсу життя призводить не лише до значної дисгармонії, а й до депресивних станів, суїцидних намірів.

Психолог і філософ С.Л. Франк стверджував, що питання про сенс життя хвилює і мучить у глибині душі кожну людину. Людина може на певний час, і навіть на дуже довгий, зовсім забути про нього, зануритися з головою або в буденні інтереси нинішнього дня, у матері- альні турботи про збереження життя, про багатство, достаток і земні успіхи, або в які-небудь надособистостні пристрасті та «справи» – у політику, боротьбу партій тощо але життя вже так влаштовано, що зовсім і назавжди відмахнутися від нього не може і найтупіша, запли- ла жиром чи духовно спляча людина: непереборний факт наближення смерті й неминучих її провісників старіння і хвороб, факт скороми- нущого зникнення, занурення в безповоротне минуле всього нашого життя з ілюзорною значущістю її інтересів цей факт є для будь-якої людини грізним і настирливим нагадуванням нерозвязаного, відкла- деного вбік питання про сенс життя (С.Л. Франк).

Сенс життя і духовність особистості багато століть були предметом міркувань учених, письменників, релігійних діячів. Духовне буття можна розглядати як звільненням від тиску повсякденного життя, від спокуси потягів і пристрастей власної само-

877

Гармонія особистості

сті, а також визнанням пріоритету духовних цінностей над іншими.

Духовне буття це процес постійного духовного розвитку, формування духовних потреб і їхнього задоволення. У процесі цього розвитку людина виявляє найближчі їй цінності суспільства (добро, красу, істину) і виробляє уявлення про моральні принципи та правила. Духовні потреби властиві кожній людині не лише тому, кого тради- ційно називають духовною особистістю. Будь-яка людина має певні уявлення про добро і зло, моральність і аморальність, красу і потвор- ність, істину й оману, любов і ненависть, про головні цінності спільно- го буття в суспільстві. Зрозуміло, гострота цих потреб досить різна, людська індивідуальність виявляється й у цій сфері.

Сенс життя, звичайно, тією чи іншою мірою може бути подібним у різних людей. Але в будь-якому разі шлях віднайдення сенсу людина має пройти самостійно. Цей пошук одночасно є саморозвитком. Часто швидкі рішення підносять деструктивні культи, які завдають величез- ної шкоди духовному здоровю.

Свобода особистості й справжнє задоволення духовних потреб можливі, якщо людина відповідальна за свої дії і вчинки, рішення, якщо вона не втрачає критичності мислення і здійснює всі особисто значущі вибори самостійно, якщо в неї зберігається ясність свідомості.

У традиційних релігіях людину скеровують на постійну внутрі- шню роботу і духовний розвиток. Цього не можна сказати про дестру- ктивні культи. На жаль, для сучасної України характерний ідейний ва- куум, відсутність зрозумілих і привабливих духовних цінностей та орі- єнтирів. Ці складові суспільної свідомості визрівають разом з форму- ванням громадянського суспільства, завдяки активній діяльності сус- пільних інститутів, профіль яких дозволяє долучатися до пошуку таких орієнтирів.

Віра безпосередньо визначає систему цінностей особистості. На- ша віра визначає провідну спрямованість свідомості. Найчастіше віра в Абсолют існує як віра в Бога. Але віра в Бога може бути різною.

Г. Оллпорт наполягав на необхідності розрізняти дві форми ре- лігійної орієнтації: зовнішню і внутрішню. У разі зовнішньої релі- гійної орієнтації релігія для багатьох людей звичка або ж родо- вий винахід, який використовують для церемоній, для зручності в ро- дині, для особистісного комфорту.

Внутрішня релігійна орієнтація не є ні способом для бо-

ротьби зі страхом, ні формою соціабельності або конформності, ні за- собом реалізації бажань. Усі ці мотиви вторинні.

878

Глава 39

39.3. Шлях особистості як сукупність життєвих процесів

Життя особистості можливе завдяки багатьом процесам, які зли- ваються й утворюють процес життя. Перелічити всі процеси неможли- во. З метою наукового аналізу необхідно виокремити основні, стриж- неві, що дають певне русло іншим. Такими процесами є: функціону-

вання, самоуправління (зокрема й саморегуляція), розвиток та ада-

птація (рис. 39.2). У кожного з них є протилежність у такому разі знижена або відсутня продуктивність через неузгодженість між окре- мими ланками процесу. У лівій частині таблиці процеси з продукти- вною спрямованістю, вони підвищують саногенний потенціал особис- тості, а в правій частині процеси з негативною спрямованістю, що знижують саногенний потенціал особистості.

Функціонування це вияв поведінкової та діяльної активно-

сті. Це також підтримання умов, необхідних для продовження життє- діяльності (власної і/або інших людей), для здійснення діяльності та поведінки (власної і/або інших людей), для збереження всього наяв- ного і досягнутого.

Адекватне функціонування це стійка активність, яка ви-

являється в перебуванні й повторенні в необхідному (для досягнення цілей, розвязання актуалізованих завдань) кількості дій та операцій (розумових і рухових), рухів, реакцій, локомоторних актів тощо.

Ті, що підвищують саногенний потенціал

Ті, що знижують саногенний потенціал

особистості

особистості

Функціонування

Дисфункціонування

Саморегуляція, самоуправління

Дерегуляція

Розвиток

Регрес

Адаптація

Дезадаптація

Рис. 39 . 2 . Основні життєві процеси особистості.

Критерії адекватного функціонування: продуктивність, цілес-

прямованість поведінки, успішне досягнення мети поведінки або дія- льності, відповідність необхідних дій, рухів тимчасовим межам, які ви- значає ситуація.

Раціоналізація поведінки й діяльності є важливим аспектом ди- намічного потенціалу здоровя. Дисфункціонування (хитливе фун- кціонування) – невміння знаходити способи і прийоми необхідних дій. Нездатність до повторення в необхідній кількості дій та операцій, ру- хів, реакцій, локомоторних актів тощо. Таку нездатність може зумов- лювати недостатня витривалість або знижена стійкість до монотонії.

САМОУПРАВЛІННЯ – це налаштування, корекція функцій, процесів і станів. До нього входять саморегуляція і самоконтроль. Основним критерієм регуляції є її адекватність. Для адекватної

879

Гармонія особистості

регуляції поведінки й діяльності, психічних і тілесних процесів (саморегуляції особистості й індивіда) характерна повнота і своєчасність контролю, корекції тощо.

ДЕРЕГУЛЯЦІЯ (неадекватне самоуправління): неузгоджене керування, недотепне самоуправління в пізнанні та спілкуванні, неефективна регуляція того чи іншого виду поведінки і діяльності, неузгодженість у перебігу психічних процесів.

Мабуть, центральною проблемою регуляції у сфері спілкування є контроль за власною злістю. Сердиті, агресивні люди більше схильні до серцево-судинних, гормональних, ракових захворювань, стресів.

Нерідко говорять про те, що не можна тримати гнів усередині себе. Чого більше плюсів чи мінусів дає «випускання пари», сказа- ти важко, радше мінусів. На перший погляд, це дає полегшення, то- му що агресія, яку вольовим зусиллям спрямовано всередину, створює напруження. Вибухи гніву здійснюють велике навантаження на серце, підсилюють виділення адреналіну, збільшують ризик інфаркту. Вира- жаючи сильні емоції в поведінці, ми нерідко їх затягуємо або загост- рюємо. Виявляючи гнів, ми можемо його підсилити. Якщо ж він спря- мований на людей, то варто очікувати аналогічного вияву з їхнього бо- ку.

Дратівливість, гнівлививість збільшуються під час стресу. Вико- ристовувати прийоми зниження напруження надійніший шлях по- долання гнівливості. Якщо гнів зявляється часто, навряд чи він зумо- влений щоразу тільки ситуацією.

Розвиток і динаміка особистості. Розвиток це по-

стійний процес зміни особистості, виникнення нових структур і відми- рання старих, розширення одних структур і звуження сфери дії інших.

Розвиток особистості значною мірою є саморозвитком. Критерії саморозвитку: динамічність (успішне просування по закономірних етапах), погодженість окремих ліній розвитку.

Регрес або уповільнення духовного, психічного і тілесного роз- витку людини, якщо не мають органічних причин, то повязані з тією чи іншою дисгармонією особистості. Важко уявити собі гармонійний і водночас уповільнений розвиток.

Регрес або уповільнення можуть бути тимчасовими, минущими, зумовленими кризою розвитку, зіткненням із вагомими перешкодами на шляху до життєвих цілей, порушенням життєвих планів. Вони мо- жуть також виникнути як реакція на значні зміни соціально- економічних умов, які супроводжуються переглядом суспільних цінно- стей, заміною ідеалів, які розхитують життєві принципи.

Адаптація це зміна, перебудова, корекція процесів розвитку, регуляції та функціонування відповідно до актуальних умов, змін се- редовища (соціального і природного).

Основні критерії адаптації: повнота і своєчасність. Дезатаптація відсутність або недостатність таких звязків з

людьми найближчого і широкого оточення, які дають змогу особисто-

880

Глава 39

сті нормально функціонувати, здійснювати самоуправління і саморе- гуляцію, розвиватися.

Дезадаптованість може бути зумовлена втратами (близьких лю- дей, зокрема через розлучення, роботи), розривом емоційних звязків (тривала розлука) тощо. Ці й інші причини порушують структуру мік- росоціальних або макросоціальних звязків (зміна соціального статусу

члена суспільства, партії, зміна посадового статусу та ін.) і змушують витрачати сили й намагатися відновити адаптацію. Тобто знайти пар- тнерів, з якими можливе емоційно насичене довірливе спілкування, співчуття, розуміння, порада, допомога тощо.

Взаємозвязок основних процесів людського буття. Усі процеси тісно повязані: порушення в перебігу одного негативно по- значаються на інших. Неможливість нормально функціонувати через внутрішні (те чи інше дисфункціонування) чи зовнішні причини (не- можливість працювати, рухатися, вправлятися в реагуванні на зовні- шні стимули тощо) призводить до порушення самоуправління і само- регуляції (виникає детренованість, знижуються вміння, слабшають на- вички самоконтролю і т. ін.). Дисфункціонування обмежує розвиток або робить його неможливим, оскільки людина не здатна бути продук- тивною: створювати щось нове, корисне для інших, цікаве. Дисфунк- ціонування порушує також адаптацію, оскільки статус субєкта, незда- тного до продуктивної поведінки та діяльності, обмежує його вплив, соціальні ролі, зумовлює зайву залежність від навколишніх.

Так само неадекватне самоуправління, дерегуляція порушують усі інші процеси.

Уповільнення розвитку може не порушувати функціонування ці- лковито, але робить його менш продуктивним. Цей ефект може вияви- тися не відразу, але звязок тут досить міцний.

Дезадаптація також порушує плин інших процесів: скорочує ре- пертуар поведінки, обмежує вибір видів діяльності, знижує успішність поведінки, продуктивність діяльності або унеможливлює функціону- вання, яке припускає сприятливі взаємини з іншими людьми.

В одній зі своїх книг К. Роджерс писав, що особистісний спосіб буття у світі це нескінченний процес становлення. Особистісний розвиток процес постійні зміни особистості в напрямі дедалі по- внішого розкриття своїх потенціалів і досягнення життєвих цілей, що неможливо без достатньої адаптованості особистості. Адаптованість також має процесуальний характер. Її не можна досягнути раз і назав- жди, вона припускає гнучкість адаптаційних механізмів, їхнє трену- вання і підтримання в наявній формі. Без цього навряд чи можна спо- діватися збереження життєздатності індивідуума.

Життєві цілі особистості завжди повязані з якими-небудь змі- нами в навколишньому середовищі (будова, виробництво чого-небудь, одержання інформації, встановлення нових відносин тощо) і внутрі- шніми змінами (саморозвиток у бажаному напрямі, підвищення внут- рішньої гармонії, зміцнення здоровя і т. ін.). Зміни в зовнішньому се-

881

Гармонія особистості

редовищі неодмінно зумовлюють вияв активності в пошуку яких- небудь засобів освоєння простору.

П. Жане розглядав особистість як інтегровану психологічну сис- тему, яка відповідає завжди як ціле на вплив ситуації шляхом зміни ві- зерунка функціональних і загальмованих компонентів. Підтримка цієї системи в стані динамічної рівноваги вимагає, згідно з Жане, значної психологічної сили і психологічного напруження. Якщо це напружен- ня з тих чи інших причин знижується, відбуваються різні порушення функціонування особистісної системи, які утворюють основу неврозів (Ярошевский, Анциферова). У теорії особистості Жане психологічна сила і психологічне напруження (активація вищих потреб) взаємоза- лежні, вони є енергетичною, динамічною гранню регульованої поведі- нки (Зейгарник).

Розвиток особистості виявляється як безперервна зміна взаємо- дії із соціальним простором, його перебудови й розширення. Збільшу- ється кількість міжособистісних звязків, посилюється вплив у профе- сійній та інших життєвих сферах, зростає обсяг знань, що також ство- рює основу для розширення простору особистості. Підвищений рівень напруження зумовлює внутрішній дисонанс і зниження настрою. Одні люди розвязують завдання гармонізації своїх відносин із середови- щем, пристосовуючись до нього, інші змінюючи середовище під свої потреби.

Процес самореалізації визначає особистісну динаміку в широко- му тимчасовому масштабі, основні риси життєвого шляху особистості. Процес адаптації також триває ціле життя, оскільки соціальну адапто- ваність не можна знайти раз і на ціле життя. Змінюється навколишнє середовище, змінюється людина, і завжди тією чи іншою мірою існує потреба в адаптації.

Отже, і розвиток особистості, і адаптація вимагають напруження. У гармонізації внутрішнього світу особистості, підвищенні стійкості її настрою навряд чи є місце простій залежності що менше напружен- ня, то вищий настрій. М. Сельє писав про те, що різним людям потріб- ні для щастя різні ступені стресу. Він наводив слова лауреата Нобелів- ської премії Альберта Сент-Дєрдї: «Щастя це значною мірою реалі- зація самого себе, тобто задоволення всіх духовних і матеріальних по- треб». Розвиток особистості припускає переживання незадоволеності собою, що також може спричиняти напруження. Але напруження по- тенційно містить небезпеку перевищення допустимого рівня та зни- ження настрою і виникнення несприятливих станів. Збереження стій- кого настрою, «настроєність душі», гармонія розвитку повязані з по- мірним напруженням, що не призводить до дискомфорту. Під помір- ним напруженням розглядають таке, що відповідає особистим та інди- відним ресурсам, можливостям людини.

Напруження самореалізації, яке перевищує ресурси саногенного потенціалу, може безпосередньо перешкоджати самореалізації особис- тості.

882

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]